Ansvarsfullhetens ABC för företag
Ansvarsarbete ger företaget många fördelar. Det kan öppna upp nya affärsmöjligheter, göra det lättare att få finansiering, ge ett gott rykte och möjliggöra kostnadsinbesparingar, till exempel genom ökad energieffektivitet. Ansvarsarbetet blir också allt mer nödvändigt för företag av alla storlekar. Medvetna konsumenter kräver ansvarsgärningar och -information av företagen, och storföretagens krav på ansvarsfullhet sträcker sig också till mikroföretag samt små och medelstora företag genom värdekedjorna.
Vi på Sparbanken stöder ditt företag i ansvarsarbetet
Lagstiftningen förutsätter att alla banker samlar in information om sina företagskunders ansvarsfullhet. Därför måste företagen vara beredda att diskutera sin ansvarsfullhet även med kunderna och banken.
Ansvarsfullhet består av faktorer som anknyter till miljön, samhället och förvaltningssed. Det finns inte bara ett korrekt sätt att utföra ansvarsarbete, utan det viktigaste är att anpassa ansvarsarbetet till företagets verksamhetsmiljö och ta ett steg i taget. Läs mer om hur ditt företag kan komma igång med sitt ansvarsarbete och hur Sparbankens produkter hjälper företaget att nå sina ansvarsmål.
1. Gör en kartläggning av nuläget i företagets ansvarsarbete
Innan man inleder ansvarsarbetet är det viktigt att skapa sig en tydlig bild av sin affärsverksamhet. I detta skede är det bra att fundera över vad företagets kärnverksamhet består av, vilka företagets kunder är och hur företaget skiljer sig från sina konkurrenter. Syftet med ansvarsarbetet är att på lång sikt stödja företagets affärsverksamhet – och att förstå sin egen arbetsbeskrivning är avgörande för detta.
När man har klargjort företagets arbetsbeskrivning kan man börja planera ansvarsarbetet. Det lönar sig att inleda ansvarsarbetet med en inledande kartläggning. I kartläggningen utreds hur ansvarsfullhet syns i företagets verksamhetsmiljö, hur företagets nuvarande ansvarsarbete ser ut, vart företagets största effekter riktas och vad företaget kan göra för att förbättra sin ansvarsfullhet.
När man planerar ansvarsarbete bör man komma ihåg att allt inte behöver bli färdigt genast, utan det viktigaste är att komma igång. Även små åtgärder är viktiga och ansvarsarbetet utvecklas över tid med hänsyn till branschens utveckling.
I den inledande kartläggningen kan man utnyttja till exempel handboken och de färdiga blanketterna från Vastuullisuusvalmennus (Vastuullisuusopas – Vastuullisuusvalmennus).
Det är också viktigt att bekanta sig med lagstiftningen om ansvar. Hjälp finns att få till exempel hos branschernas intresseorganisationer och kommunala utvecklingsbolag. En helhetsbild av företagets verksamhetsmiljö samt normer och standarder relaterade till ansvar skapar en solid grund för planeringen av ansvarsarbetet.
2. Identifiera de viktigaste ansvarstemana.
Efter den inledande kartläggningen är det bra att ta reda på vilka ansvarsteman som är viktigast för företaget. Det lönar sig inte att göra allt på en gång, utan det rekommenderas att man fokuserar på att främja de teman som är viktiga för företaget. Det lönar sig att redan från början utreda de viktigaste frågorna, och genomföra ansvarsarbetet i sin helhet, i samarbete med intressentgrupper, såsom anställda, kunder och ägare. På så sätt skapas en heltäckande bild av intressenternas önskemål gällande företagets ansvarsarbete, och ansvarsfullheten blir en omfattande del av företagets verksamhet och beslutsfattande.
3. Ställ upp mål och indikatorer för ansvarsfullhet
Ansvarsarbetet handlar inte om ett enskilt projekt utan om ett kontinuerligt långsiktigt arbete. Därför är det viktigt att ställa upp tydliga ansvarsmål som man strävar efter, och indikatorer till stöd för arbetet. Utöver de långsiktiga målen lönar det sig att ställa upp delmål, så att det blir lättare att följa upp hur ansvarsarbetet framskrider. Som hjälp för att ställa upp mål kan man till exempel kartlägga vilka slags mål andra aktörer i branschen har ställt upp för sig själva.
Konsekventa indikatorer är viktiga för att fastställa baslinjen och följa upp framstegen. En allmänt använd indikator för miljöansvar är koldioxidavtrycket. Det finns färdiga verktyg för att mäta koldioxidavtrycket, till exempel Finlands miljöcentrals Y-Hiilari – syke.fi och Helsingfors universitets LASKURI – Hiilifiksu järjestö (helsinki.fi). Andra etablerade ansvarsindikatorer är sådana som anknyter till lokala miljöeffekter, såsom vattenförbrukning, och sådana som anknyter till personalens välbefinnande, såsom antalet olycksfall i arbetet och mängden sjukfrånvaro.
4. Berätta om ansvarsarbetet för era kunder och samarbetspartner
Det är viktigt att kommunicera om ansvarsarbetet till kunder och andra intresserade. Att dela information på företagets webbplats är ett lättillgängligt sätt att kommunicera om ansvar. Man bör åtminstone publicera information om de mål, indikatorer och metoder för att nå målen som fastställts för ansvarsfullheten. Kommunikationen ska vara transparent och konsekvent. Om certifieringar och förbindelser från tredje part är vanligt förekommande i den bransch du representerar kan de vara ett sätt att öka trovärdigheten för era mål och det ni gör.
5. Utnyttja Sparbankens produkter
Vi på Sparbanken kan hjälpa ditt företag att utveckla sitt ansvarsarbete med hjälp av våra produkter.
- Gröna lån till företag stöder investeringar i grön och hållbar affärsverksamhet. Det är möjligt för Sparbankens företagskunder att få finansiering med en lägre räntemarginal än normalt, om till exempel den investering som ska finansieras är inriktad på förnybar energi eller förbättrar energieffektiviteten. Lånet kan sökas med Finnveras garantier eller göras som ett samprojekt med Finnveras klimat- och miljölån.
- Kassavakten för företag ger effektivitet i företagets betalkonto. För belopp över en viss gräns betalas högre ränta och kassamedel som överstiger det dagliga behovet överförs till vald placeringsfond. 90 % av Sparbankens fonder är s.k. ljusgröna, dvs. främjar miljö- och/eller samhällsrelaterade egenskaper, såsom användning av ren energi. Ansvarsfullhet är en viktig del av vår placeringsprocess och vi tillämpar principerna för ansvarsfullt placerande i alla våra fonder. Läs mer om ansvarsfullt placerande i Sparbanken och vårt utbud av fonder.