Ansvarsfulla investeringar är en investeringsprocess som förutom finansiella siffror tar hänsyn till miljön, samhället och god förvaltningssed, de så kallade ESG-faktorerna (Environment, Social and Governance).
Under de senaste åren har EU arbetat också med lagstiftning för att definiera hållbar finansiering. Syftet med lagstiftningen är att ge investerare, företag och beslutsfattare i medlemsstaterna harmoniserade definitioner, och hjälpa till att planera och styra finansieringen på ett hållbart sätt.
Vad innebär det att reglera hållbar finansiering i EU?
År 2018 offentliggjorde EU-kommissionen handlingsplanen för hållbar finansiering, som syftar till att vägleda finansmarknaderna för att främja målen för hållbar utveckling. Under de senaste åren har EU arbetat med lagstiftning för att definiera hållbar finansiering. Syftet med lagstiftningen är att ge investerare, företag och beslutsfattare i medlemsstaterna harmoniserade definitioner, och hjälpa till att planera och styra finansieringen på ett hållbart sätt. De grundläggande pelarna i lagstiftningspaketet är systemet för klassificering av hållbarhet, dvs. taxonomi, informationsskyldigheter och hållbara investeringsprodukter. Dessutom ålägger direktivet om marknader för finansiella instrument (MiFID) oss att från och med den 2 augusti 2022 granska våra investerings- och försäkringsrådgivares kunders hållbarhetspreferenser som en del av vår rådgivning. Mer information om EU:s länk för hållbar finansiering.
EU:s taxonomi och miljömässigt hållbara investeringar
EU:s taxonomi är ett klassificeringssystem för hållbar finansiering av miljömässigt hållbar ekonomisk verksamhet. Taxonomiskt bärkraftig verksamhet bör bidra till minst ett av de sex hållbarhetsmålen, relaterade till begränsning av klimatförändringen, anpassning till klimatförändringen, hållbara vattenresurser, övergång till en cirkulär ekonomi, förhindrande av förorening och förbättringen av ekosystem. Enligt de senaste uppgifterna ligger efterlevnaden av taxonomin för de två första målen fortfarande på i genomsnitt 1–5 % i EU.
Dessutom får taxonomisk verksamhet inte påtagligt undergräva uppnåendet av andra mål i enlighet med DNSH-principen (Do No Significant Harm). Taxonomin kräver också minimigarantier för socialt ansvar, det vill säga respekt för de mänskliga rättigheterna och principerna om arbetsliv och att principerna för god förvaltning följs. Mer information om EU:s taxonomi.
Strukturen för taxonomin bygger på sex miljömål och deras utvärderingskriterier, Inte orsaka betydande skada-principen och sociala minimiskyddsåtgärder. Taxonomianpassad verksamhet kan direkt stödja taxonomi, stödja taxonomi endast under en begränsad övergångsperiod eller möjliggöra en taxonomisk operation.
EU:s kommunikationsförordning
Kommunikationsförordningen innehåller informationsskyldigheter för alla finansmarknadsaktörer och finansprodukter. Den kommer att främja kommunikation om beaktandet av hållbarhetsrisker i investeringsbeslut och ersättningspolicy, om negativa effekter på hållbarheten, och om finansiella produkters hållbarhet.
I EU:s kommunikationsförordning definieras hållbarheten för investeringsprodukter på följande sätt:
- Artikel 8 – en produkt, som främjar, förutom andra särdrag, miljömässiga eller sociala särdrag, eller en kombination av dessa särdrag, och att de företag som investeringen avser följer god förvaltningssed.
- Artikel 9 – en produkt, dvs. en hållbar investering som främjar ett miljömässigt eller socialt mål.
Hållbara investeringar enligt definitionen i artikel 2.17 i kommunikationsförordningen bidrar till
a) miljömålet, till exempel det mål som mäts med hjälp av centrala indikatorer för resurseffektivitet för energi, förnybar energi, råvaror, vatten och markanvändning, avfallsgenerering och utsläpp av växthusgaser, eller inverkan på den biologiska mångfalden och den cirkulära ekonomin eller
b) ett socialt mål, såsom kampen mot ojämlikhet eller social sammanhållning, samhällsintegration och arbetsmarknadsrelationer eller investeringar i mänskligt kapital eller i ekonomiskt eller socialt utsatta samhällen,
Dylika hållbara investeringar vållar inte någon betydande skada för någon av de ovanstående målen, och de företag som investeras i följer god förvaltningssed, särskilt när det gäller fungerande administrativa strukturer, anställningsförhållanden, löner för personalen och efterlevnad av skatteregler. En hållbar investering är vanligtvis en produkt som uppfyller kraven i artikel 8 eller 9.
- Artikel 6 – en produkt som uppfyller kraven, dvs. en produkt som tar hänsyn till hållbarhetsrisker (eller som med rätta inte gör det). När det till exempel gäller negativa effekter används i kommunikationsförordningen hållbarhetsindikatorer i samband med klimat-, miljö-, social- och arbetsfrågor, respekt för mänskliga rättigheter och kampen mot korruption och frågor gällande anti-korruption.
Läs mer om förordningen om kommunikation.
Med dina investeringsbeslut kan du inverka
Genom att investera i ansvarsfulla fonder bidrar du till att bygga en mer hållbar framtid. I Sp-fondbolaget integreras tillämpningen av ansvarsprinciperna direkt i investeringsprocessen. Portföljförvaltaren bedömer de risker och möjligheter som är förknippade med investeringsobjektets ansvar som en del av en annan analys av investeringsobjektet. ESG-faktorer och risker beaktas och bedöms som en del av våra beslut om och vår analys av portföljförvaltningens investeringar.
Mer information om våra fonders hållbarhet finns i vår fondbroschyr
Mer information om våra fonder