Vastuullinen sijoittaminen salkunhoitajan silmin

Säästöpankin brändikuva.

Keskustelu vastuullisesta sijoittamisesta jakaa mielipiteitä. Osittain siksi että vastuullisuuden määritelmä on häilyvä, osittain siksi että kyse on politiikasta.

Arvovalintoja voi ja pitää tehdä. Vallitsevia realiteetteja ja muutoksen tuulia on kuitenkin syytä tiedostaa sekä huomioida päätöksenteossa, olivatpa ne sitten miten epäsuosittuja tahansa.

ESG ajatusmallina ei ole hassumpi – eikä toisaaltakaan uusi.

Riskien ja mahdollisuuksien kartoittaminen ovat keskeisiä kulmakiviä sijoituskohteita arvioidessa.

Pitää pystyä hahmottamaan ne harvat avaintekijät, jotka vaikuttavat keskeisesti kestävään arvonkehitykseen pitkällä aikavälillä. Omistajaystävällisyys, yrityskulttuuri, resurssien tehokas käyttö sekä rakenteellisten trendien tunnistaminen nousevat tällä arvoasteikolla korkealle. Nämä asiat ovat myös ESG-ajatusmallin keskiössä (ESG on lyhenne englannin kielen sanoista Environmental, Social ja Governance).

Oikeat ihmiset, oikeilla paikoilla ja oikeilla kannustimilla

Liiketoimintamallin ja loppumarkkinoiden houkuttelevuuden ohella yrityksen johtaminen on avainasemassa arvonluonnin kannalta.

Kokonaiskuvan muodostamiseksi pitää yhdistää monta palaa jatkuvasti muuttuvassa palapelissä. Siihen kuuluu mm. johtamistyyli, toimintamalli, kannustimet ja (kaikkien) omistajien etujen ajaminen.

Hyvä johto keskittyy johtamaan esimerkillä, oikeiden ihmisten nimeämiseen oikeisiin rooleihin sekä pääoman allokaatioon (= panostukset tulevaisuuteen).

Toimintamalliin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Suosin lähtökohtaisesti hajautettuja malleja, joissa vastuuta jaetaan ja päätöksiä tehdään mahdollisimman lähellä asiakasta. Siellä on paras ymmärrys toimintaympäristön muutoksista sekä asiakkaan tarpeista. Vastuu lisää omistajuuden tunnetta mikä motivoi ja ajaa parempiin suorituksiin.

Kannustimet ohjaavat käyttäytymistä. Hyvä kannustinohjelma ajaa kestävään osakekohtaisen arvon kasvattamiseen. Edesmenneen konkarisijoittaja Charlie Mungerin sanoin: ”Näytä minulle kannustimet, niin näytän sinulle tulokset”.

Yritys ei ole mitään ilman ihmisiä

Motivoituneet, sitoutuneet ja hyvin koulutettu työntekijät tekevät ihmeitä yrityksen kasvulle, tuottavuudelle sekä muutoskyvylle.

Tutkimalla työturvallisuuteen, työilmapiiriin, yrityskulttuuriin sekä monimuotoisuuteen liittyviä aspekteja voi saada paremman käsityksen yrityksen suunnasta. Esimerkiksi fokus työturvallisuuteen vaikuttaa epäsuorasti monen tekijän kautta suoraan kasvuun ja kannattavuuteen *.

Monimuotoisuus on poliittisesti arka aihe mutta pohjimmiltaan kyse on kuitenkin maalaisjärjestä. Ajatusten monimuotoisuus luo edellytykset uusille ideoille ja toimintatavoille, jotka voivat luoda parempia edellytyksiä sopeutua toimintaympäristön muutoksiin.

Resurssien tehokas käyttö hyvää bisnestä

Yksi kilpailukyvyn ylläpitämisen tärkeä, ellei tärkein, työkalu on tehokas resurssien käyttö. Toisin sanoen kustannusten pitäminen kurissa. Tässä keskiössä on tuotteiden ja tuotantoprosessien kehittäminen energian, raaka-aineiden, veden, jätteiden ja päästöjen suhteen. Yritysten raportoiman resurssikäyttödatan ja toimintasuunnitelmien seuraaminen antaa osviittaa yrityksen suhtautumisesta kilpailukyvyn vahvistamiseen.

Trendien huomioiminen

Rakenteelliset trendit muokkaavat yritysten toimintaympäristöä halutaan sitä tai ei. Kehitykseen on joko sopeuduttava tai yrittää siihen vaikuttaa. Tämä ei koske ainoastaan ympäristöön tai ilmastoon liittyviä asioita vaan myös digitalisaation, automatisaation ja geopoliittisen toimintaympäristön mukanaan tuomia muutoksia.

Yritysten (ja sijoittajien) näkökulmasta investointien tuottovaateista ei ole syytä luopua, oli tarkoitusperä sitten miten jalo tahansa. Yli ajan, huonosti kannattavat investoinnit ja sitä kautta kilpailukyvyn rappeutuminen, ajavat yrityksen epäkestävään asemaan.

Lopuksi

ESG-ajattelusta on sijoittamisessa konkreettista hyötyä, siinä määrin, mikä linkittyy yrityksen arvonluontiin pidemmällä aikavälillä. Valitettavasti sääntelyn riivaamassa maailmassa päämäärä usein hämärtyy.

On hyvä pitää mielessä vanha viisaus: Yritys, joka ei pidä huolta työntekijöistään, asiakkaistaan ja toimintaympäristöstään, ei tule menestymään pidemmällä aikavälillä.

*https://www.forbes.com/sites/roddwagner/2019/01/22/have-we-learned-the-alcoa-keystone-habit-lesson/

Johan Hamström

Sp-Rahastoyhtiössä salkunhoitajana työskentelevä Johan Hamström vastaa eurooppalaisten ja kehittyvien markkinoiden osakesijoituksista. Hän on ollut intohimoinen sijoittaja pienestä pitäen. Vapaa-aikanaan hän rentoutuu mökillä, hiihtoladulla tai hyvän kirjan parissa.

 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista