Joutuuko Kiina devalvoimaan Juanin

Kiinan talous ei ole lähtenyt korona-ajan jälkeen odotettuun kasvuun. Kiinan talouden odotetaan kasvavan seuraavina vuosina alle viiden prosentin mikä on huomattavan vähän mihin Kiinassa on totuttu. Kiinan teollisuus ei vedä enää samalla mallilla kuin aikaisemmin ja ylisuureksi kasvanut kiinteistösektori on tullut kasvunsa päähän.

Timo Palolahti - Nooan Säästöpankki.

Kiinan talous on vientivetoinen eikä kotimaisella kysynnällä ole yhtä suurta osuutta talouden kasvussa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Talouden kasvu Kiinassa onkin perustunut voimakkaasti investointeihin ja vientiin. Tästä syystä Kiinaa on kutsuttu maailman tehtaaksi.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022, ovat monet länsimaiset yritykset vältelleet investointeja Kiinaan. Geopolitiikan paluun ja korona-ajan oppien myötä monet yritykset haluavat pitää logistiikkaketjut lyhempinä ja monet yritykset pelkäävät investointiensa suojaa Kiinassa, jos esimerkiksi Kiinan ja Taiwanin tilanne eskaloituu. Viimeisen parin vuoden aikana teolliset investoinnit ovat palaneet Yhdysvaltoihin huimalla vauhdilla.

Yhtenä merkittävänä haasteena Kiinalle on tällä hetkellä Juanin ulkoinen vahvuus verrattuna Dollariin. Samaan aikaan, kun Juan on pysynyt vahvana ovat Japanin Jenin ja Etelä-Korean Wonin arvot laskeneet reippaasti suhteessa Dollariin. Tämä on edistänyt merkittävästi Japanin ja Etelä-Korean vientiä.

Paineet Kiinassa Juanin devalvointiin ovat kasvaneet, vaikka Kiina on halunnut pitää Juanin arvon vakaana ja haastaa näin Dollarin hegemonia asemaa maailman markkinoilla. Viimeksi Kiina devalvoi Juanin vuonna 2015 ja kokemukset seurauksista eivät olleet pelkästään positiiviset. Markkinat tulkitsivat silloin, että Kiinalla on haasteita taloutensa kanssa.

Kullan kysyntä Kiinassa on kasvanut viime aikoina räjähdysmäisesti. Yksi tulkinta kullan kysyntään Kiinassa on se, että sijoittajat uskovat monien ekonomistien ennusteita Juanin devalvoinnista ja ostavat kultaa suojautuakseen valuutan heikkenemistä vastaan.

Mahdollisen devalvoinnin ajankohtaa voi vain arvailla. Yhtenä ajankohtana on esitetty Yhdysvaltojen presidentinvaaleja. Mikäli Trump voittaa vaalit odotettavissa on uusia kauppatulleja ja rajoituksia. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasuhteinen jännitteet eivät johdu pelkästään kuitenkaan Trumpista, vaan Yhdysvalloissa on herätty tosissaan siihen, että Kiina haastanee tulevaisuudessa Yhdysvaltojen hegemonia aseman maailmalla.

Mahdollisen devalvoinnin seurauksena voi syntyä ”valuuttasota”, jonka seurauksena talouteen tulee epävarmuutta varsinkin Aasiassa. Yhtenä seurauksena tästä olisi aasialaisten paikallisessa valuutassa olevien velkapapereiden Dollari ja Euromääräinen lasku. Vastaava euromääräinen EMD lainakriisi nähtiin kymmenisen vuotta sitten. Sijoittajan onkin hyvä varautua korkosijoituksissaan siihen, että tulevaisuudessa voidaan nähdä suuriakin valuuttaheiluntoja.

Markkinatilanteesta ja omista sijoituksista kannattaa tulla puhumaan oman varainhoitajan kanssa.

TUTUSTU YKSITYISPANKKIIMME

Julkaistu
YKSITYISPANKKI

Ajankohtaista