Sp-Kodin toimitusjohtaja: Nyt kannattaa toimia!

Asuntokauppa on ollut taantumassa jo parin vuoden ajan. Säästöpankkiryhmän tuoreiden lukujen mukaan uusien asuntolainojen kappalemäärät näyttävät suunnan kääntyneen ylöspäin, mikä lupaa asuntokaupalle hyvää.

Kuluvan vuoden alkupuoliskolla on näkynyt hienoista elpymistä asuntokaupassa. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen arvioi vaikeina viime vuosina syntyneiden vaurioiden näyttävän jäävän pelättyä pienemmiksi. Asuntokauppa on vihdoin elpymässä.  

Vuoden 2024 aikana on ollut havaittavissa kasvua asuntokauppojen määrissä. Sp-Kodin kauppamäärissä kasvua on 7 % tammi-elokuussa verrattuna vuoteen 2023 (01–08). Lupaavasti alkanut alkuvuosi koki pienen kolahduksen kesäkuussa, jolloin kauppamäärissä tapahtui selkeä notkahdus viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Sama tilanne oli nähtävillä Säästöpankkien nostetuissa uusissa asuntolainoissa, joissa oli laskua samalla ajanjaksolla.  

Heinäkuussa puolestaan tapahtui reilu nousu edelliseen vuoteen verrattuna, asuntokaupoissa +14 %, mikä on Rantasen mukaan normaali korjausliike asuntomarkkinoilla heikon jakson jälkeen. Myös asuntolainoja nostettiin hieman vertailujaksoa enemmän. Tilanne tasoittui jälleen elokuussa, jolloin nousua edelliseen vuoteen oli enää maltillisesti.  

”Markkinatilanne on normalisoitumassa korkotilanteen ja inflaation rauhoittumisen myötä, mikä vauhdittaa myös asuntokauppaa. Pitkään asunnonvaihtoa pohtineet uskaltavat jälleen lähteä liikkeelle”, kertoo Rantanen.  

Nyt kannattaa toimia!  

Kun asuntokauppa elpyy, alkavat myös kohteet huveta markkinoilla ja lisääntynyt kysyntä saa asunnonvaihtajat liikkeelle. Suomessa kuluttajien ostovoima on vahvistunut palkankorotusten ja eläkkeiden nousun myötä. Moni joutui käyttämään säästöjään inflaatiopiikin aikana, mutta nyt säästöpuskureita rakennetaan uudelleen ja kuluttajien luottamus on vahvistumassa.  

”Nyt kysyntä on kääntynyt suurten perheasuntojen suuntaan. Korkojen lasku saa jälleen kuluttajat uskaltamaan ottamaan suurempia asuntolainoja ja kun kauppa alkaa käydä, hupenevat kohteet nopeasti. Nyt kannattaa toimia!”, neuvoo Rantanen.  

Loppukesällä piikki pienten asuntojen kysynnässä  

Ensiasuntojen kauppa kiihtyi viime vuoden lopulla varainsiirtoverouudistuksen lähestyessä. Ensiasuntojen kauppa onkin ollut alkuvuodesta selvästi laimeampaa kuin vuosi sitten ja kauppamäärien lukemista jäädään vertailussa. Loppukesällä ja alkusyksystä on kuitenkin näkyvissä piikki pienten asuntojen kauppamäärissä, mikä selittyy opiskelupaikkojen vahvistumisella ja opintojen aloituksella, jolloin vanhemmat aktivoituvat asuntokaupoille.  

”Runsas vuokra-asuntotarjonta pienissä asunnoissa hillitsee ostohalukkuutta, mutta opiskelupaikkojen varmistuessa on syksyisin tavallisesti nousua pienempien asuntojen kauppamäärissä. Ne vanhemmat, joilla on taloudellinen mahdollisuus, ostavat mielellään sijoitusasunnon, joka tuottaa vielä senkin jälkeen, kun oma jälkikasvu ei enää opiskeluasuntoa tarvitse”, toteaa Rantanen.  

Myös loma-asuntokauppamäärät nousussa  

Loma-asuntojen osalta kauppoja tehtiin tämän vuoden heinäkuussa 16 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Kumulatiivisesti loma-asuntokauppa on noussut maltilliset 0,9 % Sp-Kodin osalta. Säästöpankkien loma-asuntojen uusissa lainoissa on vuoden 2024 aikana tapahtunut huomattavasti suurempi nousu, sillä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana lainoja on nostettu kappalemääräisesti 17 % enemmän kuin vuotta aiemmalla vertailujaksolla ja nousu näyttää jatkuvan myös heinä-elokuussa.  

”Loma-asuntokauppa alkoi kiihtyä koronan myötä vuonna 2020 ja oli huipussaan vuonna 2021. Mökkejä ostettiin velaksi, mutta yllättäen kyllä, nousseet korkokustannukset tai korkeat ylläpitokulut eivät saaneet mökinomistajia myymään loma-asuntojaan. Kysyntä on ollut suurempaa kuin tarjonta, mikä selittää muutaman viime vuoden hiljaiselon loma-asuntokaupassa”, arvioi Rantanen.  

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:  

Jukka Rantanen  

Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy  
+358 50 341 1391   

jukka.rantanen@spkoti.fi  

Säästöpankkiryhmä on edistänyt yksilön ja yhteisön taloudellista hyvinvointia jo yli 200 vuoden ajan. Tahdomme, että meidät tunnetaan rohkeudesta, asiantuntijuudesta ja intohimosta tehdä erinomaista asiakastyötä. Jaamme osan tuloksestamme paikallisen yhteisön hyvinvointiin, koulutukseen ja tutkimukseen. Säästöpankkiryhmän muodostavat paikalliset Säästöpankit ympäri Suomen sekä Säästöpankkikeskus. Tarjoamme asiakkaillemme kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palveluja.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista