Kotitalouksien taloudellinen ahdinko alkaa jo helpottaa
Tuoreen Säästämisbarometrimme mukaan kotitalouksien kokema taloudellinen ahdinko on alkanut helpottaa. Siinä kun vuosina 2022-2023 koettu ahdinko oli nousussa, nähtiin nyt vihdoin käänne parempaan.
Säästämisbarometri on Säästöpankin vuosittain tekemä kyselytutkimus, jossa kysytään laaja kirjoa erilaisia säästämiseen, sijoittamiseen, kuluttamiseen, velkaantumiseen ja oman talouden tunteisiin liittyviä kysymyksiä. Seitsemästä kysymyksestä koostetaan ns. taloudellisen ahdingon indeksi, jonka on tarkoitus kuvata ihmisten taloudellista tilannetta ja tunteita omia raha-asioitaan kohtaan.
Ahdingon laskulle on helppo löytää perusteet. Hintojen nousu Suomessa on rauhoittunut selvästi ja kotitalouksien ostovoima kasvaa jälleen valtaosalla kotitalouksista. Vastavoimana sen sijaan työttömyyden nousu pitää ihmiset vielä varovaisina, mikä näkyy myös Säästämisbarometrissamme. Ihmisten huoli omasta työpaikastaan on lisääntynyt viime vuodesta.
Ahdinko suurinta 35-44 -vuotiailla
Aiempina vuosina eniten ahdinkoa kokenut ikäluokka on ollut keski-ikäiset 45-54 -vuotiaat. Tänä vuonna kyseenalaiselle ykkössijalle nousivat hieman nuoremmat 35-44 -vuotiaat. Heillä myös ahdinko nousi viime vuodesta. Tämä johtunee siitä, että tähän ikäryhmään korkojen nousu on iskenyt erityisen lujaa, koska lainamäärät ovat vielä suuria. Myös Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan 35-44 -vuotiaat ovat nimenomaan se ikäryhmä, jota inflaatio on kurittanut vuosina 2023-2024 eniten.
Kuten aiemminkin, ahdinko oli pienintä tutkimuksemme varttuneimmalla ikäryhmällä eli 70-79-vuotiailla. Tämän ikäluokan tilannetta on varmasti helpottanut se, että työeläkkeitä on viime vuosina korotettu reippaasti inflaation kiihtymisen myötä. Toisaalta tulos kertoo ehkä myös siitä, että eläkeläisillä taloudellinen asema on usein jo vakiintunut. Eläke on varmaa tuloa ja velat on jo maksettu pois. Säästöjäkin on monelle kertynyt ja korkojen nousu on tuonut mukanaan parempia määräaikaistalletusten korkoja.
Helpotusta luvassa myös jatkossa
Tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa, mutta uskaltaudun silti yrittämään. Uskon, että kotitalouksien kokema ahdinko tulee helpottamaan myös seuraavan vuoden aikana. Hintojen nousu on Suomessa rauhoittunut, ja hiljalleen ostovoimassa nähty kuilu kuroutuu umpeen palkkojen noustessa hintoja nopeammin. Korkojen lasku jatkuu vielä ensi vuonna, mikä toivottavasti tuo helpotusta myös 35-44 -vuotiaiden tilanteeseen.
Toki kaikilla tilanne ei näytä yhtä suotuisalta. Hallituksen leikkaukset iskevät mm. asumistukea tai ansiosidonnaista työttömyysturvaa saaviin kotitalouksiin, joiden ostovoiman odotetaan supistuvan myös ensi vuonna.
Kuinka välttyä ahdingolta jatkossa?
Elämässä sattuu ja tapahtuu ja yllätyksiä omaan talouteen tulee jokaisen eteen. Ne voivat tulla oman elämän ulkopuolelta, kuten vaikkapa koronakriisin tai Ukrainan sota ja sitä seurannut energiakriisi. Usein ne tulevat myös omasta elämästä. Esim. avioero, läheisen kuolema tai vaikkapa niinkin ihana asia kuin lapsen syntyminen, voivat sekoittaa oman talouden. Yllätyksiin voi, ja kannattaa, kuitenkin varautua.
Säästämisbarometrimme kertoo, että ne ihmiset, jotka säästävät/sijoittavat, kokevat vähemmän taloudellista ahdinkoa. He toki ovat usein myös ihmisiä, joilla taloudellinen tilanne on lähtökohtaisesti parempi. Mutta uskon vahvasti, että syy-seuraus -suhteet kulkevat molempiin suuntiin. Se, että huolehtii taloudestaan, budjetoi ja säästää vaikka pienempiäkin summia, tuo varmuutta ja turvallisuudentunnetta omaan talouteen ja laajemmin omaan elämään. Säästöt ovat mitä oivallisin lääke taloudellista ahdinkoa vastaan.
Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti ja kauppatieteiden maisteri, CFA. Maailmantalouden ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi hänen sydäntään lähellä on ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Mikkonen kokee onnistuneensa erityisesti silloin, kun pystyy tuomaan talousasiat lähemmäksi ihmisiä.
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Taloustaidon blogissa.
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija