Kohtaanto-ongelma lisää asuntokauppojen ketjuuntumista Suomessa
Asuntokauppojen määrä on ylittynyt heinäkuusta lähtien joka kuukausi viime vuoden vastaaviin kuukausiin verrattuna. Vuodentakaista parempi kauppatahti on jatkunut myös marraskuussa. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen toivoo, etteivät riitaisat työmarkkinaneuvottelut ja mahdolliset lakot, työttömyyden kasvu sekä paheneva kohtaanto-ongelma pysäytä asuntokaupan myönteistä kehitystä.
– Marraskuu tulee olemaan viides peräkkäinen kuukausi, kun asuntokauppoja on tehty enemmän kuin viime vuoden vastaavana kuukautena. Se, että marraskuussakin on tehty enemmän kauppoja kuin vuosi sitten, on ollut positiivinen yllätys itselleni. Viime vuoden lopussahan tieto varainsiirtoveromuutoksesta nosti merkittävästi marras- ja joulukuun kauppamääriä, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
– Vaikka en usko, että joulukuussa asuntokauppoja tehdään yhtä paljon kuin vuosi sitten eli lähes 5 200, Suomen asuntomarkkinoiden tilanne on vihdoin muuttunut selvästi valoisammaksi. Kauppamäärät ovat toki edelleen alhaisia verrattuna asuntokaupan kaikkien aikojen ennätysvuoteen 2021, mutta ne ovat nousseet tasaisesti syksyn edetessä. Tämä kertoo markkinoiden pysyvämmästä piristymisestä. Esimerkiksi lokakuun kauppamäärät ovat edellisen kerran ylittyneet syyskuussa 2022.
– Valitettavasti ilmassa on kuitenkin useita uhkatekijöitä, jotka saattavat jarruttaa ja pahimmillaan jopa pysäyttää asuntokaupan positiivisen kehityksen. Viime keväänä jo näimme, miten laajamittaiset lakot pysäyttivät viriämässä olleen asuntokaupan täysin. Asuntokauppaan vaikuttavat aina vahvasti tunteet. Riitaisat työmarkkinaneuvottelut, mahdolliset lakot ja jatkuvat uutiset työttömyyden kasvusta vaikuttavat kuluttajan luottamukseen, joka on tunnetta ja valitettavasti Suomessa edelleen alhaisella tasolla, sanoo Rantanen huolissaan.
– Lisäksi epävakaus maailmanpolitiikassa ja heikentynyt turvallisuustilanne huolettavat monia ja saattavat siirtää asunnon ostamista ja vaihtamista, vaikka tarvetta olisikin. Tässä tilanteessa, jossa asuntokauppa on vasta alkanut orastavasti elpyä Suomessa, tarvitsisimme tulevaisuudenuskoa lisääviä positiivisia uutisia.
Asuntojen kysynnän ja tarjonnan epäsuhta tulee todennäköisesti vain kasvamaan Suomessa
– Etuovi.comin Markkinapulssi-tutkimuksen mukaan omakotitaloja haetaan nyt Suomessa eniten. Toiseksi suosituimpia hakukohteita ovat rivitalo-, paritalo- ja erillistaloasunnot, ja vasta kolmanneksi eniten haetaan kerrostaloasuntoja. Tarjonnan osalta tilanne on kuitenkin täysin päinvastainen. Tarjolla on eniten kerrostaloasuntoja. Tilanne kysynnän ja tarjonnan epäsuhdan osalta ei todennäköisesti tule helpottumaan, sillä Markkinapulssin mukaan enemmistöllä asunnon myyntiä suunnittelevistakin nykyinen koti on kerrostaloasunto, Rantanen kertoo.
– Ottaen huomioon tämän ja sen, että tutkimuksen mukaan valtaosa asunnonvaihtoa suunnittelevista aikoo ostaa uuden asunnon vasta, kun on saanut vanhan asunnon myytyä, saatamme olla pian uudessa pattitilanteessa asuntomarkkinoillamme. Uskon, että ehdolliset tarjoukset ja ketjuuntumiset tulevat väistämättä lisääntymään asuntokaupassa. Tähän vaikuttaa myös se, että asuntomarkkinamme ovat alueellisesti eriytyneet ja eriarvoistuneet.
Rantanen antaa esimerkin: Monet 2–3 vuotta sitten asunnon ostaneet ovat maksaneet asunnoistaan ennennäkemättömän kovia hintoja. Riippuen alueesta näiden asuntojen hinnat ovat voineet laskea pahimmillaan jopa 20 prosenttia. Monilla voi olla esimerkiksi perheenlisäyksen myötä tarve vaihtaa asuntoa isompaan, mutta ei mahdollisuuksia saada enempää lainaa, koska nykyisen asunnon myynnin jälkeen siitä jää heille vielä velkaa. Tällöin asunnonvaihtoa siirretään ja jäädään puoliksi pakotettuina liian pieneen asuntoon odottamaan parempia aikoja.
– Asuntokaupassa pitäisi aina miettiä ensisijaisesti omia asumisen tarpeita, ei markkinasuhdanteita. Jos tarve on olemassa, pitäisi uskaltaa ostaa ja vaihtaa asuntoa markkinatilanteesta riippumatta. Nousukauden aikana tilanne ei ole ostajalle yhtään parempi. Tällöin kaikki muutkin ovat liikkeellä, asuntojen hinnat korkeampia ja tarjontaa vieläkin vähemmän, korostaa Rantanen.
– Nyt myös korkotilanne on parantunut merkittävästi asunnon hankintaa ajatellen. Jo alle 2,5 prosenttiin laskenut 12 kuukauden euribor on nyt alimmalla tasollaan pitkään aikaan. Korkojen suurempaa laskua on turha enää odottaa, sillä euriborien ei odoteta enää laskevan merkittävästi. Yli 20 vuoden asuntolainoissa pienillä koronvaihteluilla ei ole merkitystä.
Nurmijärvi-ilmiö saattaa myös alkaa nostaa päätään
– Uskon, että kohtaanto-ongelma johtaa siihen, että monet omakotitaloa etsivät alkavat hakea uutta kotia laajemmalta alueelta. Esimerkiksi jos omaan talouteen ja maksukykyyn sopivankokoista ja -hintaista kohdetta ei löydy Espoosta, monet laajentavat aluehakua naapurikaupunkeihin ja ympäristökuntiin, joissa omakotitaloja on tarjolla enemmän ja edullisempaan hintaan. Oletan, että ilmiö tulee kasvamaan kaikissa isoissa kaupungeissamme, sanoo Rantanen.
Ota yhteyttä, jos haluat keskustella asuntomarkkinatilanteesta kanssamme lisää:
Toimitusjohtaja Jukka Rantanen, Sp-Koti Oy
GSM 050 341 1391 tai e-mail: jukka.rantanen@spkoti.fi
Sp-Koti on Säästöpankkiryhmään kuuluva, franchising-pohjalta toimiva ja aidosti paikallinen kiinteistönvälitysketju, joka palvelee asiakkaita n. 80 toimipisteessä eri puolilla Suomessa. www.spkoti.fi
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija