Yrittäjän raha-asiat - mitä ottaa huomioon yritystä perustaessa? Aamukahvilla-bloggaaja otti asiasta selvää

Mitä yrittäjän kannattaa ottaa huomioon raha-asioiden osalta, kun yritys perustetaan? Sitä selvensi Aamukahvilla-bloggaaja Henriikka Reinman, joka on toiminut täyspäiväisenä yrittäjänä jo useamman vuoden ajan.

Aloittelevan yrittäjän raha-asiat
Kuva: Toni Eskelinen

Aamukahvilla-blogin kirjoittaja Henriikka Reinman avasi keskustelun rahasta yhteistyössä Säästöpankin kanssa omassa blogissaan. Hän käsitteli muun muassa yleisesti suhdettaan rahaan sekä otti selvää lukijoidensa esittämistä kysymyksistä haastattelemalla Säästöpankin säästöpankkiiria. Reinman on kertonut muun muassa, että hän sijoittaa, mutta nainen on myös yrittäjä. Näinpä hän päätti kertoa yrittäjyyteen liittyvistä raha-asioista ja etenkin siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon sen osalta. 

- Perustin yritykseni viitisen vuotta sitten, kun laskutusta vaadittiin palkkioiden maksuun blogiagentuurissa, jonne siirryin. En ehtinyt asiaa silloin sen koommin miettiä, kun tilanne yksinkertaisesti vaati yrittäjyyttä. Siirryin kaksi ja puoli vuotta sitten, helmikuussa 2017, täyspäiväiseksi yrittäjäksi, Reinman avaa yrittäjyyden alkutaipalettaan. 

Hän halusi kertoa siitä, millaisia raha-asioita yrittäjä joutuu miettimään niin yritystä perustettaessa kuin sen jälkeenkin.

Paljonko yrityksen perustaminen maksaa?

Reinman väittää, että suurin yksittäinen syy, miksi yrittäjyys pelottaa ihmisiä, on juuri yrittäjyyden talouspuoli. Naisen mukaan yrityksen perustamiselle ei ole mitään oikeaa, tai väärää hetkeä; joku aloittaa esimerkiksi ikään kuin huomaamattaan, kuten Reinman teki. Tapoja on monia.

- Yrityksen perustamisen hinta riippuu siitä, minkä yritysmuodon yritykselleen valitsee ja tehdäänkö perustamisilmoitus sähköisesti vai paperilomakkeella. Vuonna 2019 osakeyhtiön perustaminen sähköisesti maksaa 275 euroa ja paperilomakkeella 380 euroa, kun taas toiminimillä hinta on sähköisesti 60 euroa ja paperilomakkeella 110 euroa. Muita yritysmuotoja ei voi perustaa vielä sähköisesti. Avoimilla- ja kommandiittiyhtiöillä perustamishinta on 240 euroa ja muilla yritysmuodoilla, kuten osuuskunnilla ja asunto-osakeyhtiöillä 380 euroa, Reinman luettelee. 

Nainen lisää, että osakeyhtiön 2500 euron alkupääoma on ollut pitkään velvoite osakeyhtiön perustamisessa, mutta heinäkuun 2019 alusta tämä velvoite on poistunut. 

- Realistisia perustamiskuluja on tietysti aika mahdoton kertoa tietämättä liikeideasta. Aloittelevan yrittäjän on kuitenkin hyvä muistaa, että alussa käyttömenot voivat olla yllättävänkin suuret, jos haluaa panostaa heti homman alkaessa esimerkiksi markkinointiin ja vakuutuksiin tai joutuu hankkimaan viranomaislupia.

Yrityksen starttiraha auttaa alkuun

Reinman kertoo, että ennen yrityksen perustamista ja aloittamista, kannattaa huomioida starttirahan saamisen mahdollisuus. Starttiraha eli aloittavan yrittäjän tuki edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Peruspäivärahan suuruinen ”apusumma”, 32,40 euroa päivältä, maksetaan korkeintaan vuoden ajalta ja sen on tarkoitus avittaa yritystoiminta vakituiseksi käynnistysvaiheessa. Starttirahan saamiselle on ehtoja, joihin kannattaa perehtyä kunnolla, jos tällaisen lisäavun tahtoisi itselleen.

Vaihtoehtona on myös kevytyrittäjyys 

Jos mielessä on potentiaalinen liikeidea, mutta yrittäjyys mietityttää, Reinmanin mukaan kevytyrittäjyys on kaikista helpoin ja yksinkertaisin muoto yrittämiselle. Silloin ei tarvita omaa y-tunnusta, eikä yrittäjä ole kirjanpitovelvollinen ollenkaan. Toiminnan voi aloittaa ja lopettaa milloin tahansa, jos yritystoiminta ei lähdekään kehittymään kannattavaksi. 

Yrittäjän verotus – tärkeimmät huomioonotettavat asiat

Palkansaajana verot lähtevät automaattisesti palkastasi, yrittäjänä maksat verot erikseen ja aivan itse. 

- Verotus vaihtelee jonkun verran yritysmuodon mukaan, joten keskityn nyt parhaiten tuntemaani toiminimeen. Toiminimen perustamisen yhteydessä liitytään Verohallinnon ylläpitämään ennakkoperintärekisteriin. Näin toiminimen verot maksetaan ennakkoverolla, eli käytännössä arvioimalla tilikauden tulos etukäteen, minkä pohjalta verosummat määräytyvät. Varsinkin aloittelevalle yrittäjälle olisi tärkeää, että veroja ei tarvitsisi maksaa enempää kuin tulojakaan on. Summaa voi onneksi korjata myös kesken tilikauden ja vuoden lopuksi voi maksaa myös täydennysveroa ilman korkoja. Veromaksukäytäntö on siis hyvin samankaltainen kuin palkansaajan verokortilla hoidettu, mutta nyt asiasta huolehditaan itse ja verot maksetaan jo ennen tuloja. Verokorttia ei tarvitse toimittaa minnekään, eikä sellaista tarvitse ollakaan, jos yrittäjyys on täyspäiväistä.

ALV-rekisteri ja -verotus

Arvonlisäveron eli ALV:ia voi olla haastava hahmottaa, koska se on niin sanottu välillinen vero. Arvonlisävero on kaikessa yksinkertaisuudessaan tuotteen tai palvelun arvonlisää verottava vero, joka lisätään tuotteen myyntihintaan. 

Yrittäjät ilmoittautuvat alv-rekisteriin.

- Ilmoittautuminen tapahtuu normaalisti samalla, kun tehdään perustamisilmoitus kaupparekisteriin, mutta tämän voi tehdä myös jälkikäteen. Alvit maksetaan erilaisissa sykleissä, pienemmät yritykset kerran vuodessa, suuremmat neljännesvuosittain tai joka kuussa. Alv:ista voi myös tahtoessaan saada vapautuksen tietyin ehdoin: arvonlisäverovelvollisuutta ei ole, jos yrityksen liikevaihto jää tilikaudella alle kymppitonniin. Myös sitä suurempaa toimintaa pyörittävät voivat saada vapautuksen arvonlisäverosta tietyin ehdoin, jos he esimerkiksi tarjoavat terveyden- ja sairaanhoitoalan toimintaa, sosiaalihuollon palveluita tai yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen palveluita, Reinman luettelee. 

YEL ja muut vakuutukset

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka on siis aina hankittava, jos sen ottamisen ehdot täyttyvät. Kun tietty tuloraja (vajaa 8000 euroa) ylittyy, vakuutuksen ottaminen on pakollista. YEL:issä on kyse eläkkeestä ja yleisestä yrittäjän turvasta: koska yrittäjä joutuu huolehtimaan itse omasta eläketurvastaan, on luotu vakuutus siihen tarkoitukseen. Vakuutus on hankittava puolen vuoden sisään yrittäjyyden alkamisesta.

Ennakoi ja pysy ajan tasalla

Reinman muistuttaa, että yrityksen taloudenhoidossa kannattaa pyrkiä siihen, että pitää itsensä ajan tasalla asioista. 

- Kun etukäteen listailee ihan konkreettisesti ylös, mihin rahaa kuluu elämässä ja miten paljon, pystyy näkemään selkeämmin, paljonko yrityksellä tulisi olla tulovirtaa kannattaakseen. Itsekin pyrin siihen, että minulla on aina edes jonkunlainen puskurirahasto olemassa, mutta erityisesti aloittelevalle yrittäjälle se on tärkeä apu, yrittäjä listaa.

Myös kirjanpitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Jokainen voi pohtia itse, haluaako hoitaa itse kirjanpidon vai palkata kirjanpitäjän. 

Me Säästöpankissa olemme yrittäjän tahdon asialla. Millaisen talouden kumppanin sinä haluat? Ota meihin yhteyttä tai varaa aika, niin laitetaan yrityksesi raha-asiat kuntoon. 

 

Mietitkö yrityksen perustamista tai pankin vaihtamista sparraavampaan kumppaniin? Yritysasiakkaidemme tyytyväisyys on alan huippuluokkaa. (EPSI Rating 9/2019). 


Tässä artikkelisarjassa haastatellaan yrittäjiä, suomalaisen arjen sankareita. Lue muut sarjan haastattelut:

Kotipizzan toimitusjohtaja Tommi Tervanen: koskaan ei voi olla 100-prosenttisen varma 

Spelttiviljelijä Simo Larmo Birkkalan tilalta: olen kasvanut yrittäjyyteen lapsesta saakka 

Sisustussuunnittelija Laura Seppänen: yrityksen perustaminen ei pelottanut

Jungle Juice Bar -yrittäjä Noora Fagerström: yrittäjänä täytyy uskoa itseensä

Kategoriat
Yrittäjyys
Yritysrahoitus

Ajankohtaista