Säästöpankki uskoo Nordic Bioproducts Groupin innovaatioon

Nordic Bioproducts Group on kehittänyt paperisellusta ja metsäteollisuuden sivuvirroista innovaation: mikrokiteistä selluloosaa, jota käytetään muun muassa mikromuovin korvikkeena kosmetiikassa sekä sidosaineena pillereissä. Innovaatio on herättänyt laajaa kiinnostusta muun muassa elintarvike-, tekstiili- ja lääketeollisuudessa.

NBG:n tiimi, joka koostuu kemian, tieteen ja liiketoiminnan asiantuntijoista, jotka luovat uusia materiaaleja kestävämpää tulevaisuutta varten. Eturivissä perustajat Olli Kähkönen (kolmas oikealta) ja Olli Dahl (toinen oikealta).
NBG:n tiimi, joka koostuu kemian, tieteen ja liiketoiminnan asiantuntijoista, jotka luovat uusia materiaaleja kestävämpää tulevaisuutta varten. Eturivissä perustajat Olli Kähkönen (kolmas oikealta) ja Olli Dahl (toinen oikealta).

 

Nordic Bioproducts Group on vuonna 2019 perustettu yhtiö, joka valmistaa selluloosasta korkean jalostusarvon tuotteita, jotka sopivat muun muassa elintarvikkeisiin, lääkkeisiin ja kosmetiikkaan. Yritys on kerännyt omalla rahoituskierroksellaan jo 30 miljoonaa euroa. Yritystä rahoittavat mm. CMPC Ventures ja Taaleri, joukko enkelisijoittajia sekä uusimpana kumppanina Säästöpankki. Yhtiö investoi tuotantolaitokseen Lappeenrantaan ja tuotannon ylösajo alkaa vuoden 2024 alussa. Syksystä 2022 lähtien yhtiön senior-rahoittaja on ollut Säästöpankki.

Miljoonien eurojen investointikohde

Vuonna 2011 professori Olli Dahl patentoi AaltoCell-teknologian, jolla selluloosasta saatiin etanolin sijaan talteen ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti valkoista ainetta. Alkuperäisenä tavoitteena oli taltioida etanolin tuotantoon soveltuvaa glukoosia, mutta tuurilla talteen saatiinkin valkoista ainetta. Tänä päivä tuo valkoinen aine tai “mössö”, kuten keksijä itse siihen viittaa, on miljoonien eurojen investointikohde, jolla korvataan fossiilisia raaka-aineita ja haitallisia kemikaaleja.

– Se voi korvata mikromuovin kosmetiikassa, toimia sidosaineena lääkkeissä tai stabilointiaineena elintarvikkeissa koodilla E460. Raaka-aineeksi kelpaavat paitsi paperisellu myös metsä- ja maatalouden sivuvirrat, kertoo toinen perustaja ja yhtiön toimitusjohtaja Olli Kähkönen.

Yhtiö on aloittanut lopputuotteen myynnin. Lappeenrantaan rakentuva tuotantolaitos on jo pitkällä: ylösajo alkaa pian ja laitos avautuu alkuvuodesta 2024. Hyvien odotusten vuoksi kapasiteettia on päätetty nostaa jo tässä vaiheessa.

– Päätimme investoida Lappeenrantaan omaan laitokseen, sillä alueella on metsäteollisuuden tuotteiden kannalta hyvä alihankintaverkosto. Verkostoni kautta sain suosituksen lähestyä Säästöpankkia ja vastaanotto oli hyvin ystävällinen ja henkilökohtainen, jopa sydämellinen. Meille syntyi hyvä keskusteluyhteys nopeasti ja koin, että meitä pk-yrittäjiä todella ymmärrettiin, kuvailee Kähkönen yhteistyön aloitusta Säästöpankin kanssa.

– Meille jokainen asiakas on merkityksellinen ja kohtelemme kaikenkokoisia yrityksiä yksilöllisesti, kertoo asiakkuusjohtaja Arja Hernesniemi Säästöpankista.

Kähkönen kertoo, että materiaalille on laajasti kysyntää maailmalla ja markkinoille sen kanssa tullaan hetkenä, jolloin ympäristötietoisuus on korkealla ja raaka-ainevaatimukset kasvavat. Eri toimialoilla haetaan keinoja vähentää päästöjä tai pienentää hiilijalanjälkeä.

– Tuote kiinnostaa laajalla mittakaavalla: elintarvikkeiden ja kosmetiikan ohella tarpeita on muun muassa tekstiiliteollisuudessa, jossa raaka-aineella voidaan korvata puuvillaa ja polyesteriä. Meidän kuitupohjaisella raaka-aineilla olisi mahdollista valmistaa myös myrkytöntä viskoosia, kertoo Kähkönen raaka-aineen mahdollisuuksista.

Rahoituskumppani tukee yrittäjiä ja yritystä

Kumppanuus Säästöpankin kanssa on ollut Kähkösen mielestä varsin tehokasta.

– Säästöpankilla on kyky reagoida nopeasti ja halu löytää ratkaisuja. Yhteistyön tuloksena sovittiin mittavasta rahoituspaketista sekä maksuliikenteen hoitamisesta Suomessa. Säästöpankin henkilöistä huokuu aito halu ja kiinnostus asiakkaan tarpeisiin, kertoo Kähkönen.

Kähkönen on espoolaisena yrittäjänä turvautunut aiemmin kansainvälisiin liikepankkeihin, mutta yrittäjämyönteinen Säästöpankki pääsi yllättämään molemmat yrittäjät.

– Molemmin puolin oli selvää, että tutustutaan ja katsotaan realistisesti mahdollisuuksia. Ihannetilanteessa tehdään mahdollisimman paljon yhdessä töitä ratkaisuja etsimällä, otetaan yrityksen kasvuloikka ja palkataan ihmisiä. Siinä kohtaa toivomme, että Säästöpankki toimii mahdollisimman monelle työntekijälle pankkina. Tiedostamme yhdessä, että kansainvälisesti tarvitsemme muita kumppaneita.

Säästöpankin puolella taas oli ymmärrys siitä, että yhtiö oli tilanteessa, jossa tarvitaan nopeasti käyttörahaa.

– Rahoitusratkaisumme Nordic Bioproducts Groupille on mittava, mutta investointia tukevat Euroopan keskuspankin takaustuotteet sekä samoin Finnvera. On hienoa olla mukana kumppanina tukemassa yritystä, joka innovoi ja rakentaa rohkeasti. Toivomme menestystä ja olemme yrityksen ja yrittäjien tukena mahdollisimman monipuolisesti, kertoo Hernesniemi.

 

Olli Kähkönen oli vieraanamme Yrityspankkiwebinaarissa Kannattavaa liiketoimintaa myös vuonna 2024

Katso webinaaritallenne

Kategoriat
Yrittäjyys

Ajankohtaista