Kymmenen myyttiä säästämisestä – näin torppaat säästämisen esteenä olevat ajatukset

Säästäminen on hankalaa, siihen ei ole varaa tai se vaatii talousosaamista. Väärin! Paras aika aloittaa säästäminen on nyt, ja siksi murramme kymmenen säästämiseen liitettyä uskomusta.

Älä anna uskomusten estää säästämisen aloittamista. Lue kymmenen myyttiä säästämisestä.

Myytti 1: Säästäminen tuntuu monimutkaiselta 

Säästöpankin Säästämisbarometri selvitti suomalaisten käsityksiä säästämisestä ja sijoittamisesta. Sen mukaan säästämme esimerkiksi pahan päivän varalle, eläkepäiville, lomamatkaan tai ostaaksemme asunnon tai auton. Tämä kuulostaa monimutkaisen sijaan melko käytännönläheiseltä. Säästämisen pääperiaate on yksinkertainen: päätä aloittaa, tee suunnitelma ja pysy siinä. Autamme aloittamisessa ja neuvomme, miten säästäminen toimii ja mitkä ratkaisut sopivat sinulle. Tee kuukausisäästämisestä automaattista – esimerkiksi toistuvalla maksulla käyttötililtä rahastoon palkkapäivänä – ja voit kirjaimellisesti unohtaa säästämisen kokonaan.

Myytti 2: Minulla ei ole varaa säästää

Saatat kulua siihen osaan suomalaisista, jotka haluaisivat säästää, mutta kokevat tulonsa siihen liian pieniksi. Silti yli puolella jää rahaa säästöön. Kartoita tulosi ja menosi ja ujuta säästäminen osaksi pakollisia kuukausittaisia kuluja, jotka lähtevät tililtä vaikkapa heti palkkapäivänä. Kun säästäminen on välttämätön maksu siinä missä lainanlyhennys, vuokra tai vastike, on käyttöön jäävän varallisuuden määrä helpompi hahmottaa.

Myytti 3: Pienten summien säästämisestä ei ole hyötyä

Mikä tahansa säästöön jäävä summa on kotiin päin. Noin kolmasosalla suomalaisista rahaa jää säästöön alle 100 euroa kuussa. Lähes yhtä suuri joukko ei varsinaisesti säästä, muttei kulutakaan kaikkea. Pitkäjänteisellä ja järjestelmällisellä säästämisellä pienilläkin summilla saa aikaan suuria säästöjä, sillä säästäminen on kuin maratonlaji. Laita syrjään vain 50 euroa kuussa, ja vuoden kuluttua koossa on 600 euroa, viiden vuoden kuluttua jo 3000. Pienet summat kannattaa säästää eikä jättää makaamaan tavalliselle käyttötilille. Jos saman summan sijoittaa tai siirtää rahastoon, mieti potin päälle vielä sijoitustesi tuotot tai summan keräämä korko.

Myytti 4: En uskalla säästää, sillä taloustilanteeni on epävarma

Viidesosa suomalaisista on epävarma omasta taloudellisesta tilanteestaan, eikä siksi ole aloittanut säästämistä. Toista viidesosaa pelottaa, onko heillä vakituista työpaikkaa muutaman vuoden kuluttua. Epävarma taloustilanne ei ole este säästämiselle, vaan erinomainen syy säästää. Kun puskuri löytyy, voi tulevaisuuteen luottaa. Tämä myytti murtuu kääntämällä epäilykset päälaelleen: kun kerrytät pikkuhiljaa säästöjä, on sinulla mistä maksaa odottamattomiakin kuluja. Älä siis epäröi!

Myytti 5: Aloitan säästämisen sitten, kun rahatilanteeni on parempi

Vain noin joka kymmenes suomalainen aikoo aloittaa säästämisen seuraavan vuoden aikana. Useamman soisi liittyvän heihin, sillä säästämällä voi parantaa rahatilannettaan ja luoda taloudelleen kestävän pohjan. Oikea aika aloittaa säästäminen ei ole sitten joskus, vaan nyt, sillä säästämisessä aika on rahaa. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä enemmän ehdit säästöjä kerryttää. Päätä säästää, tee sen tueksi hyvä suunnitelma etkä välttämättä edes huomaa, kuinka säästöjä kertyy. Lopulta rahatilanteesi on väistämättä aiempaa parempi.

Myytti 6: En osaa säästää yli vuoden päähän

Alle kolmasosa suomalaisista suunnittelee talouttaan yli vuoden päähän. He ovat ymmärtäneet jotakin olennaista säästämisestä: se on pitkäjänteistä. Mitä pidempään säästät, sitä tehokkaammin hyödyt korkoa korolle -efektistä. Kun hoidat raha-asioitasi suunnitelmallisesti, pystyt myös jakamaan säästösi useaan koriin. Tällöin osalla säästöistäsi kustannat ensi kuussa sattumalta rikkoutuvan pesukoneen, osalla viiden vuoden päässä häämöttävän Amerikan-matkan. Me neuvomme sinua siinä, mitkä säästökohteet sopivat lyhyen, keskipitkän tai pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmaan.

Myytti 7: Minulla on lainaa, enkä siksi voi säästää

Laina on itse asiassa hyvä syy säästää. Elämäntilanteiden muuttuessa säästäminen palkitsee, sillä se turvaa myös lainanmaksukykyä. Vaikka asuntolainaa on tärkeä lyhentää ja asunnon omistaminen hyvä sijoitus, lainanmaksu ei lisää käytössä olevaa varallisuutta. Lainan lyhentäminen ja säästäminen onnistuvat rinnakkain katsomalla yhdessä pankissa, miten tililtä lähtevät kuukausierät mitoitetaan niin, että sopivissa erissä voi samanaikaisesti sekä maksaa lainaa että siirtää säästöjä sivuun.

Myytti 8: En tiedä talousasioista tarpeeksi, että voisin sijoittaa

Rahastojen hienous on se, ettei niistä tarvitse välttämättä tietää eikä niiden tarvitse edes erityisemmin kiinnostaa. Riittää, että arvioit, kuinka pitkään olet valmis sijoittamaan, millaisella riskillä ja millaisin tuottotavoittein. Salkunhoitajat hoitavat loput. Rahastosijoittaminen on huoleton tapa säästää, sillä ammattilainen tekee päätökset puolestasi markkinatilanteen mukaan. On vain plussaa, jos kiinnostuksesi herää ja haluat seurata sijoituksiasi.

Myytti 9: Ei minun tarvitse säästää, sillä vastaan itse omista rahoistani

Tunnet olevasi oman taloutesi päällikkö, mutta onko näin sittenkään? Jopa neljällä viidestä avioliitossa elävällä suomalaisella ei ole avioehtoa. Ja vaikka parisuhde kukoistaisi, kaikki elämäsi juonenkäänteet eivät ole omissa käsissäsi. Ovat rahat sitten omat tai yhteiset, turvapuskuri tasoittaa mahdollisia mutkia matkalla. Siten olet lähempänä tilannetta, jossa totisesti vastaat taloudestasi itse.

Myytti 10: Eläkesäästäminen on vanhoille ihmisille

Lähes puolet suomalaisista pitää vakituista palkkatyötä tärkeänä. Jos eläkeaika tuntuu nyt kaukaiselta, mieti sitä kuukausitulon ylläpitämisenä myös työuran jälkeen. Aloita eläkesäästämisen aikaisin ja turvaa tulotasosi säilyminen mahdollisimman miellyttävänä mahdollisimman pitkään. Jos et halua kutsua sitä eläkesäästämiseksi, mieti sitä pitkän tähtäimen säästösuunnitelmana. Kun aikaa on enemmän, säästämiskuorma pienenee.

Aloita säästäminen jo tänään. Lue lisää säästämisen ja sijoittamisen tuotteistamme tai varaa aika sijoittamisen asiantuntijalle.
 
Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen
Korkoa korolle Oman talouden tuokio

Ajankohtaista