Säästämisen ja sijoittaminen alkeet – asiantuntijamme vastaa yleisimpiin kysymyksiin

Säästämisen voi aloittaa heti, sijoittamisessa aika on valttia. Säästöpankin sijoitusasiantuntija vastaa kymmeneen yleiseen kysymykseen säästämisestä ja sijoittamisesta. Turhaa hötkyilyä Törnblom kehottaa välttämään: säästä ja unohda, on vinkki, jolla säästämisestä tulee arkipäivää.

Säästöpankin brändikuva
– Tavoitteellinen säästäminen ei tarkoita sitä, että säästää eläkepäivien varalle tai maailmanympärimatkaan. Tavoite voi olla maltillinen ja omannäköinen, yksinkertaisuudessaan vaikkapa mahdollisuus elää hyvää elämää, kuvailee Säästöpankin sijoitusasiantuntija Laura Törnblom säästämiseen liittyviä tavoitteita.

Mikä ero on säästämisellä ja sijoittamisella?

Säästämisen ja sijoittamisen välinen ero ei aina ole selvä. Keskeisintä on tunnistaa rahan kohde eli mihin raha menee. Säästämisen perusidea on se, että rahaa jää tilille ja säästämisen kautta varaudutaan esimerkiksi yllättäviin menoihin. Säästämistä tehdään pääosin lyhyellä tähtäimellä ja ideana on käyttää se myöhemmin. Säästövaroille voi myös saada korkoa, jolloin säästäminen muistuttaa jo hieman enemmän sijoittamista.

Mikä on helppo tapa aloittaa säästäminen?

Tilille säästäminen on varmasti tuttua monelle, mutta suosittelen rahastosäästämistä ihan kaikille, jopa lapsille ja nuorille. Rahastosäästäminen on helppoa ja vaivatonta. Monesti sanonkin, että säästämisen pitäisi olla hauskaa ja kivaa: se ei saa tuntua kurjalta ja sen pitäisi tapahtua automaattisesti. Rahastosäästämisen voi aloittaa tekemällä pankissa säästösuunnitelman. Siinä käydään läpi asiakkaan elämää: taloudellinen tilanne, tulot ja menot, perhetilanne, asuminen ja varsinkin tulevaisuuden haaveet. Sen avulla mietitään, mitkä asiat ovat tällä hetkellä hyvin ja mitkä voisivat olla vielä paremmin. Niiden pohjalta rakennetaan lyhyemmän ja pidemmän aikavälin tavoitteita, pohditaan riskinottohalukkuutta sekä tuottotavoitteita ja löydetään yhdessä sopivin sijoituskohde.

Mitä riskejä sijoittamiseen sisältyy?

Sijoittamisessa ajatuksena on se, että hankintaan sijoituskohde ja sitten odotetaan arvon nousua ja tuottoa. Sijoittamiseen liittyy eritasoisia riskejä, mutta markkinaheilahdukset ovat myös osa pelin henkeä. Hötkyily ei kannata. On muistettava, että myös säästämiseen liittyy riskejä. Riski voi olla se, että rahaa on käytössä tilillä ja syntyy houkutus käyttää niitä. Tilille säästämisen riskinä on myös inflaatio, joka syö rahoja. Samaan aikaan voi olla kuitenkin säästäjä ja sijoittaja: ne eivät sulje toisiaan pois. Ihan ensin tulee kuitenkin laittaa puskurirahasto kuntoon ja sitten tehdään muita säästö- ja sijoitussuunnitelmia.

Millainen puskurirahasto jokaisella tulisi olla?

Puskurirahastolla tarkoitetaan kahden tai kolmen kuukauden menoja vastaavan summan kerryttämistä tilille, josta varat on helppo käyttää, jos niitä tarvitsee.

Mikä summa on sopiva aloittaa säästäminen?

Jokaisella on oma elämäntilanne ja taloudellinen tilanne. Summaa tärkeämpää on se, että aloittaa säästämisen. Hyvin yleinen summa on 100€, mutta jokaisen tulee itse miettiä omaa talouttaan. Hyväksi havaittu tapa on automaattinen veloitus palkkapäivänä. Rahaa kuluu yleensä juuri sen verran kuin sitä on käytettävissä. Rahastosäästösopimus on siitä helppo ja joustava ratkaisu, että kuukausisummaan voi tehdä itse verkkopankissa muutoksia.

Miten voi aloittaa säästämisen?

Ensimmäiset stepit kannattaa ottaa yhdessä pankin kanssa. Sijoitusasiantuntijan kanssa on hyvä käydä läpi tavoitteita ja miettiä itselleen sopivia tapoja säästää ja sijoittaa. Ei tarvitse olla hyvätuloinen, aloittaakseen säästämisen. Jokaisen kanssa voimme tehdä yhdessä sijoitussuunnitelman. Varaa aika.

Miksi aika on säästäjän paras ystävä?

Aika on säästäjän paras ystävä: korkoa korolle -efekti lähtee pikkuhiljaa kasvamaan ja siihen perustuu pitkäjänteisen säästämisen hyödyt. Pitkäaikainen säännöllinen säästäminen palkitsee. Säästä ja unohda on kultainen sääntö, jota kannattaa noudattaa. Rahastosäästölaskurimme on oiva työkalu, joka näyttää konkreettisesti, miten raha tekee töitä.

Mitä hajauttaminen tarkoittaa?

Hajauttaminen tarkoittaa sitä, että hajautetaan sijoitettava summa niin ajallisesti, maantieteellisesti kuin toimialakohtaisesti. Näin pienennetään sijoituksen riskiä. Ajallinen hajauttaminen on esimerkiksi sitä, että ostetaan rahasto-osuuksia joka kuukausi. Tästä on etuna se, että kun markkinat ovat alhaalla, saat ostettua enemmän. Aloittelevalle sijoittajalle rahastot ovat sinänsä jo suuri etu, sillä niissä on valmiiksi jo maantieteellistä hajautusta ja toimialahajautusta eri yrityksiin ja omaisuuslajeihin.

Miksi sijoittaminen pelottaa?

Raha herättää meissä kaikissa tunteita. Kun markkinat heiluvat, tunteet astuvat peliin. Siksi sijoittaminen voi pelottaa. Pääsääntö on sellainen, että yöunia ei saa menettää. Sijoittamisen pitää olla palkitsevaa ja kivaa, ja toimenpiteet valitaan sen mukaan. Kun tunne alkaa ohjata meitä, ei kannata hötkyillä. Silloin on hyvä hetki palata sijoitussuunnitelmaan ja muistuttaa itseään siitä, että markkinoiden vaihtelut ovat normaaleja.

Milloin kannattaa realisoida säästöjä/sijoituksia?

Säästöjä voi realisoida tarpeen mukaan ja salkussa on hyvä pitää helposti realisoitavissa olevia säästöjä ja pitkäaikaisempia sijoituksia. Jos tavoitteet tai elämäntilanne muuttuvat, myös sijoitussuunnitelmaa kannattaa kurkistaa ja päivittää tarpeen mukaan. Kun tavoite on saavutettu, varoista pitää myös nauttia ja palkita, onnitella itseään.

 

Aloitetaanko säästäminen tai sijoittaminen? Varaa aika ja tehdään yhdessä sinulle sopiva säästösuunnitelma.

Ajanvaraukseen

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista