Sijoittaminen – kuinka aloittaa? Usein kysyttyä
Miten päästä alkuun sijoittamisessa? Mitä pitää muistaa? Kokosimme vastauksia yleisimpiin kysymyksiin sijoittamiseen liittyen.
Mitä sijoittaminen on?
Sijoittaminen tarkoittaa tavallisesti esim. osakkeiden tai muiden sijoituskohteiden ostoa, omistamista ja myymistä tarkoituksena tehdä voittoa. Pääperiaate on ostaa halvemmalla ja myydä kalliimmalla, jolloin syntyy voittoa. Yleensä ihmiset siis sijoittavat enemmän tai vähemmän rikastuakseen – tai ehkä paremmin sanottuna säästääkseen rahaa.
Sijoittaminen voi siis olla, vaikka kymmenen euron sijoittamista kuukausittain johonkin valittuun kohteeseen, kuten rahastoon, tai fanaattista pörssiseurantaa miljoonat silmissä.
Sijoittaminen ei ole avaruustiedettä, vaan kaikessa yksinkertaisuudessaan vain omaisuudestaan ja rahojensa välittämistä ja huolehtimista hyvänä.
Mikä on tärkeintä sijoittamisessa?
Yksinkertaistettuna sijoittaminen on kuluttamisen siirtämistä tulevaisuuteen. Tärkeintä on siis ymmärtää instrumentit eli sijoituskohteet, joita omassa säästämisessä ja sijoittamisessa käyttää. Erityisesti alussa kannattaa hyödyntää asiantuntijaa. Asiantuntijan avulla on helppo määritellä sinulle sopiva tapa säästää ja sijoittaa.
Onko sijoittaminen riskialtista?
Tuotontavoitteluun liittyy aina riski, mutta riskinotto voi olla hallittua. Paras riskin hajauttaja on aika: mitä parempi ja pidempiaikaisempi sijoitussuunnitelma, sitä hallitumpi on riski. Kun olet päättänyt aloittaa sijoittamisen tai harkitset sitä, pohdi ensin läpi seuraavat kolme peruskysymystä:
- Kuinka pitkäksi aikaa tahdot sijoittaa?
- Kuinka paljon haluat sijoittaa?
- Kuinka ison riskin olet valmis ottamaan?
Yksin asiaa ei tarvitse selvittää – Säästöpankin asiantuntijat ovat apunasi!
Miten sijoittaminen kannattaa aloittaa? Mikä on helpoin ja kevyin tapa aloittaa?
Tee budjetti. Mieti kuinka paljon rahaa talouteen tulee ja kuinka paljon kuukaudessa menee. Jääkö tästä yli? Jos jää, niin laita se säästöön. Hyödynnä alan ammattilaisia sijoituskohteen valinnassa.
Säästämisen voi aloittaa jo sillä, että laittaa viikoittain säästöpossuun (tai Säästöpankin säästöfanttiin) ylimääräiset, karsii menoja ja kuun lopussa näkee, minkä verran jäi yli.
Säästämisestä kannattaa laatia itselle suunnitelma. Näin tavoite on helpompi saavuttaa. Säästämisen ja sijoittamisen suunnitelmassa on hyvä pohtia omia taloudellisia tavoitteita: mitä haluaa saavuttaa ja milloin.
Helpoin tapa aloittaa sijoittaminen on omassa verkko- tai mobiilipankissa. Osakesijoittamista varten tulee ensin avata arvo-osuustili, johon osakkeet ostetaan. Rahastosäästämisen voit aloittaa heti ja et tarvitse arvo-osuustiliä.
Puskurivaroja kannattaa olla vähintään kolmen kuukauden nettopalkkaa vastaava summa. Tämä summa tulisi olla helposti käyttöön otettavissa, jos tapahtuu jotain yllättävää kuten sairastuminen tai työttömyys. Näin saat myös turvallisuuden tunnetta talouteesi.
Muistathan lainan maksun ohellakin kannattaa säästää ja sijoittaa.
Mihin kannattaa sijoittaa?
Sijoituskohteita on paljon erilaisia ja tärkeää on löytää oman riskinsietokyvyn mukainen kohde. Yleisimpiä suomalaisten sijoituskohteita ovat asunnot, osakkeet ja rahastot. Sinun ei tarvitse osata valita eri sijoituskohteita vaan voit kääntyä pankin asiantuntijan puoleen. Tapaamisessa laaditaan henkilökohtainen säästämisen ja sijoittamisen suunnitelma ja katsotaan juuri sinulle sopiva ratkaisu.
Helppo tapa aloittaa sijoittaminen on rahastojen kautta. Rahastosijoittamisen voit aloittaa pienilläkin summilla, vaikkapa 50 eurolla kuukaudessa!
Mitä aikaisemmin aloitat, sitä nopeammin pääset hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittamallesi pääomalle ja tuotolle kertyy lisää tuottoa. Mitä pidempi aika, sitä enemmän kerrytät tuottoja.
Sijoituskohteiden hajauttaminen tasaa riskiä
Pitkällä aikavälillä sijoitukset kannattaa hajauttaa ja samalla mahdollistat erilaisia tuottotavoitteita. Jos haluat kasvattaa sijoitusten tuotto-odotuksia, se onnistuu usein kasvattamalla riskiä. Sijoitusten hajauttaminen on tässä tapauksessa järkevää. Markkinoiden heilunta ei välttämättä vaikuta kokonaistuottoihin niin paljoa, jos hajautat sijoituksesi eri omaisuuslajien, toimialojen ja yritysten välillä. Sijoitusten ajallinen hajautus onnistuu helposti esimerkiksi siirtämällä tietyn rahasumman kuukausittain rahastoon.
Säästöpankin ratkaisurahastoilla rakennat helposti sijoitussalkkusi perustan ja hajautat sijoituksiasi. Ratkaisurahastoistamme löydät kolme vaihtoehtoa, Maltti, Ryhti ja Kantti oman riskinsietotasosi mukaan.
Miten sijoittaa vastuullisesti? Mistä voi tietää, mihin rahat menevät?
Tapaamisessa pankin asiantuntijan kanssa saat halutessasi tarkat tiedot eri sijoituskohteista ja niiden vastuullisuudesta. Laadukkaat palveluntarjoajat sijoittavat eettisesti, ovat vastuullisia sijoitustoiminnassaan ja tarjoavat eettisiä sijoituskohteita, kuten Säästöpankki Ympäristö -rahasto.
Sijoituskohteilla voi aktiivisesti vaikuttaa yhteiskuntaan ja maailman asioihin. Varallisuutta voi kasvattaa tekemällä sijoitusratkaisuja, jotka sopivat omiin arvoihin ja arvomaailmaan. Lue lisää vastuullisesta sijoittamisesta.
Säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti jutella asiantuntijoiden kanssa ja kysellä kaikista askarruttavista asioista - asiantuntijoita saa haastaa ja on hyvä muistaa, ettei tyhmiä kysymyksiä ole olemassa.
Muista nämä 3 seikkaa sijoittamisessa
1. Hyödynnä korkoa korolle -ilmiötä
Korkoa korolle -ilmiöstä ei turhaan puhuta maailman kahdeksantena ihmeenä: muista tämä, aloita ajoissa ja anna ajan tehdä työ puolestasi.
2. Ole kärsivällinen – älä panikoi
Sijoitusmarkkinoiden heilunta on täysin normaalia. Hätiköityjä ratkaisuja ei kannata tehdä. Markkinoiden heilahtelut voi nähdä myös mahdollisuuksina: silloin on edullisempi hetki lisäsijoitusten tekemiseen, markkinat kyllä elpyvät ennemmin tai myöhemmin.
3. Hajauta, hajauta, hajauta
Kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riskejä, jotka voivat pahimmillaan realisoitua sijoitusten arvojen alentumisina. Vastineeksi ottamastaan riskistä sijoittaja haluaa sitä korkeampaa tuottoa, mitä suurempaa riskiä sijoitus sisältää. Riskejä voi pienentää hajauttamalla sijoituksiaan esimerkiksi ajallisesti, toimialallisesti, maantieteellisesti tai sijoittamalla erilaisiin omaisuuslajeihin.
Etkö tiedä, mistä aloittaa? Ei hätää - me autamme sinua kaikissa säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvissä kysymyksissäsi. Varaa aika tai jätä yhteydenottopyyntö.