”Vi bör rikta blicken även bortom den nuvarande konjunkturcykeln”

Det svaga ekonomiska läget inverkar fortfarande starkt på såväl konsumenternas som företagens vardag. Henna Mikkonen, Sparbanksgruppens chefsekonom, förklarar vart den finländska ekonomin är på väg och vilka möjligheter framtiden för med sig för finländska företag.

Henna Mikkonen.

Finlands ekonomi har redan en längre tid befunnit sig nära en lågkonjunktur. Finlands BNP minskade under andra halvåret 2022, då vi tillfälligt gick in i en lågkonjunktur. I början av 2023 visade Finlands ekonomi åter tillväxt, vilket överträffade förväntningarna även hos många optimister. Från och med nu är dock tillväxtutsikterna åter svaga. Sparbanksgruppens chefsekonom Henna Mikkonen förutspår att Finland under slutet av året kommer att hamna i en andra mild lågkonjunktur.

- Vår tillväxtprognos för Finlands BNP 2023 är 0 %, med hänsyn till den starka början av året och det utmanande slutet av året. Naturligtvis kan nolltillväxt inte betraktas som särskilt positivt, men i denna situation är det ändå bättre än väntat, konstaterar Mikkonen.

Inflationen dämpas och räntehöjningen går mot sitt slut, så för hushållen syns ljuset redan i slutet av tunneln. Samtidigt har större löneökningar än vanligt trätt i kraft inom många branscher och arbetsmarknadsläget är bra, även om det syns en svag nedgång även på arbetsmarknaden. Som ett resultat av dessa kommer köpkraften inte längre att försvagas, även om återställandet av den minskade köpkraften kommer att ta sin egen tid.

Företagens framtidsutsikter är fortfarande krävande, men det finns liv bortom den nuvarande konjunkturcykeln

Hittills har finländska företag enligt omständigheterna klarat sig ganska bra. Naturligtvis har prisutvecklingen i finländska börsnoterade bolag under den senaste tiden varit klart svagare än genomsnittet för europeiska företag, men börskurserna blickar framåt, inte bakåt.

- Tyvärr finns det ingen snabb lindring för de utmaningar som företagen står inför, utan det finns många osäkerhetsfaktorer vad gäller framtiden. Företagens framtidstro har försvagats och ligger långt under det långsiktiga genomsnittet. Den gemensamma nämnaren i alla branscher är att räntehöjningen börjar visa sig i ekonomin med full kraft, säger Mikkonen.

Utmaningarna inom efterfrågan är fortfarande den faktor som mest förhindrar tillväxt och många företag lider fortfarande av brist på arbetskraft. Antalet konkurser ökar. Enligt Mikkonen bör man dock rikta blicken bortom den nuvarande konjunkturcykeln.

Vem leder den gröna omställningen?

För närvarande planeras och görs många investeringar i den gröna omställningen i Finland. Företagens investeringstakt ökade förra året.

- Man har länge pratat om den gröna omställningen, men nu öppnar sig ett "fönster av möjligheter" för Finland på gärningsnivå. Lyckas vi med detta kan den gröna omställningen ge oss nya typer av tillväxtmöjligheter och framtida arbetsplatser. Och det är vad Finlands åldrande ekonomi behöver, påpekar Mikkonen.

En färsk utredning som har genomförts för regeringen ger en intressant detalj om de finländska företagens attityder. I större företag ses den gröna omställningen som en positiv tillväxtmöjlighet, medan mindre företag ser den mer som ett hot. Mikkonen från Sparbanksgruppen anser att det är naturligt att stora företag ligger i framkanten vad gäller åtgärderna för den gröna omställningen, eftersom de har mer resurser tillgängliga för att anta ny terminologi, reglering och utveckling.

- Många små och medelstora företag har kämpat under de senaste åren mitt bland corona, krig, energikris och ekonomiska utmaningar, vilket har inneburit att många har fått använda vardagens timmar till att släcka bränder. Jag uppmuntrar ändå alla små och medelstora företag att tänka på de möjligheter eller hot som den gröna omställningen kommer att medföra för deras egen verksamhet. Det är värt att leta efter information och nätverk i ämnet. Det här är ett sällsynt ögonblick när en föregångares konkurrensfördel kan vara precis inom räckhåll för en djärv företagare, uppmuntrar Mikkonen.

Läs hela Mikkonens blogginlägg: Små och medelstora företag kämpar med den gröna omställningen – det kanske inte är värt det!

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Texten har tidigare publicerats i Kauppalehtis blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu