Hushållens ekonomiska nöd börjar nu lätta
Enligt vår senaste Sparbarometer har hushållens ekonomiska nöd börjat lätta. Medan hushållen upplevde att svårigheterna tilltog 2022–2023, såg vi nu äntligen en vändning till det bättre.
Sparbarometern är Sparbankens årliga enkät, där vi ställer ett brett spektrum av olika frågor om sparande, placerande, konsumtion, skuldsättning och känslor kring den egna ekonomin. Av sju frågor sammanställs ett så kallat index för ekonomisk nöd i syfte att beskriva människors ekonomiska situation och känslor kring sina ekonomiska angelägenheter.
Det är lätt att hitta orsaker till att svårigheterna börjar avta. Prisstegringen i Finland har avtagit klart och för de flesta hushåll ökar köpkraften åter. En motsatt kraft är däremot den stigande arbetslösheten, som fortsättningsvis gör människor försiktiga. Det syns också i vår Sparbarometer. Människors oro över sin arbetsplats har ökat jämfört med året innan.
Nöden är störst bland 35–44-åringar
Under tidigare år har det förekommit mest svårigheter i åldersklassen medelålders 45–54-åringar. I år togs den tvivelaktiga första platsen av de något yngre 35–44-åringarna. Deras svårigheter ökade även i jämförelse med året innan. Det torde bero på att denna åldersgrupp har drabbats särskilt hårt av räntehöjningarna, eftersom de fortfarande har stora lånebelopp. Också Statistikcentralens experimentella statistik visar att uttryckligen 35–44-åringarna är den åldersgrupp som har drabbats hårdast av inflationen 2023–2024.
Liksom tidigare gick det minst nöd på den äldsta åldersgruppen i vår undersökning, det vill säga 70–79-åringarna. För denna åldersgrupp har situationen säkerligen underlättats av att arbetspensionerna har höjts rejält under de senaste åren till följd av den stigande inflationen. Å andra sidan kan resultatet också tyda på att pensionärernas ekonomiska ställning ofta redan är väl etablerad. Pensionen är en säker inkomst och skulderna har redan betalats. Många har också besparingar och räntehöjningarna har medfört bättre räntor på tidsbundna insättningar.
Lindring i sikte också framöver
Det är alltid svårt att förutspå framtiden, men jag ska ändå våga mig på att göra ett försök. Jag tror att hushållens svårigheter kommer att lätta också under det kommande året. Prisstegringen har avtagit i Finland, och den klyfta vi har skådat i köpkraften börjar så småningom minska när lönerna stiger snabbare än priserna. Räntesänkningarna fortsätter ännu nästa år, vilket förhoppningsvis kommer att underlätta situationen också för 35–44-åringarna.
Situationen ter sig visserligen inte lika gynnsam för alla. Regeringens nedskärningar drabbar bland annat de hushåll som får bostadsbidrag eller inkomstrelaterat utkomstskydd för arbetslösa. Köpkraften för dessa hushåll väntas minska också nästa år.
Hur undvika svårigheter i framtiden?
Det händer och sker i livet och var och en ställs inför överraskningar i sin ekonomi. Överraskningarna kan komma utifrån det egna livet, som till exempel coronakrisen eller kriget i Ukraina och den energikris som följde. Ofta beror de också på sådant som händer i ens eget liv. Till exempel en skilsmässa, en närstående persons död eller en så underbar sak som att få barn kan sätta den egna ekonomin i gungning. Men man kan och bör förbereda sig på överraskningar.
Vår Sparbarometer visar att de som sparar/placerar upplever mindre ekonomiska svårigheter. Givetvis är det ofta frågan om människor som i utgångläget har en bättre ekonomisk situation. Men jag är fast övertygad om att orsakssambandet sträcker sig åt båda hållen. Att sköta om sin ekonomi, budgetera och spara även små summor skapar säkerhet och en känsla av trygghet i den egna ekonomin och i det egna livet över lag. Besparingar är ett utmärkt botemedel mot ekonomiska svårigheter.
Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.
Artikeln publicerades tidigare i Taloustaitos blogg (på finska).
- Skriven
- Typ
- Nyhet
- Utgivare