Små och medelstora företag kämpar med den gröna omställningen – det kanske inte är värt det!

Chefsekonom Henna Mikkonen.

Den gröna omställningen är nu en hit, som kriget i Ukraina gav ytterligare fart. Det kanske ännu inte finns någon entydig definition på begreppet ”grön omställning”, men jag ser det personligen som en övergång från en ekonomi baserad på fossila bränslen till en ekonomi baserad på grön energi. Naturligtvis handlar det om mycket mer än bara ekonomin, men mitt fokus ligger på grund av mitt arbete på ekonomin. Det här handlar om en stor strukturell förändring.

I min egen bubbla som vi bildat tillsammans med andra ekonomer verkar det som om de möjligheter som den gröna omställningen skapar har blivit mer och mer framträdande. Medan fokus låg på hot för några år sedan har den nu flyttats till den gröna omställningens möjligheter. Grundorsakerna (klimatförändringar och förlust av natur) är naturligtvis ett stort hot mot hela mänskligheten, men att motverka hotet erbjuder också nya affärsmöjligheter.

Ett ”fönster av möjligheter” håller på att öppnas för Finland. Om vi lyckas väl i den gröna omställningen kan det ge oss nya möjligheter till tillväxt och sysselsättning i framtiden. Och det är vad Finlands åldrande ekonomi behöver.

Naturligtvis kommer den gröna omställningen att påfresta många företag på olika sätt. Vissa företag kommer att förlora sin marknadsposition och lämnar marknaden. Men nya företag och nya affärsmöjligheter skapas också för gamla företag.

För närvarande planeras och görs det många investeringar i Finland i den gröna omställningen. Detta framgår bland annat av Finlands Näringsliv EK:s förteckning över gröna investeringar och Finska Vindkraftföreningens förteckning över vindkraftsprojekt*. Alla dessa investeringar kommer säkert inte att förverkligas, än mindre visa sig vara guldgruvor. Men det finns helt nya möjligheter nu.

De stora ser möjligheter, de små ser hot

I en färsk studie från Pellervo ekonomiska forskningsinstitut (Pellervon Taloustutkimus PTT) och MDI Public Oy** undersöks Finlands möjligheter i den gröna omställningen. I stora drag är utsikterna goda; vi har en utbildad arbetskraft, ingenjörskunskap, utrymme för vindkraftverk etc. Men det kräver anpassning. En intressant detalj framgår också av ovanstående studie. I större företag ses den gröna omställningen som en positiv källa för tillväxtmöjligheter. Mindre företag ser däremot övergången som mer av ett hot.

Det är mycket förståeligt. Den gröna omställningen är ett "stort block" att smälta och innebär mycket terminologi och hot om reglering. Den gröna omställningen kan innebära att lära sig nya saker, kanske ändra den egna affärsstrategin, fortsatt utbildning, ytterligare rapportering, investeringar etc. Vilket konstateras i PTT- och MDI-studierapporten: ” Den gröna omställningen kräver också mer kompetent entreprenörskap i Finland.”

Detta tillkommer utöver det faktum att många entreprenörer har haft det tufft under de senaste åren. Corona, kriget och energikrisen har krävt mycket uppmärksamhet från många entreprenörer, och timmarna i vardagen har gått åt till att släcka bränder. Det är också naturligt att större företag med större resurser går i spetsen för gröna omställningsinsatser.

Men det skulle vara önskvärt att små och medelstora företag också tittade på den gröna övergången ”genom linsen av möjligheter”. Naturligtvis är företagen olika. En del påverkas av den gröna omställningen mer, andra mindre. Vissa är i framkant, medan andra ser effekter först i de efterföljande faserna av kedjan. Men jag uppmuntrar också alla små och medelstora företag att tänka på de möjligheter eller hot som den gröna omställningen kommer att medföra för deras egen verksamhet. Det är värt att leta efter information och nätverk i ämnet. Utnyttja denna möjlighet, de kommer sällan!

*https://ek.fi/sv/forskad-information/gröna-investeringar/

https://tuulivoimayhdistys.fi/tuulivoima-suomessa/kartta

**https://valtioneuvosto.fi/sv/-//10616/utredning-finlands-arbetsmarknader-och-yrken-kan-anpassa-sig-till-den-grona-omstallningen-behovet-av-hog-kompetens-och-expertarbete-okar

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Texten har tidigare publicerats i Kauppalehtis blogg (på finska).
Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu