Som en ansvarshandling under jubileumsåret lanserade Somero Spar-bank en låneprodukt för jordbruksföretagare

Sparbanksgruppen har redan i 200 år varit ett stöd för finländarna. Bankens verksamhet har allt från början styrts av en vilja att främja och stödja individens och det lokala samhällets välfärd. Den viljan har inte förändrats på hundratals år. Ansvar är det värde som banken kommer att bygga sin verksamhet på även i framtiden. Under början av året har banken donerat 130 000 euro till lokal välgörenhet, stöd till ukrainska flyktingar och kultur, motion och idrott i verksamhetsområdet.

Säästöpankin brändikuva.
Verkställande direktör Petri Siviranta (till vänster) och bankdirektör Joni Rintamaa. Bild: Tiina Tervo

Sparbanksgruppens 200-årsjubileum har inletts i rask takt på Somero Sparbank

Sparbanksgruppens 200-årsjubileum har inletts i rask takt på Somero Sparbank: det finns en stor efterfrågan på från människa till människa-banktjänster. Siffrorna för början av året beskriver kundernas förtroende för Somero Sparbank, t.ex.:

  • över 1 300 nya kunder
  • kundtillgångarna ökade med 22 miljoner euro, även om exempelvis Helsingforsbörsens intäkter i början av året var historiskt låga
  • bostadslån beviljade i början av 2022 uppgick till 60,0 miljoner euro (6/2021 51,9 miljoner euro)
  • 51,6 miljoner euro i lån till företagskunder,
    17,4 miljoner euro i lån till jord- och skogsbrukskunder,
    = sammanlagt 69 miljoner euro
    (6/2021 företagskunder 49,2 miljoner euro och jord- och skogsbrukskunder 18,3 miljoner euro, sammanlagt 67,5 miljoner euro)

I början av året hade Somero Sparbank ett rekordstort antal kundförhandlingar (nästan 10 000), vilket visar att kunderna uppskattar bankens kundnära service och lättillgänglighet.

Enligt Centralförbundet för Fastighetsförmedlingens Prisuppföljningstjänst har antalet affärer med gamla och nya bostäder minskat med 14,2 % under början av året (1.1–31.5) jämfört med
motsvarande tidpunkt i fjol. Till skillnad från rapporten beviljade Somero Sparbank fler nya bostadslån under början av året än under motsvarande period året innan. Sparbankens attraktionskraft som partner i livets viktigaste köp betonades.

Bankens totala kundmedel och totala kredit översteg 1,5 miljarder i slutet av juni 2022. Bankens volymer ökar redan för tredje året i rad med cirka 100 miljoner euro netto på ett halvår.

Rörelseresultatet för Somero Sparbank under början av året steg till 3,8 miljoner euro. Resultatet belastades av den dåliga marknadsutvecklingen för placeringsverksamheten i början av året samt ökade kostnader och förbättrade räntenettot och provisionsintäkterna samt Cognizant-kompensationen. Sparbanksgruppen och Cognizant meddelade i februari 2022 att de häver avtalet om en reform av basbanksystemet. Som en del av avtalet betalade Cognizant ersättning till Sparbanksgruppen, varav en del allokerades till Somero Sparbank. I samband med samma
uppsägningsavtal

Banken fortsätter att rekommendera regelbundet månadssparande

Under början av året drabbades placeringsaktiviteten hårt globalt, exempelvis Helsingforsbörsens intäkter i början av året var historiskt låga . Banken fortsätter att rekommendera regelbundet månadssparande i fonder som passar var och ens egen placeringsprofil. Månadssparande jämnar ut kursernas fluktuationer och risker. I takt med att aktiekurserna sjönk började inflationen och Euribor-räntorna att stiga. Inflationens och räntenivåns inverkan på den egna ekonomin bör beaktas, och man bör vara beredd på eventuella prishöjningar. Vid behov lönar det sig att se över den ekonomiska situationen tillsammans med sparbankens experter.

En ansvarsfull låneprodukt för jordbruksföretagare

Somero Sparbank lanserade i juni en ansvarsfull låneprodukt för jordbruksföretagare . De ökade kostnaderna belastar även jordbrukarnas ekonomi, och banken oroar sig för hur åkrarnas jord-hälsa ska kunna bevaras. Banken vill främja ett hållbart jordbruk och å sin sida vidta en konkret ansvarsåtgärd för miljön genom att erbjuda sina kunder och nya kunder ett markförbättringslån (på finska).

Under slutet av året kommer banken att rekrytera 15 yrkespersoner inom bankverksamhet

Slutet av år 2022 kommer att vara arbetsfyllt på Somero Sparbank. Banken utökar sin verksamhet till Åbo, Loimaa och Fredrikshamn och förhandlar för närvarande om nya lokaler i Kotka. Allt detta innebär åter nya rekryteringar; under slutet av året kommer banken att rekrytera 15 yrkespersoner inom bankverksamhet. Det innebär att antalet anställda vid årsskiftet kommer att öka till närmare 100.

I och med att kontoren i Åbo, Loimaa och Fredrikshamn öppnar har Somero Sparbank 13 kontor i 12 kommuner och i fem landskap

Ett nytt Företagskontor i Salo

Bankens tillväxt innebär också positiva utmaningar. För närvarande får personalen vid Somero Sparbanks kontor i Salo inte längre plats i kontorets nuvarande lokaler på Turuntie 1. Till följd av detta öppnar banken ett nytt Företagskontor i Salo i oktober 2022. Företagskontoret öppnas i Salo Handelsbanks tidigare lokaler i fastigheten som kallas Koskisen Kulma. Företagsbankens lokaler är en tillfällig lösning. Banken har som mål att hitta en platslösning i Salo centrum som gör det möjligt för alla bankens affärsområden att fungera under samma tak.

Sammanfattning av bankverksamhetens siffror för 2022 och jämförelse med fjolårets motsvarande period


12/2021 > 6/2022
6/2021 > 6/2022 
Nya beviljade bostadslån
 60,0 miljoner euro 123,7 miljoner euro 
Nya beviljade företagslån
51,6 miljoner euro  91,9 miljoner euro
Nya beviljade jordbrukslån
 17,4 miljoner euro 33,2 miljoner euro
Den totala lånestockens nettoökning
68,3 miljoner euro  128,2 miljoner euro
Nya kunder
 1.311 2.577
Kundmedlens nettoökning
22,1 miljoner euro  62,5 miljoner euro

 

Somero Sparbank i ett nötskal


6/2022
6/2021
12/2021
primärkapitalrelation
19,25 %
21,94 %
20,94 %
rörelseresultat
3,8 miljoner euro
3,3 miljoner euro
6,3 miljoner euro
total kreditgivning
725,0 miljoner euro
596,8 miljoner euro
655,3 miljoner euro
kundmede
772,8 miljoner euro
710,3 miljoner euro
750,7 miljoner euro
affärsvolym 
1.497,8 miljoner euro
1.307,1 miljoner euro
1.407,4 miljoner
balansräkning
651,3 miljoner euro
556,5 miljoner euro
592,7 miljoner euro

 

Personal

Under början av 2022 började 13 nya sparbanksmedarbetare i banken. I slutet av juni 2022 arbe-tade 86 personer i Somero Sparbank , av vilka 8 var sommarjobbare. Sparbanksgruppen är också en viktig arbetsgivare i hela bankens verksamhetsområde – förutom själva Sparbanken arbetar 46 personer inom Sparbankstjänster Ab, 16 personer inom Sb-Hem och 22 personer inom Sp-Isännöintipalvelut Oy. Sammanlagt sysselsatte Sparbanksgruppen i slutet av juni 170 personer inom Somero Sparbanks verksamhetsområde. Dessutom sysselsätter bankgruppen i varje bolag ett fler-tal sommarjobbare och praktikanter under hela året.

Kom ihåg datasäkerheten – överlämna inte dina nätbankskoder till bedragare

Banken påminner om ett säkerhetsproblem som tyvärr redan har blivit beklagligt allmänt och fort-löpande: var uppmärksam och överlämna inte dina nätbankskoder till någon. Tyvärr är olika typer av nätbedrägerier redan alltför vanliga och ändrar form hela tiden. År 2021 anmäldes samman-lagt 2 500 nätbedrägerier till polisen och finländarna förlorade omkring 47 miljoner euro i bedräge-rier. Mer information.

Somero Sparbank tackar sina kunder och sin personal för början av året 2022. Vi fortsätter med samma stora hjärta under slutet av 2022.

 

Somero Sparbank grundades 1880. Vår verksamhetsidé är att främja sparsamhet och kundernas ekonomiska välfärd nära kunderna, lokalt.

Somero Sparbank är en finländsk sparbank som hör till Sparbanksgruppen och är verksam i Salo, Bjärnå, Kimitoön, S:t Martins, Somero, Forssa, Urjala, Ackas, Lovisa och Kotka. Vi öppnar kontor i Åbo och Loimaa vid årsskiftet 2022/2023. År 2023 öppnar vi ett kontor i Fredrikshamn.

För sina kunder erbjuder Sparbanksgruppen utöver kompletta banktjänster även juridiska tjänster och tjänster för placering, byte av hem och försäkringar. Sparbanken är Finlands äldsta bankgrupp. www.saastopankki.fi/someronsp

Mer information:

Verkställande direktör Petri Siviranta, tfn. 050 5118 550, petri.siviranta@saastopankki.fi
Bankdirektör Joni Rintamaa, tfn. 050 5118 557, joni.rintamaa@saastopankki.fi

Skriven
Typ
Rapporter och publikationer
Utgivare

Intressant just nu