Sparbanken, på kundens sida även år 2021

Somero Sparbank tackar sina kunder och sin personal för året 2021. Bankens affärsvolym slog rekord år 2021 och rörelseresultatet för Somero Sparbank steg till 6,3 miljoner euro. Corona drabbade inte den lokala ekonomin så hårt som man hade trott, och banken kunde under år 2021 avveckla de reserveringar för kreditförluster som gjordes 2020. Verkställande direktör Petri Siviranta säger om förra året att ”stark tillväxt gör det möjligt för banken att fortsätta utveckla sin affärsverksamhet lokalt, så ett bra resultat innebär också en utmärkt tillväxtbas för år 2022. Som lokal bank kommer vi att fortsätta satsa på tillväxt, utveckla kundtjänster och områdets livskraft nu och i framtiden.”

Säästöpankin brändikuva.
Verkställande direktör Petri Siviranta (vänster) och bankdirektör Joni Rintamaa
Bild: Tiina Tervo

Under året fick banken drygt 2 500 nya kunder. De nya kunderna kom jämnt från alla åldersgrupper, kundgrupper och hela bankens verksamhetsområde. Under året beviljade Sparbanken nya lån för 251 miljoner euro. I synnerhet ökade antalet bostadslånekunder i takt med att banken satsade på personlig och snabb service i samband med bostadsaffärer. Företagskundsektorns kreditvolymer ökade också kraftigt, eftersom Sparbanken stärkte sin kompetens och sitt rykte som företagarens bank. Vi slog också rekord inom kapitalförvaltningen, eftersom kunderna i allt högre grad anförtrodde sina medel till Sparbanken. Bankens förvaltade kundtillgångar ökade till rekordhöga 750 miljoner euro och den totala affärsvolymen översteg 1,4 miljarder euro. Kunderna litar på den lokala Sparbanken.

År 2021 baserades Sparbankens verksamhet fortfarande på bankens grundvärderingar: kundorientering och lokala tjänster. Detta återspeglades också i EPSI Ratings undersökning Bank och finansiering 2021, där Sparbankens kundnöjdhet i alla kategorier var klart över branschgenomsnittet. Det NPS-betyg som getts av bankens kunder har varit på topp under hela året, i genomsnitt över 80. Som en del av bankens tillväxt öppnade Sparbanken ett nytt kontor i Kotka i maj och meddelade i december att man skulle öppna ett nytt kontor våren 2022 i S:t Mårtens.

Förutom de nya kontoren rekryterades många nya experter till alla nio kontoren under 2022. Verkställande direktör Siviranta berättar att ”under år 2021 satsade vi mer än någonsin tidigare på rekrytering av personal. Som ett resultat fick vi 15 nya experter till Sparbanken. Vi har kunnat konstatera att även om banktjänsterna i allt högre grad övergår till digitala kanaler, bör en serviceinriktad bank vara personligen närvarande i det lokala vardagslivet.

I slutet av år 2021 uppgick antalet anställda vid Somero Sparbank till 74 personer. Dessutom var Sparbanksgruppen en viktig arbetsgivare i hela bankens verksamhetsområde – förutom vid själva Sparbanken arbetade 46 personer inom Sparbankstjänster Ab, 16 personer inom Sb-Hem och 22 personer inom Sp-Isännöintipalvelut Oy. Totalt sysselsatte Sparbanksgruppen i slutet av år 2021 158 personer inom verksamhetsområdet! Förutom Sparbanken har ett stort antal sommaranställda och praktikanter arbetat i olika bolag under året.

En tid med stigande räntor närmar sig – är du redo?

År 2021 lärde vi oss leva med corona. De negativa ekonomiska effekterna i verksamhetsområdet var efter varje koronavåg mindre än man befarade. Inflationen och eventuella räntehöjningar var samtalsämnen under året. Henna Mikkonen, chefsekonom på Sparbanken, säger: ”I många länder låg inflationen på en nivå som man inte sett på några decennier. Enligt prognoserna kommer inflationen att dämpas under 2022 i takt med att energipriserna ökar. Under alla omständigheter torde inflationen och räntesatserna under de kommande åren ligga kvar på en högre nivå än vad vi har vant oss vid under de senaste åren.Henna Mikkonen tillägger att ”penningpolitiken kommer att stramas åt under de kommande åren och Feds första räntehöjningar kommer att ske 2022. Europeiska centralbanken kommer att följa efter, om än senare och i lugnare takt."

"Konsumenter och företag, som har fått njuta av rekordlåga räntor redan under en längre tid, bör förbereda sig för en ny era med stigande räntor. Det är bra att vakna upp och börja förbereda sig redan innan räntorna stiger," säger bankdirektör Joni Rintamaa. I Finland är merparten av kundernas räntor bundna till rörliga räntor. Enligt Rintamaa kan detta delvis jämföras med den senaste tidens kraftiga prisökningar på el: "Om du hade bundit ditt elpris till börsel, slog prisökningen till omedelbart. Och om vi nu vill ingå ett fast elavtal är prisnivån betydligt högre än före prisökningen. Räntemarknaden befinner sig i samma situation. Om du vill vara säker på att dina räntekostnader inte kommer att stiga till oförutsedda höga nivåer under de kommande åren, är det nu rätt tid att i Din ekonomi i fokus kontrollera hur du kan skydda dig från stigande räntor." Enligt Rintamaa finns det två alternativ som det lönar sig att använda parallellt: ”Åtminstone en del av räntorna på lån bör skyddas antingen med en räntekorridor eller med en fast ränta innan räntorna stiger. Och parallellt göra ett beräkningstest: om räntesatserna till exempel var på nivån 4 procent -– hur mycket skulle dina räntekostnader öka? Med till exempel ett bostadslån på 150 000 euro och en ränta på en procent betalar du 1 500 euro ränta per år. Om räntorna skulle stiga till 4 procent skulle dina räntekostnader vara 6 000 euro. Lösningen på detta är att du helt enkelt börjar spara skillnaden redan nu, 4 500 euro per år, till exempel 350 euro i månaden. Slutresultatet är en bra reservbuffert när räntorna i sinom tid stiger”.

Bankdirektör Rintamaa tillägger: ”Det känns bra att sparande hela tiden blir mer populärt. Enligt Sparbankens Sparbarometer år 2021 har det skett en betydande förändring i finländarnas tänkande, som nu är mer sparinriktat än tidigare.” Människorna har stannat upp för att tänka på sin ekonomi under pandemin. Färre och färre människor har upplevt låga inkomster som ett hinder för sparande och hushållen började också spara i bra takt. Fondernas popularitet ökade år 2021 i takt med att kunderna i allt högre grad började utnyttja de möjligheter som fonderna erbjöd. Populariteten ökade när man insåg att pengar på ett konto inte ger någon avkastning när inflationen började tugga på pengarnas värde. Man förstod också hur enkelt det är att spara och placera – via mobilapplikationen går det snabbt att köpa fondandelar och göra teckningar. Det ökade intresset för placeringar bland unga vuxna var särskilt glädjande. Placerande blev trendigt.

Sparbanken är företagarens bank

Företagarnas förtroende för samhällets nuläge minskade något, men på det hela taget förblev nivån god och över det långsiktiga genomsnittet. Mitt i allt detta såg företagarna positivt på framtiden och företagarna gjorde upp många planer på tilläggsinvesteringar och egentliga investeringar. Enligt undersökningen EPSI Rating är företagarna särskilt tacksamma för Sparbankens säkra och välfungerande digitala tjänster samt kvaliteten på servicen. Bankdirektör Rintamaa säger att ”Somero Sparbanks företagsteam stärktes under året och bland företagare ökade vår bank sin popularitet som företagarens bank. Bankens omfattande partnernätverk gjorde det möjligt att flexibelt svara på företagens investeringsvilja – vi ökade antalet kunder inom företagssektorn med nästan 300.” Sparbanksgruppen ansågs vara en av de mest företagarvänliga bankerna i Finland, vilket innebär att banken förstår de individuella behoven hos företag av alla storlekar. Sparbankens experter vill fortsätta att arbeta hårt för att företagaren och företaget ska bli framgångsrika.

Bland jordbrukskunderna betonades Somero Sparbanks roll som en omtänksam och förståelsefull partner i den utmanande jordbrukssektorn under år 2021. Banken fortsatte att stå som en lokal bank vad gäller närproducerad mat – vid sidan av producenten – när marknaden gjorde livet svårt för jordbrukssektorn. Sparbankens förtroende för den finska livsmedelsproduktionen är dock fortsatt starkt och vår bank deltog bland annat i stora ladugårdsinvesteringar.

Ansvarsfullhet styrde bankens verksamhet även år 2021

För Somero Sparbank innebär ansvar framför allt konkreta åtgärder och val. Verkställande direktör Siviranta säger att “banken tog sitt ansvar genom att anställa mer personal, betala skatter till sitt verksamhetsområde, bevilja olika bidrag och vara delaktig i lokalbefolkningens vardag.” Under år 2021 steg bankens skatteavtryck till 2,7 miljoner euro, vilket möjliggjorde socialt välbefinnande för alla invånare i regionen. Därutöver bedriver banken hållbar och långsiktig affärsverksamhet och gynnar i princip lokala företag och aktörer i sin verksamhet. År 2021 riktade banken och beviljade totalt cirka 136 000 euro för att stödja lokala aktörer och samarbetspartner i form av exempelvis kampanjen Goda gärningar, sponsring och olika bidrag och stöd.

Som konkreta åtgärder coachade banken unga experter att bli framtida finansiella experter, till exempel genom Sparbankens praktikantprogram. Dessutom samarbetade banken med småbarnsfostran, läroinrättningar och skolor genom att undervisa i ekonomi och ta hand om äldre människor genom att hålla kontoren öppna och handleda och hjälpa dem i en allt mer digitaliserad värld. Bankdirektör Rintamaa tillägger: ”Vid Somero Sparbank innebär Att stödja den egna ekonomin för våra kunder också ansvarsfullhet, det vill säga att vi aktivt erbjuder, till exempel, ränte- eller låneskydd, utan att glömma att styra dem mot sparande.” Genom att känna sina kunder och erbjuda dem individuellt lämpliga lösningar är Somero Sparbank ansvarsfull i ordets yttersta bemärkelse. Rintamaa fortsätter: ”Ett negativt lånebeslut är också ansvarsfullhet, om banken ser att ett nytt lån leder till ännu större problem för kunden.

Bankens ansvarsfullhet styrs också av värderingsval. Banken har beviljats Nyckelflaggan av Finlands arbetsgivarförbund, som anger att tjänsterna är inhemska.

Samarbete med partner

Sparbanksgruppens fastighetsförmedlingskedja Sb-Hem firade sitt 10-årsjubileum förra året. Inom Somero Sparbank verksamhetsområde finns Sb-Hem-företagare på Kimitoön, i Bjärnå, Salo, Somero, Forssa, Urjala, Ackas och Lovisa. Ett lokalt Sb-Hem kommer också snart till Kotka. Den stora bilden är att 2021 var ett rekordår för Sb-Hem och det genomfördes aktivt bostadsaffärer.

Sp-Isännöintipalvelut Oy, ett disponentbolag som ägs av Somero Sparbank, har genomfört en kampanj för bättre disponentverksamhet (www.parempaaisannointia.fi) och utökat antalet verksamhetsställen. Dessutom fick bolaget nya delägarbanker från huvudstadsregionen och Tavastehusregionen när Nooa Sparbank och Lampis Sparbank blev delägare i bolaget.

Under 2021 fortsatte Someros Sparbank att förmedla försäkringar till privatkunder och att samarbeta med LokalTapiola inom näringsliv-, jord- och skogsbrukssektorerna.

Förändring av kundbeteende under coronatiden: digitala alternativ vid sidan av kontanter och kontorsmöten

Sätten att köpa och betala har ändrats under coronatiden. 78 procent av alla betalningar görs nu kontaktlöst, samtidigt som kontantuttag från bankautomater har minskat. Vid inköp gynnades webbutiker mer än tidigare – tillväxten var så hög som 70 procent. Under 2021 minskade användningen av kontanter och samtidigt ökade mobilbetalningarna (Google Play, Apple Pay och Garmin Pay). Visa Electron, som länge har funnits i betalkortsutbudet, togs bort och ersattes med Visa Debit Online.

Nätmöten, som länge varit ett av alternativen till kundförhandlingar, ökade sin popularitet i ett samhälle som styrs av restriktioner. Det var inte längre nödvändigt att lämna hemmet och vara på plats; våra experter erbjöd också sina tjänster till hemmasoffan. Med de digitala nyhetsbreven fick våra kunder tips och viktig och aktuell information som alla konsumenter behövde i vardagen.

Verkställande direktör Siviranta kommenterade: ”Trots att allt fler ärenden sköts digitalt har Somero Sparbank beslutat att vi även i fortsättningen vill vara lokalt närvarande och personligen nära våra kunder. Som en konkret handling har vi renoverat och uppgraderat kontorens infrastruktur och inredning. Under 2021 slutförde vi renoveringen av kontoret i Forssa.” Efter renoveringen av kontoret i Forssa har alla bankens kontor uppgraderats till 2020-talet. Somero Sparbank vill behålla kontoren och kassatjänsterna i sitt serviceutbud även i framtiden. “Vi ser att till följd av coronan har distansarbete och därmed efterfrågan på lokala banktjänster ökat, när allt fler människor väljer att arbeta antingen i sitt andra hem eller permanent flytta till en mindre ort för lägre priser och fler kvadratmetrar,” fortsätter Siviranta.

Mot jubileumsåret – Sparbanksgruppen 200 år

År 2022 firar Sparbanksgruppen hedervärda 200 år. Gruppens historia började i Åbo den 21 augusti 1822, då beslutet om att bilda Åbo Sparbank fattades. Sparbanken har varit i Finland länge och den tvåhundraåriga resan fortsätter. Sparbanken har sett det finska folkets uppgångar och nedgångar, närvarat vid stunder av glädje och stunder då nationens öde har stått på spel. Sparbanken har alltid varit alla finländares bank och kommer att vara så även i fortsättningen. År 2022 är Somero Sparbanks 142:a verksamhetsår.

Sammanfattning av bankverksamhetens siffror för 2021 och jämförelse med fjolårets motsvarande period (talen i miljoner euro)

  12/2021 12/2020
Bostadskreditstockens tillväxt M€ / %  +49,2 M€ / +17,0 % +33,1 M€ / +13,0 %
Nya bostadskrediter M€  113,4 M€
85,2 M€
Nya krediter till företagskunder M€
77,0 M€ 51,5 M€
Nya krediter till jordbrukskunder M€  31,6 M€ 27,4 M€
Kreditstock M€ / %
655,3 M€ / +19,1 %
550,0 M€ / +13,9 %
Nya kunder st.  2 504 st.
2 127 st.
Kundmedel M€ / % 750,7 M€ / +15,6 % 649,3 M€ / +13,0 %

 

Somero Sparbank i ett nötskal

  12/2021
12/2020
primärkapitalrelation 20,94 % 22,71 %
rörelseresultat  6,3 miljoner euro 2,6 miljoner euro
total kreditgivning  655,3 miljoner euro 550,0 miljoner euro
kundmedel  750,7 miljoner euro 649,3 miljoner euro
affärsvolym  1 407,4 miljoner euro
1 200,5 miljoner euro
balansräkning 592,7 miljoner euro 524,1 miljoner euro


Somero Sparbank grundades 1880. Vår verksamhetsidé är att främja sparsamhet och kundernas ekonomiska välfärd nära kunderna. Vi är en finländsk sparbank som hör till Sparbanksgruppen och är verksamma i Salo, Bjärnå, Kimitoön, Somero, Forssa, Urjala, Ackas, Lovisa och Kotka. År 2022 öppnar vi ett kontor i S:t Mårtens.

Sparbanksgruppen är Finlands äldsta bankgrupp. Vi har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år.

 

Mer information:

Verkställande direktör Petri Siviranta | tfn 050 5118 550 | petri.siviranta@saastopankki.fi
Bankdirektör Joni Rintamaa | tfn 050 5118 557 | joni.rintamaa@saastopankki.fi

Skriven
Typ
Rapporter och publikationer
Utgivare

Intressant just nu