Somero Sparbanks kundlöfte håller – sakkunnighet och tillgänglighet be-tonades i den lokala banktjänsten

Somero Sparbank tackar sina kunder och sin personal för året 2022. Bankens affärsvolym slog rekord och rörelseresultatet för Somero Sparbank steg till 6,8 miljoner euro. Verkställande direktör Petri Siviranta konstaterar följande om år 2022: ”En stark tillväxt gör det möjligt för banken att fortsätta utveckla sin affärsverksamhet lokalt, så ett bra resultat innebär också en utmärkt tillväxtbas för år 2023. Som lokalbank kommer vi att fortsätta satsa på lokal service och tillväxt. Vi är med och utvecklar vårt verksamhetsområdets livskraft nu och i framtiden.”

Säästöpankin brändikuva.
Bildtext: Verkställande direktör Petri Siviranta (till vänster) och bankdirektör Joni Rintamaa
Bild: Tiina Tervo

Somero Sparbank är en självständig sparbank, som inledde sin bankverksamhet år 1880. År 2022 var bankens 142:a verksamhetsår. Somero Sparbank verkar i de ekonomiområdena Akaa, Forssa, Kimitoön, Kotka, Lovisa, S:t Mårtens, Salo, Somero, Åbo och Urjala med tio kontorer och två filialer. Kontoret i S:t Mårtens öppnades i mars 2022, Salos företagskontor i oktober och Åbo kontors tillfälliga lokaler togs i bruk i början av oktober. Bankens affärsverksamhet är indelad i affärsområdena privatkunder, företagskunder och juridiska tjänster samt kapitalförvaltning. I slutet av året hade banken 106 anställda experter.

Sparbanksgruppen är Finlands äldsta bankgrupp och fyllde ärorika 200 år i fjol. Sparbankens verksamhet har allt från början styrts av en stark vilja att främja och stödja individens och det lokala samhällets välfärd. Sparbanksideologin kan kort sammanfattas på följande sätt: ”Vi behöver inte tänka på varför vi existerar. Många företag söker febrilt efter sin mening, men Sparbankens ideologi har förblivit densamma i 200 år. Vi främjar finländarnas ekonomiska välfärd och förmögenhet på ett ansvarsfullt sätt och med hjälp av vår sakkunskap möjliggör vi ett bättre liv för våra kunder”.

År 2022 återspeglades det sakkunniga arbetet hos personalen på Somero Sparban i till exempel resultaten från kundnöjdhetsindexet 12/2022, där Somero Sparbanks kundnöjdhet ökade jämfört med tidigare resultat. NPS-betyget från bankens kunder, ett mått på kundens vilja att rekommendera och kundnöjdhet, var över 80 under hela året, långt över branschens genomsnitt. Under 2022 rekryterade Somero Sparbank 35 nya experter. Verkställande direktör Siviranta kommenterade: ”Vi har kunnat konstatera att även om banktjänsterna i allt högre grad övergår till digitala kana-ler, bör en serviceinriktad bank vara personligen närvarande i det lokala vardagslivet. Du kan nå oss på kontoret och via direkta telefonnummer. Det kommer vi att hålla fast vid i framtiden.”

Under året fick banken nästan 3 150 nya kunder. De nya kunderna kom jämnt från alla ålders-grupper, kundgrupper och hela bankens verksamhetsområde. Under året beviljade Somero Sparbank nya lån för 339 miljoner euro. Företagskundsektorns kreditvolymer ökade särskilt kraftigt, eftersom Sparbanken stärkte sin kompetens och sitt rykte som företagarens bank. Även antalet bo-stadslånekunder ökade i takt med att banken satsade på personlig och snabb service i samband med bostadsaffärer. Den totala utlåningen uppgick till 820 miljoner euro. Bankens förvaltade kundtillgångar ökade till rekordhöga 855 miljoner euro och den totala affärsvolymen översteg 1,7 miljarder euro.

Ansvarsfullhet har varit en viktig resurs för Somero Sparbank under alla 142 år. Banken främjade aktiviteten i sitt område genom att stödja samhällen, idrottare och föreningar i området med mer än 200 000 euro under 2022. År 2022 betalade banken 665 000 euro i samfundsskatt. I sin helhet var bankens skattefotspår år 2022 3,4 miljoner euro.

Under år 2023 fortsätter Somero Sparbank att expandera. Banken slutför den omfattande renoveringen av kontoret i Åbo och flyttar från de tillfälliga lokalerna till gatunivå. Öppnandet av kontoret i Åbo firas onsdagen den 1 mars. Öppnandet av det kommande kontoret i Loimaa beräknas för närvarande firas runt första maj. De framtida lokalerna för kontoret i Kotka beräknas vara färdiga i slutet av året, och Kotka kommer äntligen att kunna flytta från de tillfälliga lokalerna till de nya lokalerna. Renoveringen av Kotkas nya kontorslokaler torde inledas i början av juni. Banken hop-pas också att de nya lokalerna för kontoret i Fredrikshamn kommer att vara klara i slutet av året. Med de nya lokalerna kommer banken att rekrytera mer personal till en rad olika arbetsuppgifter inom hela bankens verksamhetsområde.

 

År 2022 var inflation och räntor på tapeten – år 2023 betonas beräkningar

För ett år lyfte Somero Sparbank i sitt bokslutsmeddelande fram de stigande räntorna och inflationens återgång till det dagliga ekonomiska livet. Bankdirektör Joni Rintamaa konstaterar nu: ”Naturligtvis hade vi inte kunnat förutspå en så kraftig och snabb räntehöjning, än mindre en ökad inflation, men det har varit positivt att se att redan för ett år sedan tog många kunder tillfället i akt och införde ränteskydd på sin kredit och började spara till en buffert inför höjda kostnader. Detta visar att främjandet av den sparsamhet som utgör kärnan i Sparbankens verksamhet alltid är lika aktuell.” Vid varje kundmöte kartlägger Sparbanken kundernas personliga ekonomiska situation och förklarar hur man genom regelbundet sparande kan förbereda sig för framtiden – så här kommer banken att fortsätta att fungera även år 2023.

Rintamaa tillägger: ”Jag är övertygad om att vårt tjänstekoncept också fungerar i en alltmer digital värld. Med tiden framhävs att det är viktigt att alla aktörer inte tvingar sina kunder till digitala kanaler, utan att möjligheten till personlig service bevaras parallellt. Somero Sparbank avser att fortsätta enligt den valda linjen, där vi erbjuder våra kunder en ledande mobilbank enligt finsk standard, kompletterad med ett omfattande kontorsnätverk med kunnig personal. Lokal anknytning är en styrka.”

Rekordmånga nya kunder inom privatkundssektorn

Inom privatkundssektorn fick banken nästan 2 500 nya kunder år 2022. Tillväxten riktade sig jämnt genom bankens kontorsnätverk. Bankdirektör Rintamaa kommenterar: ” Människornas behov varierar, men det är viktigt för alla att tjänsten vid behov tillhandahålls tillräckligt snabbt och kunden upplever att han eller hon får sakkunnig service i kombination med ett utmärkt pris-kvalitetsförhållande. Priset måste alltid vara konkurrenskraftigt, men det har också sitt eget värde att tjänsten tillhandahålls av en lokalt bekant banktjänsteman.”

Bostadsmarknaden piggnar till under andra halvåret

Coronan ledde till en livligare bostadsmarknad och handelsvolymerna och bostadspriserna ökade exceptionellt mycket, år 2022 blev trenden den motsatta. Stigande räntor och kostnader gjorde bostadsköparna försiktiga, och handelsvolymerna för bostäderna minskade klart i slutet av året. Även bostadspriserna började sjunka. ”Vi förväntar oss att bostadspriserna sjunker med 4–6 procent år 2023”, konstaterar Sparbanksgruppens chefsekonom Henna Mikkonen. "Det här förargar säkert bostadsägare, men å andra sidan ger prissänkningar dem som köper sin första bostad mer lockande köpmöjligheter.”

När det gäller Somero Sparbanks verksamhet kan omvälvningar på bostadsmarknaden och i el-priserna öppna upp intressanta möjligheter. Enligt Jukka Rantanen, VD för Sb-Hem: "Det kan snart finnas en stark efterfrågan på elektriskt uppvärmda egnahemshus igen, och nu kan det vara en bra tid att förvärva ett elektriskt uppvärmt egnahemshus om du drömmer om att bo i ditt eget hus. Eluppvärmda egnahemshus säljs för närvarande i stor utsträckning i bankens verksamhetsområde, och deras priser har minskat relativt mest bland alla egnahemshusalternativ. Bostadskostnaderna för eluppvärmda hus kommer att minska avsevärt på grund av de förväntade lägre el-priserna.”

Volymtillväxt inom företags- och jordbrukssektorn på toppnivå

Somero Sparbank stärkte sin position som en betydande företagsbank inom sitt område. Omkring 600 nya företags- och lantbrukskunder valde banken. Tillväxten präglades av att kunderna främst kom genom rekommendationer, vilket innebär att befintliga kunder också rekommenderade en fungerande bankrelation till sina affärsvänner på grundval av deras erfarenhet. Somero Sparbank har under lång tid gjort betydande satsningar på kompetens och antal anställda för att bygga upp den nuvarande servicenivån. Kunskap om den lokala verksamhetsmiljön betonas inom affärsområdet. Bankdirektör Rintamaa säger: ”Bara det faktum att det i kommunen finns en bank som möjliggör utveckling av området och regionala investeringar. Detta beror på att ju närmare vi kommer beslutsfattandet, desto bättre kommer vi att kunna ta hänsyn till regionens och företagarnas personliga behov. Detta är något du inte kan göra om beslutsnivån finns för långt borta, än mindre med för mycket byråkrati”.

Inom företagssektorn betonas att projekten ofta är stora, och Somero Sparbank har medvetet sett till att den också kan finansiera kunden stora projekt. Till följd av detta har bankens kreditstock inom företagssektorn ökat 2,5 gånger under de senaste tre åren. Tillväxten har varit stabil i bankens olika kontorskommuner och har visat på fördelarna med ett geografiskt brett verksamhetsområde.

Expertis betonas inom kapitalförvaltning och juridiska tjänster

Kapitalförvaltningstjänsternas betydelse har ökat i takt med att fler och fler finländare sparar i an-tingen en fond eller en försäkring. På grund av kursfluktuationerna ökade mängden insättningar i Somero Sparbank mest, mätt i euro, under 2022. Bankdirektör Rintamaa: ”Jag tror att insättningarnas popularitet kommer att öka även under år 2023, eftersom den nuvarande räntenivån också möjliggör konkurrenskraftiga priser för placeringsdepositioner. Vid kundförhandlingar tar vi hänsyn till helheten och gör det bästa lösningsförslaget, som ofta även inkluderar olika fond- eller försäkringsprodukter”.

Heltäckande banktjänster omfattar även tillhandahållandet av kompetenta juridiska tjänster. Bankdirektör Rintamaa konstaterar: ”Tillsammans med kunden går vi igenom olika juridiska dokument och ser till att de bidrar till att skapa trygghet för kundens framtid. Intressebevakningsfullmakt och testamente, bara för att ge några exempel, är dokument som alla borde ha i ordning. Det är ofta en utmaning att dessa dokument inte tas om hand i tid. Därför är det tröstande att vi samtidigt som vi tar hand om alla andra bankärenden i banken också kan ta hand om aktuella juridiska dokument och kunden behöver inte oroa sig för dem efteråt”.

Sammanfattning av bankverksamhetens siffror för år 2022 och jämförelse med motsvarande tid år 2021 (i miljoner euro)


12/2022
12/2021
Bostadskreditstockens tillväxt M€/%
+62,0 M€ / +18,3 %
+49,2 M€ / +17,0 %
Nya bostadskrediter M€
123,1 M€
113,4 M€
Nya krediter till företagskunder M€
170,1 M€
77,0 M€
Nya krediter till jordbrukskunder M€
33,0 M€
31,6 M€
Kreditstock M€ / %
819,4 M€ / 24,8 %
655,3 M€ / +19,1 %
Nya kunder st.
3 143 st.
2 504 st.
Kundmedel M€ / %
854,8 M€ / +13,9 %
750,7 M€ / +15,6 %

 

Somero Sparbank i ett nötskal


12/2022
12/2021
primärkapitalrelation
17,78 %
20,94 %
rörelseresultat
6,8 miljoner euro
6,3 miljoner euro
total kreditgivning
819,4 miljoner euro
655,3 miljoner euro
kundmedel
854,8 miljoner euro
750,7 miljoner euro
affärsvolym
1 674,2 miljoner euro
1 407,4 miljoner €
balansräkning
741,9 miljoner euro
592,7 miljoner euro

 

Somero Sparbank grundades 1880. Vår verksamhetsidé är att främja sparsamhet och kundernas ekonomiska välfärd nära kunderna. Vi är en finländsk sparbank som hör till Sparbanksgruppen och är verksamma i Salo, Bjärnå, Kimitoön, Somero, Forssa, Urjala, Ackas, Lovisa, Kotka, S:t Mårtens och Åbo. På våren 2023 öppnar vi ett kontor i Loimaa.

Sparbanksgruppen är Finlands äldsta bankgrupp. Vi har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd redan i 200 år. Vi är kända för våra modiga handlingar till fördel för finländarnas ekonomiska välfärd.

 

Mer information:

Verkställande direktör Petri Siviranta, tfn. 050 5118 550, petri.siviranta@saastopankki.fi
Bankdirektör Joni Rintamaa, tfn. 050 5118 557, joni.rintamaa@saastopankki.fi

Skriven
Typ
Rapporter och publikationer
Utgivare

Intressant just nu