Somero Sparbank har uppnått goda resultat genom kompetens samt hög personal- och kundnöjdhet

Somero Sparbank har uppnått goda resultat genom kompetens samt hög personal- och kundnöjdhet. Utan utmärkt personal- och kundnöjdhet, samt kundernas förtroende för banken, är tillväxt inte möjlig.

Somero Sparbanks verkställande direktör och bankdirektör
Verkställande direktör Petri Siviranta (till vänster) och bankdirektör Joni Rintamaa
Bild: Tiina Tervo

Utvecklingen av Somero Sparbanks verksamhet fortsatte med en uppåtgående trend under 2023.

Somero Sparbanks verkställande direktör Petri Siviranta säger: ”Utan utmärkt personal- och kundnöjdhet, samt kundernas förtroende för banken, är tillväxt inte möjlig. Våra satsningar på exempelvis företagskultur, kundservice och personalens kompetens har burit frukt. Bankpersonalens eNPS-tal, som berättar om engagemanget för och villigheten att rekommendera arbetsgivaren, var 63, medan det enligt arbetspensionsbolaget Elo i genomsnitt är 17 inom finans- och försäkringsbranschen. NPS-betyget från bankens kunder, som mäter kundernas nöjdhet och villighet att rekommendera banken, var 87, vilket är klart över branschens medeltal och visar en positiv utveckling jämfört med föregående år.”

Under räkenskapsåret översteg Somero Sparbanks totala utlåning en miljard euro. Vid årets slut var den 1 083 miljoner euro. Även kundtillgångarna överskred milstolpen på en miljard, och var 1 095 euro vid årets slut. Affärsvolymen närmade sig vid årets slut 2,2 miljarder euro, och ökade därmed med över 500 miljoner euro under 2023.

Somero Sparbank satsade på att anställa nya experter och utveckla lokala banktjänster. Bankens kundantal ökade till nästan 35 000. Under året fick banken mer än 5 400 nya kunder, vilket innebar nästan 22 nya kunder varje arbetsdag under året.

Under 2023 öppnade banken två nya kontor: Åbokontoret kunde flytta från tillfälliga lokaler till gatunivå på Eriksgatan och i Loimaa öppnades ett nytt kontor på Vesikoskenkatu. De nya kontoren har tagits emot med entusiasm i båda städerna. På kort tid visade kontoren att det i båda städerna finns en efterfrågan på traditionell sparbanksverksamhet, där personlig service kombineras med lokal kontorsnärvaro.

Bankens räntebidrag utvecklades i en positiv riktning till följd av den ökande volymen och de stigande räntorna, och uppnådde nästan 22 miljoner euro. Även de övriga intäkterna fortsatte att öka, och banken gjorde ett bra resultat med ett rörelseresultat på 9,4 miljoner euro. Bankens vinstmedel stärker bankens egna medel, eftersom Sparbanken inte delar ut sin vinst som dividend. Med vinstmedlen kan banken satsa på att utveckla bankverksamheten samt trygga de lokala banktjänsterna och högklassiga kundmöten inom sitt område, samtidigt som den bidrar till att stärka livskraften i sitt verksamhetsområde.

Siviranta konstaterar: ”Som lokalbank är det viktigt för Somero Sparbank att ta sin del av ansvaret för det omgivande samhället. Med samhällsansvar avses bankens ansvar för hur verksamheten påverkar det omgivande samhället och bolagets intressenter. Somero Sparbank ser till att sköta sina förpliktelser. Av bankens resultat betalades 1,1 miljoner euro i inkomstskatt för samfund år 2023. Genom sin egen verksamhet främjade banken aktiviteten i sitt verksamhetsområde genom att stödja sammanslutningar, idrottare och föreningar med nästan 300 tusen euro under 2023. Vi skiljer oss från andra banker i den meningen att vi inte maximerar vinsten, utan vill investera i kontinuitet och se till att vi fortsätter att tillhandahålla säkra och högkvalitativa tjänster för våra kunder i framtiden.”

Lånen till privatpersoner fortsatte öka i jämn takt

År 2023 beviljade Somero Sparbank lån för knappt 200 miljoner euro till privatpersoner. Efterfrågan på lån i sig minskade på nationell nivå när räntorna steg, men hos Sparbanken fortsatte tillväxten tack vare god kundbetjäning och nya kontor. I synnerhet minskade efterfrågan på lån till placeringsbostäder under året, men även den normala handeln med bostäder blev lugnare, då konsumenterna mot slutet av året blev försiktigare till följd av nyheterna och de försämrade ekonomiska utsikterna. Somero Sparbanks bankdirektör Joni Rintamaa berättar att ”ökningen av Somero Sparbanks marknadsandelar byggde på att vi lyckades bevara de personliga banktjänsterna i kombination med moderna digitala kanaler. De flesta som ansöker om lån vill fortfarande träffa en expert personligen på banken i synnerhet i början av förhandlingarna, även om senare kontakter ofta enklast sköts via nätet eller per telefon.” På detta sätt skiljer vi oss från de flesta andra banker, där kunderna nästan enbart uppmuntras till nätmöten.

Ett års euribor vände lite nedåt i slutet av 2023, och om denna utveckling fortsätter väntas handeln med bostäder vända uppåt under 2024. Bankdirektör Rintamaa fortsätter: ”Även om det blev lugnare på bostadsmarknaden under 2023 bör man komma ihåg att om man behöver en bostad och kan betala så är det en bra tid att köpa en bostad just nu. Detta beror på att köparen nu har förhandlingsutrymme och räntan ändå på lång sikt fortfarande är på en rimlig nivå. För närvarande kan en del av lånet bindas till en fast ränta på tre eller fem år på grund av nedgången i de långa räntorna.”

Företagskunder uppskattar lokal service

Tillväxten i företagsfinansieringen var rekordstor inom Somero Sparbank år 2023. Nya företagslån på över 200 miljoner euro beviljades. Bankdirektör Rintamaa konstaterar att ”i slutet av 2023 minskade efterfrågan på nationell nivå, men hos Somero Sparbank fortsatte efterfrågan som tidigare eftersom personlig och lokal service är särskilt viktig för företagskunder. Företagens projekt är ofta komplexa och lokala, vilket gör expertis i den lokala banken mer värdefull.”

Inom företagssektorn kan man se att marknadsläget blir mer utmanande i många sektorer, och att byggsektorn befinner sig i en särskilt utmanande situation eftersom byggandet i stor utsträckning har avtagit. Rintamaa fortsätter: ”Vi vill vara en långsiktig partner till våra långsiktiga kunder och vårt mål är att arbeta tillsammans för att lösa eventuella kortsiktiga problem så att företaget kan övervinna utmanande tider."

Expertis är en särskiljande faktor i arbetet med jord- och skogsbrukskunder

Somero Sparbank har satsat och kommer att fortsätta satsa på expertis inom jord- och skogsbruksfinansiering. Den sakkunniga servicen har burit frukt, och Somero Sparbank är hela Sparbanksgruppens största jordbruksfinansiär, som allt fler kunder har valt som sin samarbetspartner. Bankdirektör Rintamaa berättar: ”År 2023 finansierade vi det finska jordbruket med strax under 50 miljoner euro. Våra kunder kommer till oss i stor utsträckning genom rekommendationer. Inom jordbrukssektorn har kunderna goda nätverk, och god service rekommenderas också till bekanta.”

Utsikterna för jordbrukssektorn för 2024 är tudelade. En del gårdar kommer att fortsätta klara sig bra, men en del har utmaningar med att klara av de ökade ränte- och andra kostnaderna, eftersom priserna ganska långt kommer från marknaden. Det viktigaste i en utmanande situation är att proaktivt kontakta banken så att man tillsammans kan hitta en väg genom de svåra tiderna.

Inom kapitalförvaltningen ökade depositionernas popularitet betydligt när räntenivån steg

Året 2023 präglades av räntehöjningar, vilket syntes i synnerhet i att traditionella tidsbundna depositioner blev populära igen. Detta syntes även i Somero Sparbank, där placeringsdepositionerna ökade med över 200 miljoner euro år 2023. Bankdirektör Rintamaa berättar: ”2023 var depositionernas år, och jag tror att det fortsätter på det sättet även år 2024. Det här är bra, eftersom spararens ställning har förbättrats i den nuvarande räntemiljön."

Hur räntorna utvecklas under år 2024 återstår att se, men riktningen i början av året har varit nedåtgående. Det är troligt att konkurrensen om depositioner kommer att bibehålla inlåningsräntorna som ett konkurrenskraftigt alternativ för investerare även under resten av 2024. Olika former av sparande och rådgivning om dem är sparbanksverksamhetens kärna, eftersom Sparbanken som namnet säger har grundats för att främja sparsamhet. Vi kommer även framöver att erbjuda våra kunder de bästa lösningarna för sparande utifrån respektive kunds behov.

Juridiska tjänster – kunderna litar på de lokala juridiska experterna

Somero Sparbank erbjuder högklassiga arvs- och familjerättsliga tjänster, och efterfrågan på dem har hållits stabil. Kunderna uppskattar den lokala bankens experters kompetens, och tjänsterna är lättillgängliga genom kontoret. Bankdirektör Rintamaa fortsätter: ”Juridiska tjänster har traditionellt varit en del av vår banks tjänsteutbud. Vi ser det som viktigt att våra kunder får tjänster på de orter där vi har kontor och kan lita på att prissättningen är transparent och på våra experters professionalitet. I synnerhet efterfrågan på intressebevakningsfullmakter har ökat, när medvetenheten om deras betydelse har ökat.” Somero Sparbanks juridiska tjänster är tillgängliga för alla, oberoende av relationen till banken.

Personal

Utmärkt kundservice bygger på kompetent och engagerad personal. I slutet av 2023 hade Somero Sparbank 116 anställda, sedan antalet ökat med tio från föregående år. Sparbanksgruppen är också en viktig arbetsgivare i hela bankens verksamhetsområde – förutom själva Sparbanken arbetar 110 personer inom Sparbankstjänster Ab, 21 inom Sb-Hem och 23 inom Sp-Isännöintipalvelut Oy. Totalt sysselsätter Sparbanksgruppen 270 personer inom bankens verksamhetsområde. Dessutom sysselsätter banken under hela året både sommarjobbare och praktikanter.

 

Nyckeltal för bankverksamheten 2023 samt förändringen mellan 2022 och 2023

  2023  2022 
Nya beviljade bostadslån   159,7 milj. euro  123,1 milj. euro
Nya beviljade företagslån   208,4 milj. euro  170,1 milj. euro
Nya beviljade jordbrukslån   46,8 milj. euro  33,0 milj. euro
Nya beviljade lån totalt   431,4 milj. euro  339,0 milj. euro
Nettotillväxt i det totala lånebeståndet   263,6 milj. euro  162,7 milj. euro
Nya kunder   5 440 st.  3 143 st
Nettoökning av kundtillgångar   239,7 milj. euro 104,1 milj. euro
NPS   87,0  83,1

Somero Sparbank i ett nötskal

  2023  Tillväxt/Förändring  2022 
 Total soliditet    17,71 %  -0,07 %-enheter  17,78 %
 Rörelseresultat   9,4 milj. eur  +2,6 M€ / +38,5 %  6,8 milj. eur
 Total utlåning  1 083,0 milj. eur  +263,6 M€ / +32,2 %  819,4 milj. eur
 Kundtillgångar  1 094,5 milj. eur  +239,7 M€ / +28,0 %  854,8 milj. eur
 Affärsvolym  2 177,5 milj. eur  +503,3 M€ / +30,1 %  1 674,2 milj. eur
 Balansräkning  935,7 milj. eur  +193,7 M€ / +26,1 %  741,9 milj. eur

 

Somero Sparbank är grundad 1880. Vår uppgift är att främja sparande och kundens ekonomiska välmående nära kunden. Vi är en finländsk sparbank som hör till sparbanksgruppen och fungerar lokalt i Ackas, Forssa, på Kimitoön, i Kotka, Loimaa, Lovisa, S:t Mårtens, Bjärnå, Salo, Somero, Åbo och Urdiala. www.sparbanken.fi/somerosb 

Sparbanksgruppen är Finlands äldsta bankgrupp. Den har främjat samhällets och enskilda personers ekonomiska välmående i över 200 år. Sparbanksgruppen erbjuder utöver dagliga banktjänster också juridiska, placerings- och försäkringstjänster. Vi erbjuder kunderna även tjänster inom bostadsförmedling och försäljning. Vi är kända för modigt agerande för finländarnas ekonomiska välmående. www.sparbanken.fi 

Mer information:

Verkställande direktör Petri Siviranta, tfn. 050 5118 550, petri.siviranta@saastopankki.fi
Bankdirektör Joni Rintamaa, tfn. 050 5118 557, joni.rintamaa@saastopankki.fi

Skriven
Typ
Rapporter och publikationer
Utgivare

Intressant just nu