Somero Sparbanks stabila tillväxt fortsätter – stor efterfrågan på personliga banktjänster

Första halvåret av 2023 har dominerats av inflation – med stigande priser och räntor – och deras inverkan på ekonomin. Somero Sparbank har fortsatt sitt långsiktiga arbete för lokalsamhällets bästa. Bankens verksamhet har ända från början styrts av en vilja att främja och stödja individens och lokalsamhällets välbefinnande. Den viljan har inte förändrats under åren. Ansvar är det värde som banken kommer att bygga sin verksamhet på även i framtiden. Under årets första del har banken donerat över 148 tusen euro till lokal välgörenhet för att stödja kultur, motion och idrott i bankens verksamhetsområde.

Verkställande direktör Petri Siviranta och bankdirektör Joni Rintamaa.
Bildtext: Verkställande direktör Petri Siviranta (till vänster) och bankdirektör Joni Rintamaa
Bild: Tiina Tervo

Verkställande direktör Petri Siviranta:Tack till Somero Sparbanks personal och kunder för den första delen av året. Jag känner mig glad och ödmjuk över att få presentera dessa siffror i bankens halvårsrapport. Det finns en stor efterfrågan på personliga banktjänster som tillhandahålls ansikte mot ansikte. Kundernas och personalens nöjdhet är på en mycket hög nivå. Vi vill vara en av Finlands bästa arbetsplatser, vilket direkt återspeglas i den höga nivån på kundservicen.” Bland annat följande siffror från årets början berättar om kundernas förtroende för Somero Sparbank:

  • över 3 000 nya kunder
  • det totala kundantalet överskred 33 tusen
  • nya krediter beviljades till ett belopp av över 250 miljoner euro
  • kundtillgångarna ökade med mer än 139 miljoner euro
  • de totala krediterna ökade med omkring 131 miljoner euro
  • de beviljade bostadslånen uppgick till 81,9 miljoner euro (6/2022 60,0 miljoner euro)
  • beloppet för de lån som beviljades till företagskunder var 135,2 miljoner euro (6/2022 51,6 miljoner euro)
  • beloppet för de lån som beviljades till jord- och skogsbrukskunder var 23,3 miljoner euro (6/2022 17,4 miljoner euro)

Rekordstort antal kundmöten

På Somero Sparbank ordnades i början av året ett rekordstort antal kundmöten (nästan 12 000), vilket visar att kunderna uppskattar bankens lättillgänglighet och kundnära sätt att betjäna. NPS-vitsordet som kunderna ger banken var över 88 i början av året. Bankens totala kundmedel och totala kredit närmade sig milstolpen 2,0 miljarder i slutet av juni 2023.

Många nya kunder från andra banker

I Somero Sparbank har räntehöjningen eller den nationella nedgången i bostadslån inte visat sig som försämrad efterfrågan, utan snarare tvärtom. Kundantalet har ökat allt snabbare under början av året. Enligt bankdirektör Joni Rintamaa beror det främst på att: ”Vi har målmedvetet fokuserat på tillväxt i flera år redan och satsningen på personalens antal och kompetens och etableringen av nya kontor gör det möjligt för oss att tillgodose våra kunders behov lokalt.” Jämfört med förra året har den stora ändringen varit att vi har fått många nya kunder från andra banker. Detta har främjat vår tillväxt och visar att det finns behov av vårt servicekoncept. Bankens kundantal har fortsatt öka och under början av året fick vi nästan lika många nya kunder som under hela förra året. Bankdirektör Rintamaa förutspår att: ”Vårt kundantal kommer att växa rekordmycket i år och det är en glädje att se att efterfrågan på tjänster ansikte mot ansikte fortsätter öka.” Särskilt i Åboregionen har efterfrågan varit särskilt stor på de platser där den traditionella Sparbanken föddes och banken var vuxit snabbt kring Åbo.

En ljuspunkt i ekonomin är det goda sysselsättningsläget, som tryggar skötseln av lån

Efterfrågan på bostadslån har fortsatt öka i banken, främst på grund av kunder som kommer till oss från andra aktörer inom banksektorn. Handeln med bostäder har varit lugn i början av året, men exempelvis i Salo, Forssa och Kotka har efterfrågan varit förhållandevis stabil och det har inte skett några större förändringar exempelvis i bostadspriserna. När det gäller resten av året kan vi se att efterfrågan så småningom börjar bli större även i ett bredare perspektiv, då kunderna vänjer sig vid den nuvarande räntenivån och bostadspriserna har sjunkit åtminstone på en del ställen. En eventuell räntetopp väntas nås under återstoden av året och utsikterna för sjunkande räntor år 2024 torde bidra till att öka bostadsförsäljningen under återstoden av året. Vi förväntar oss alltså en vändning till det bättre; handeln med bostäder kommer att öka i jämn takt och vi räknar inte med någon plötslig kraftig ökning av antalet affärer.

Bostadsmarknaden på hela Finlands nivå har varit svag i början av året. Detta berodde främst på stigande räntor och stigande bostads- och levnadskostnader på grund av inflationen. Under årets första fem månader har antalet bostadsaffärer minskat med 36,5 %. Antalet affärer med gamla bostäder minskade med 32,6 %, och för nya bostäder var minskningen 70,6 %. En liknande nedgång på bostadsmarknaden har vi inte sett sedan finanskrisen 2007–2009 och dessförinnan sedan recessionen på 1990-talet. Antalet sålda sommarstugor och fritidsbostäder i Finland är långt från de senaste årens rekordsiffror. Det här året har varit det lugnaste på ett decennium i fråga om handeln med sommarstugor. Under perioden januari till maj minskade antalet affärer med 55,4 procent jämfört med motsvarande tidpunkt rekordåret 2021. En anledning till detta är bristen på utbud. På många orter råder brist på objekt att sälja. Antalet sålda fritidsbostäder har minskat mest i Egentliga Finland, där antalet affärer mellan januari och maj i år var 62,8 procent mindre än vid motsvarande tidpunkt år 2021.

Även om inflationen har varit hög och priserna har stigit, samtidigt som Finlands ekonomi har bromsat in nästan till gränsen för recession, har Somero Sparbanks kunder inte haft några större problem med att klara av sina skyldigheter, när man ser på bankens försenade och oreglerade lån. Bankens försenade och oreglerade lån har hållits på en rekordlåg nivå under början av året. Verkställande direktör Siviranta konstaterar: ”Vi har hjälpt kunderna genom att vid behov bevilja exempelvis uppskov med amorteringar. På grund av de försämrade konjunkturutsikterna kan bankens problemlån öka något under slutet av året. Orderingången inom industrin har minskat och därmed kommer utsikterna att vara mer dämpade i framtiden. Inom servicesektorn går det däremot fortfarande ganska bra. En ljuspunkt i ekonomin är det goda sysselsättningsläget, som tryggar skötseln av lån.

De stigande räntorna möjliggjort en konkurrenskraftig avkastning på ränteplaceringar

När det gäller placeringar har de stigande räntorna för första gången på länge möjliggjort en konkurrenskraftig avkastning på ränteplaceringar. Hos Somero Sparbank har detta visat sig genom att kunderna överlät en rekordstor mängd placeringar till Sparbanken. Under början av året ökade depositionerna med över 106 miljoner euro. Bankdirektör Rintamaa säger: ”Eftersom vi är en traditionell sparbank vill vi utifrån vår grundläggande uppgift satsa på depositioner och vi har velat betala kunderna en konkurrenskraftig ränta. Vi har fått många nya depositioner och kunder under början av året. Kunderna har spritt sina tillgångar i depositioner, men också beaktat den sänkta kursnivån på aktiemarknaden och placerat i aktiefonder, eftersom den nuvarande marknadsprissättningen kan möjliggöra god avkastning i framtiden.

Bankens tillväxt fortsatte vara särskilt stark inom företagssektorn

Bankens tillväxt fortsatte vara särskilt stark inom företagssektorn, där dess lånevolymer växte märkbart. Nya företagslån på totalt över 135 miljoner euro beviljades under årets början. Bankens nya kunder var jämnt fördelade mellan de orter där den har kontor. För företagskunderna är den lokala servicen och kompetensen viktiga. Tillväxten var särskilt stark i Åbo, där Somero Sparbank på kort tid har tagit på sig rollen som företagsbank och där det finns tillväxtpotential på marknaden även i framtiden. Bankdirektör Rintamaa kommenterar utsikterna för företagssektorn: ”Räntehöjningen och den samtidiga avmattningen i ekonomin kommer oundvikligen att återspeglas i företagens framtidsplaner, men å andra sidan är den övergripande bilden av ekonomin relativt stabil. För närvarande har företagen varit tvungna att äta upp de ackumulerade buffertarna, men samtidigt är man redan beredd på att räntenivån någon gång kommer att sjunka och investeringarna börja öka igen.

Vi litar på den finska jordbrukssektorn nu och i framtiden

Inom jord- och skogsbrukssektorn är situationen tudelad. Å ena sidan har gårdar som investerat långsiktigt fortsatt på den planerade vägen, men de stigande produktionsinsatspriserna och osäkerhet kring hur skörden kommer att lyckas skapar som vanligt osäkerhet inom branschen. Detta förändrar dock inte Somero Sparbanks inställning till jordbrukssektorn, utan bankdirektör Rintamaa konstaterar: "Vi litar på den finska jordbrukssektorn nu och i framtiden. Den gröna omställningen och exempelvis bindandet av koldioxid kommer att medföra både möjligheter och investerings-utmaningar för sektorn, eftersom det ännu inte finns etablerade indikatorer för att följa upp hur mycket koldioxid som binds. På lång sikt kommer dock jordbrukssektorn att spela en viktig roll i lösningsalternativen för klimatförändringarna eller den biologiska mångfalden."

Somero Sparbank har varit starkt involverad i bostadsmässan i Lovisa

Banken har varit med på många evenemang i de områden där våra kontor finns i början av året. Totalt har banken deltagit i 78 evenemang, vilket vår personal och våra lokala samarbetspartner får ett stort tack för.

Somero Sparbank har varit starkt involverad i bostadsmässan i Lovisa. Mässan till ära lanserade banken ett depositionserbjudande på 3,5 % på alla kontor. Banken var med som utställare på mässan och har också finansierat flera objekt. Bostadsmässan i Lovisa har varit en mycket lyckad satsning från personalens sida och vi har fått mycket beröm och intressanta kontaktförfrågningar från besökare. Bostadsmässan hade 2 500–3 500 besökare om dagen, varav 10–15 procent be-sökte oss på mässan.

Kontoret i Åbo invigdes den 1 mars 2023, och kontoret i Loimaa invigdes den 28 april 2023. De 20 medarbetarna på kontoret i Åbo arbetar i hjärtat av staden, i FPA:s gamla historiska byggnad på gatunivå. I Loimaa finns bankens kontor mitt i centrum, i den fastighet där Loimaa Sparbank tidigare fanns. I Kotka inleder banken renoveringen av sitt kommande kontor i augusti. Tanken är att bankens kontor i Kotka ska flytta in i den tidigare Kotka Sparbanks kulturhistoriska men förnyade lokaler i februari eller mars 2024. Somero Sparbank har verksamhet i 11 kommuner, i fem landskap, med 13 kontor.

Personal

Under början av 2023 fick banken 14 nya medarbetare. I slutet av juni 2023 hade Somero Sparbank 117 anställda, varav 7 var sommararbetare (6/22 86 anställda, varav 8 sommararbetare). Sparbanksgruppen är också en viktig arbetsgivare i hela bankens verksamhetsområde – förutom själva Sparbanken arbetar 112 personer inom Sparbankstjänster Ab, 20 personer inom Sb-Hem och 20 personer inom Sp-Isännöintipalvelut Oy. I slutet av juni sysselsatte Sparbanksgruppen totalt 269 personer inom Somero Sparbanks område. Dessutom sysselsätter bankgruppen i varje bolag ett flertal sommarjobbare och praktikanter under hela året.

Nyckeltal för bankverksamheten 6/2023 samt förändring mellan 6/2022 och 6/2023

  12/2022 -> 6/2023 6/2022 -> 6/2023
Nya beviljade bostadslån 81,9 miljoner euro 142,6 miljoner euro
Nya beviljade företagslån 135,2 miljoner euro 236,1 miljoner euro
Nya beviljade jordbrukslån 23,3 miljoner euro 39,4 miljoner euro
Nya beviljade lån totalt 250,0 miljoner euro 433,6 miljoner euro
Den totala lånestockens nettoökning 131,0 miljoner euro 225,4 miljoner euro
Nya kunder  3 003 4 824
Kundmedlens nettoökning 139,0 miljoner euro 221,1 miljoner euro
NPS 88,14 86,42

Somero Sparbank i ett nötskal

  6/2023 6/2022 12/2022
total soliditet 17,45 % 19,25 % 17,78 %
rörelseresultat 3,7 miljoner euro 3,8 miljoner euro 6,8 miljoner euro
total kreditgivning 950,4 miljoner euro 725,0 miljoner euro 819,4 miljoner euro
kundmedel 993,9 miljoner euro 772,8 miljoner euro 854,8 miljoner euro
affärsvolym 1 944,2 miljoner euro 1 497,8 miljoner euro 1 674,2 miljoner euro
balansräkning 838,3 miljoner euro 651,3 miljoner euro 741,9 miljoner euro

Tänk på säkerheten – lämna inte ut dina nätbankskoder till bedragare

Banken påminner om ett säkerhetsproblem som tyvärr redan har blivit beklagligt allmänt och fortlöpande: var uppmärksam och överlämna inte dina nätbankskoder till någon. Olika onlinebedrägerier är tyvärr vardag, och de förändras hela tiden. Enligt uppgifter som bankernas samlat in förlorade finländarna 32,4 miljoner euro till nätbrottslingar år 2022. År 2022 lyckades bankerna stoppa och returnera över 14 miljoner euro som lurats av kunderna. Mer information https://www.finanssiala.fi/kolumni/kun-perfect-match-ei-olekaan-perfect-match/

 

Mer information:

Verkställande direktör Petri Siviranta, tfn 050 511 8550, petri.siviranta@saastopankki.fi
Bankdirektör Joni Rintamaa, tfn 050 511 8557, joni.rintamaa@saastopankki.fi

Somero Sparbank grundades 1880. Vår verksamhetsidé är att främja sparsamhet och kundernas ekonomiska välfärd nära kunderna, lokalt.

Somero Sparbank är en finländsk sparbank som hör till Sparbanksgruppen, och som verkar lokalt i Ackas, Forssa, Kimitoön, Kotka, Loimaa, Lovisa, S:t Mårtens, Bjärnå, Salo, Somero, Åbo och Urjala ekonomiska områden. För sina kunder erbjuder Sparbanksgruppen utöver kompletta banktjänster även juridiska tjänster och tjänster för placering, byte av hem och försäkringar. Sparbanken är Finlands äldsta bankgrupp. www.saastopankki.fi/somerosb

 
Skriven
Typ
Rapporter och publikationer
Utgivare

Intressant just nu