Varaudu puhumaan taloudesta! Talousloikka tuo talouskeskustelun kahvipöytiin ensi vuonna

Ensi vuoden kahvipöytäkeskusteluissa talous tulee olemaan suosittu puheenaihe, sillä kiinnostus ja ymmärrys omaa taloutta ja etenkin sijoittamista kohtaan on kasvanut.

Karri Alameri

Säästöpankkiryhmän liiketoimintajohtaja Karri Alameri kuvailee kuluvaa koronavuotta osuvasti:

”Huolta, mutta myös helpotuksen huokaisuja.”

Siinä missä osalla yrityksistä pahimmat pelot jäivät tänä vuonna toteutumatta, osalla koronapandemian pitkittyminen aiheuttaa harmaita hiuksia vielä jatkossakin. 

”Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että myös ensi vuonna tarvitaan hyviä hermoja ja rauhallista asennetta.” 

Kun kesällä moni ehti jo toivoa, että uusi vuosi alkaisi ilman pandemiamurheita, koronan toinen aalto on totta. Alameri muistuttaa, että paniikkiratkaisuja on edelleen syytä välttää. 

”Ne yritykset ja sijoittajat, jotka eivät liikaa panikoineet keväällä, ovat selvinneet vuodesta 2020 parhaiten”

Alkuvuosi 2021 osoittaa, millainen vuodesta tulee yritysten menestyksen kannalta.

”Suomi on vientivetoinen maa, joten paljon riippuu siitä, miten esimerkiksi Saksassa talous kehittyy ja miten siellä tarvitaan suomalaisten tuotantopanoksia.” 

Digi ei tarkoita itsepalvelua!

Digiloikka otti ison harppauksen eteenpäin keväällä, ja ensi vuonna digitaalisuuden merkitys kasvaa edelleen. Alameri huomauttaa, että digi ei kuitenkaan tarkoita asiakaspalvelusta luopumista.

”Digi ei ole yhtä kuin itsepalvelu. On tärkeää, että asioita voi hoitaa sujuvasti useissa kanavissa henkilökohtaista palvelua saaden. Jos esimerkiksi haluaa sijoittaa ison summan rahaa, silloin haluaa mahdollisesti kohdata jonkun ihmisen silmästä silmään. Kun luottamus on kunnossa, sen jälkeen arvostaa myös verkkotapaamisia.”

Murroksen toinen iso loikka: Talousloikka 

Digiloikan ohella Suomessa on koronavuotena tapahtunut myös talousloikka. 

”On hienoa, että tänä vuonna etenkin nuoret ovat kiinnostuneet taloudesta ja sijoittamisesta. Meidän tehtävämme Säästöpankissa on jakaa tätä ilosanomaa laajasti ja muistuttaa, että vaurastuminen alkaa usein pienemmistä summista säästämällä. Haluamme pitää huolta yleisesti kaikkien taloudellisesta hyvinvoinnista, emme ainoastaan heidän, jotka ovat jo sijoittamisen löytäneet.” 

Sijoittajien reaktiot koronakriisiin ovat olleet hyvin toisenlaiset kuin mitä koettiin finanssikriisisissä 2008. 

”Tuolloin reaktio oli, että rahat pois nopeasti pankkitilille. Nyt etenkin nuorten kiinnostus säästämiseen ja sijoittamiseen on kasvanut puolen vuoden aikana. Aktiivisuus on realisoitunut myös teoiksi ja ymmärrys talouden perusasioista on kasvanut.” 

Alameri kehuu yleisestikin ihmisten avoimempaa talouskeskustelua koronapandemian aikana. 

”Perinteisesti yritykset ja ihmiset ovat liian kauan yksin ja pyytävät apua vasta, kun on ihan pakko. Nyt sekä yrityspuoli että yksityishenkilöt lähtivät ajoissa keskustelemaan ja kysymään neuvoa.”

Proaktiivisuudesta johtuen pankkien kanssa on voitu tehdä päätöksiä yhdessä ennakoiden. 

”On kyseessä sitten henkivakuutus, testamentti, edunsaajamääräys, sijoittamisen tai säästämisen suunnittelu - koko ympäristö on tullut myönteisemmäksi tulevaisuuteen varautumisen suhteen.”

Ennakoinnista on opittu paljon myös Säästöpankissa.

”Käänsimme keväällä käytännössä vuorokaudessa toimintamme sähköiseksi. Pyrimme pitämään yllä yhteisöllisyyttä myös etänä ja mikä tärkeintä, asiakastyytyväisyyteemme pysyi korkeana. Tuoreiden EPSI Ratingin tulosten mukaan meillä on Pohjoismaiden tyytyväisimmät yritysasiakkaat ja toivon, että pidämme tästä kiinni myös ensi vuonna.” 

Karri Alameri vinkkaa: Näistä puhutaan ensi vuonna

  • Osakesijoittaminen: 
    ”Sijoittajan vaihtoehdot ovat korkotuottojen mataluuden seurauksena rajalliset. Tilanne tukee edelleen osakkeisiin ja vaihtoehtoisiin reaaliomaisuusluokkiin sijoittamista.”

  • Pitkäjänteisyys: 
    ”Kuluva vuosi osoitti henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman ja pitkällä tähtäimellä sijoittamisen hyödyt. Säästöt palautuivat ripeästi ja samalla kevät ja kesä tarjosivat uusia sijoitusmahdollisuuksia. Sijoituskohteet on syytä valita tarpeiden mukaisesti. Esimerkiksi vakuutussäästäminen antaa hyvän työvälineen säilyttää mahdollisuus reagoida lyhyelläkin aikavälillä samalla kun toteuttaa pitemmän aikavälin tavoitteitaan.”

  • Hajauttaminen ja ennakointi:
    ”Hajauttamisen merkitystä ei voi vähätellä. Nyt on erityisen tärkeää hajauttaa sijoituksia, eli ei kaikkia munia yhteen koriin. Kannattaa myös olla aktiivisesti yhteydessä asiantuntijaan jo ennakoivasti. On tärkeää käydä dialogia taloudesta ennen kuin huomaa olevansa ongelmissa.” 

  • Sijoittamis- ja säästämisbuumi:
    ”Toivon, että tänä vuonna orastanut innostus jatkuu. Uskon erityisesti, että kiinnostus ja ymmärrys omaa taloutta kohtaan on tullut jäädäkseen. Suuri osa ihmisistä haluaa nyt joko säästää tai sijoittaa.” 

  • Talouspuhe:
    ”Ruotsissa sijoittaminen, säästäminen ja talouskeskustelu ovat laajasti esillä yhteiskunnassa. Sijoitusmarkkinoista ja henkilökohtaisesta taloudesta puhutaan avoimesti vaikkapa kahvipöydässä. Suomessakin tämä tulee yleistymään.”
 

Katso pidemmälle – mitä sinä tahdot? Suunnitellaan talouttasi ja sijoittamista yhdessä. Varaa aika Säästöpankin asiantuntijalle. 


Teksti on julkaistu Kauppalehti Studiossa

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista