Sähkön säästöä ilman nalkutusta
Sähkön hinta puhututtaa nyt paljon. Hinta on noussut jo paljon ja uhkana on, että nousu jatkuu. Monessa perheessä mietitäänkin nyt vimmatusti, miten voisi säästää sähkölaskussa. Lokakuussa on myös alkamassa valtakunnallinen ”Astetta alemmas”- kampanja sähkön säästämiseksi.
Näin se historia toistaa itseään, vaikka sitä aika ajoin kuvittelee modernin nykymaailman olevan oleellisesti erilainen kuin ennen. Viimeksi Suomessa kampanjoitiin energiasäästön puolesta 70-luvun alussa. Silloin keinoina olivat mm. huonelämpötilojen laskeminen, nopeusrajoitusten alentaminen, mainosvalojen sammuttaminen yöksi ja teiden valaistuksen vähentäminen. Hallitus myös toivoi kansalaisten säästävän energiaa vapaaehtoisesti, jottei pakkoon tarvitsisi turvautua. Aika samat teemat pyörivät nytkin pöydällä.
Myös meidän perheemme on havahtunut pohtimaan sähkönkäyttötapojamme. Tarkoituksena olisi sekä vähentää sähkön kulutusta, että ajoittaa se halvemman yösähkön aikaan. Ajatuksissa on myös vähentää sähkön käyttöä pahimpina kulutuspiikkeinä. Vaikka tämä ei suoranaisesti omassa laskussa näkyisikään, helpottaa se koko sähköjärjestelmän toimivuutta. Oman perheemme kulutuspiikit tosin näyttävät ajoittuvat eri aikaan kuin koko kansantalouden*.
Meillä on käytössämme ns. toistaiseksi voimassa oleva sopimus, mikä tarkoittaa, että sähköyhtiömme voi kuukauden varoitusajalla muuttaa sähkön hintaa. Vuoden alusta sähkön hintaa onkin jo nostettu yli 70 % ja lisää nostoja lienee luvassa, tai ainakin niihin on hyvä varautua.
Nalkuttamisen sijaan ajattelin motivoida lapsiani sähkönsäästöön kysymällä heiltä itseltään, miten he olisivat valmiita säästämään sähköä. Ehkäpä omaa käyttäytymistä on helpompi muuttaa, kun idea on tullut itseltä eikä vanhempien määräilynä.
Tässäpä meidän perheessämme syntyneitä ajatuksia siitä, miten sähköä voisi säästää. Osa on pienempiä, osa merkittävämpiä tekoja. Tarkoitus ei myöskään ole olla ”täydellinen”, vaan joustoakin sallitaan.
Omat ehdotukseni:
- Mennään saunaan vain kerran viikossa ja sekin yösähkön aikaan iltakymmenen jälkeen. Iltaunista tämä vähän kirpaisee…
- Alennamme huoneenlämpöä talvella, astemäärästä tosin joudumme ehkä vielä vähän käymään perheneuvotteluja. Mieheni on vilukissa, kun tytär taas viihtyy kylmässä.
- Opettelen käyttämään pesukoneen ja astianpesukoneen ajastustoimintoa ja ajoitan pesut yösähkön ajalle. Laiskuuttani tämä on jäänyt tähän mennessä opettelematta.
- Käytän useammin pesukoneiden eco-ohjelmia.
- Imuroin vähemmän.
Teinityttären ehdotukset:
- Turhat valot pois päältä
- Vähemmän telkkarinkatselua ja television sammuttaminen silloin kun ei sitä aktiivisesti katso
- Kahvinkeiton vähentäminen (tytär tosin ei juo kahvia – mutta muiden neuvominen on toki aina mukavampaa kuin itsensä)
Vaikka tytär ei mitään maratonsuihkuja harrastakaan, yritin myös hienovaraisesti ehdottaa suihkuaikojen lyhentämistä. Tähän kuulemma ”ei pysty”. No annettakoon hänelle anteeksi kohtuumittaiset suihkut, koska hän pitää huoneensa lämpötilan vapaaehtoisesti noin 15 asteessa.
Perheen kuopus-poika on selvästi tarkan markan mies. Hänen ehdotuksensa olivat:
- Lopetetaan saunominen
- Pelaamisen ja telkkarin katsomisen vähentäminen
- Suihkuaikojen merkittävä lyhentäminen. Olenkin jo saanut toimia kellokallena hänen suihkuilleen. Ihan näin äärimmäisyyksiin ei ajatukseni ollut mennä, mutta kukin tyylillään. Hän tykkää kilpailla, vaikka sitten suihkuajan lyhyydestä.
Näillä ehdotuksilla saamme toivottavasti säästettyä sähköä ilman suurempaa riitelyä ja hampaiden kiristystä. Mites teillä?
*https://www.fingridlehti.fi/nain-valtat-aamun-ja-alkuillan-sahkoruuhkan/
Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti ja kauppatieteiden maisteri, CFA. Maailmantalouden ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi hänen sydäntään lähellä on ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Mikkonen kokee onnistuneensa erityisesti silloin, kun pystyy tuomaan talousasiat lähemmäksi ihmisiä.
Teksti on julkaistu aiemmin Taloustaidon blogissa.
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija