Wi-Boxin yrittäjien resepti on olla aito ja erilainen

Annikan ensi kontakti Wi-Box Bagerin kanssa syntyi 90-luvun alussa kondiittorikoulutukseen kuuluneen työharjoittelun merkeissä. Työ maineikkaassa jo vuodesta 1951 toimineessa yrityksessä oli palkitsevaa. Äbbien yrittäjätaival alkoi leipomotoiminnan ostamisesta. Aluksi leipomossa oli omistajien lisäksi kaksi työntekijää.
“Pallo lähti pyörimään. Pikkuhiljaa tulivat seinät vastaan. Vuonna 2010 otimme ohjakset Horsbäckin leipomossa”, Annika kertoo.
Kasvutarina sai uuden luvun, kun Wi-Box Bakery & Kitchen avattiin kesäkuussa 2016. Uusissa tiloissa toimii lounas- ja à la carte -ravintola, kahvila sekä leipäkauppa. Ravintola on auki viikon jokaisena päivänä iltaseitsemään, ja arkisin aamupalalle pääsee klo 5.30. Mika kertoo, että paikka on herännyt kuin Ruususen unesta.
Kasvuyritykset luovat hyvinvointia kaikille
Ideasta uuden ravintolan avajaisiin kului noin vuosi. Projekti toteutettiin hyvällä paikallisella yhteistyöllä. Vuokraisäntä Tom Nylund vastasi rakennuksen korjauksesta ja Äbbit ravintolan sisustuksesta, jossa heitä auttoi tammisaarelaisen Franco Interiör & Designin Fransisca Lindholm. Rahoitukseen haettiin lainaa paikallisesta Säästöpankista. Tammisaaren Säästöpankki on ollut Annikan ja Mikan yrityksen kumppani alusta lähtien.“Pankki oli heti mukana. Ei heillä ollut missään vaiheessa mitään sitä vastaan. Meistä tuntui, että he halusivatkin olla mukana rakentamassa uutta”, Annika kertoo.
Lainaehtojen lisäksi pankin valinnassa painoi se, miten käytännön asiat hoituvat.
“Tammisaaren Säästöpankissa saa kaipaamansa palautetta. Rahat tulevat tilille nopeasti, ilman viivettä. Sitä paitsi he ottavat vastaan kolikoita. Asiakkaat maksavat kahvit ja muut pikkuostokset kolikoilla. Kyllä pankissa pitää se palvelu olla, että käteisasiat hoituvat”, Annika sanoo.
Tammisaaren Säästöpankin toimitusjohtaja Berndt-Johan Lundström toivoo, että alueelle saataisiin lisää kasvuyrityksiä sekä uusia pienyrityksiä.
“Alueelta on hävinnyt paljon teollisuutta. Siksi on erittäin tärkeää, että uusia yrityksiä syntyy. Niiden kasvun tukeminen on meille tapa tukea yhteiskuntaa ja olla mukana luomassa työpaikkoja alueelle. Jos yhteiskunta voi hyvin, ihmisetkin voivat hyvin. Silloin pankkikin voi hyvin”, Lundström sanoo
Toiminnan laajentaminen on vaatinut paljon paitsi yrittäjiltä myös henkilökunnalta. Talossa oli ennestään ravintola-, kahvila- ja leipomoalan osaajia, mutta näiden yhdistäminen oli kaikille uutta.
“Ei meillä ollut kokemusta niin monen palan palapelin kokoamisesta. Mutta onneksemme saimme henkilökuntaan ihmisiä, jotka olivat innostuneita. Kaikki ovat halunneet olla osa tätä prosessia ja mukana oppimassa uutta”, Mika sanoo.
Kysyntää Pohjanmaalla asti
Uusi ravintola ei ole ollut toiminnassa puolta vuottakaan, kun Äbbit ovat jo saaneet Pohjanmaalta asti pyyntöjä, että tulkaa sinnekin. Miten kasvussa voi onnistua, kun muutaman kilometrin päässä toimii valtakunnallinen ketju ja vaikeina aikoina olisi helpompi käpertyä sisäänpäin kuin luoda uutta?“Ollaan aina oltu oman tien kulkijoita. Miksi yhdistyä suuriin ketjuihin, kun voi tehdä omaa juttuaan? On hyvä olla erilainen.”
Mikan mielestä pankki ja hyvä kirjanpitäjä ovat yrittäjän tärkeimmät kumppanit. He pitävät yritystä silmällä ja seuraavat erilaisia signaaleja. He varmistavat, että yrittäjä on osannut ottaa kaiken tarvittavan huomioon, ennen kuin on myöhäistä. Kasvua tavoittelevan yrittäjän on oltava rohkea ja tehtävä lujasti töitä. On oltava valmis laittamaan myös itsensä peliin.
“Pankki kysyy, mitä olet itse valmis satsaamaan. Mikä on sinun panoksesi?” Mika Äbb sanoo.
Lundström rohkaisee muitakin yrittäjiä kertomaan pankille suunnitelmistaan:
“Tällaisia yrityksiä tarvitaan lisää. Jos on hyvin mietitty liiketoimintasuunnitelma, meidän kanssamme voi aina tulla keskustelemaan.”
Annikalla ja Mikalla on ollut vahva visio siitä, mitä he haluavat tehdä ja miksi. Kaikki tehdään alusta asti itse aidoista raaka-aineista. Laatu, palvelu ja asiakkaiden tyytyväisyys pidetään korkealla.
“Meillä on ollut se ajatus, että asiakkaille on kokemus tulla tänne. Ja sen mukaan, mitä meille on sanottu, niin ollaan siinä onnistuttu. Asiakkaat sanovat, että tulevat tänne mielellään uudestaan. He haluavat sitä, mitä me teemme.”
Wi-Boxin merkkipaalut
- 1951 Walter Boxberg ja Helge Wikström perustavat Wi-Box Bagerin. Yrityksen nimi muodostui omistajien sukunimien alkukirjaimista. Vielä ennen 1960-lukua omistukseen tuli muutoksia, ja toimintaa jatkoivat Walter ja Hjördis Boxberg.
- 1999 Annika ja Mika Äbb ostavat yrityksen leipomotoiminnan. Nya Wi-Box Bageri perustetaan. Ulla Näsman jatkaa kahvilan pitämistä Tammisaaren keskustassa.
- 2010 Horsbäckin teollisuusalueelle rakennetaan uusi leipomo. Teollisuusalueen asiakaskunta ottaa kahvilan lämpimästi vastaan.
- 2014 Annika ja Mika Äbb ostavat myös Wi-Box Cafén liiketoiminnan Ulla Näsmanilta. Kondiittori Niklas Näsman siirtyy leipomon palvelukseen.
- 2016 Uusi liikennemyymälä ja ravintola Wi-Box Bakery & Kitchen avataan
Valokuvat: Nina Ahtola
- Julkaistu