Cafferien Jennifer Fjäder tietää, että kahvi on arjen luksusta – ja kaikilla on siihen varaa
Hankolaisen kahvila Cafferien perustaja, Jennifer Fjäder, tietää tarkalleen mikä tekee arjesta juhlan. Muuta ei tarvita kuin kuppi hyvää kahvia.

”Me juomme Suomessa eniten kahvia maailmassa, joten valitsemani ala tuntuu turvalliselta”, Jennifer nauraa. ”Ja ihan jokaisen pitää päivittäin syödä, oli taloudellinen tilanne mikä tahansa.”
Aina Jennifer ei ole ollut kahvilayrittäjä. Ura alkoi purjeveneiden vuokrauksesta. Silloiselle yritykselle tarjottiin kahvilatilaa toimistotiloiksi ja kahvin myyminen asiakkaille tuntui hyvältä idealta.
Pikku hiljaa kahvi vei kuitenkin voiton. Se oli Cafferien alku, kahvilan, jonka Jennifer omistaa yhdessä Josefin Fjäderin ja Mia Sundbergin kanssa. Tänään Cafferiella on kaksi kahvilaa, yksi Hangossa rel="noopener noreferrer" ja toinen Tammisaaressa.
Unelma yrittäjyydestä
Jennifer on aina halunnut yrittäjäksi. Hän on hyvin kunnianhimoinen ja hakee uusia haasteita päästäkseen eteenpäin.”Oikeastaan alalla ei ole niin väliä, samat lainalaisuudet pätevät kaikessa yrittämisessä, myit sitten kahvia tai kalsareita. Oleellista on nähdä, mitä yritys tarvitsee”, Jennifer sanoo.
Ennen kaikkea yrittäjän pitää olla rationaalinen.
”Harrastuksesta ei pitäisi koskaan tehdä itselleen työtä. Yrittäjän pitää osata katsoa toimintaa rahan, tuottavuuden ja kannattavuuden kannalta. Yleensä nämä sopivat huonosti yhteen rentoutumisen kanssa”, itse ratsastusta harrastava Jennifer selittää. ”Ratsastus jos jokin on kallista!”
Erikoistuminen ja seuranta A ja O jokaiselle yritykselle
Kuten muidenkin yritysten, kahvilan pitää erikoistua pärjätäkseen. Cafferiella on laaja valikoima gluteenittomia tuotteita ja kahvila tarttui vegetrendiin jo aikaisessa vaiheessa.Kahvila-alalla yrittäjä ei kuitenkaan voi toimia kokonaan oman päänsä mukaan. Asiakaspalaute on tärkeää.
”Valikoimassa pitää olla tuotteita, jotka menevät kaupaksi. Tavaran heittäminen roskiin on nimittäin sikakallista.”
Jennifer käy säännöllisesti läpi menekkiä henkilökunnan kanssa.
”Me kirjaamme ja mittaamme kaiken. Tavoitteita pitää olla, jotta toimintaa voi seurata. Olin matikassa oikeastaan tosi huono, mutta tämä on ihan erilaista, paljon käytännönläheisempää. Koulussa luvut olivat merkityksettömiä – nyt kun ne mittaavat menestystäni, niistä on tullut ihania!”
Seuranta toimii, koska Jennifer kokee olevansa hyvin kilpailuhenkinen. ”Olen hyvä asettamaan numerotavoitteita. Kisaan itseni kanssa niiden saavuttamiseksi.”
Työntekijöistä huolehtiminen tärkeää
Jennifer kertoo iloitsevansa suuresti siitä, että pystyy työllistämään jonkun.”Saan ihan valtavat kicksit uuden työpaikan luomisesta. Numeroihmisenä leikin ajatuksella että jokainen uusi työpaikka laskee paikallista työttömyyttä 0,1 prosenttia”, hän hymyilee.
Esimiestyö ei kuitenkaan ole helppoa. Henkilökunnan vahvuudet pitää tuntea. On myös hyvä tietää, kuka saa mitäkin tapahtumaan. Hyvä johtaminen luo edellytykset toimivalle tiimityölle.
”Se, miten ihmisen kohtaa, on tärkeää. Esimiehen pitää osoittaa kiitollisuutta ja arvostusta. Töihin tulemisen pitää olla kivaa.”
Verkostot tukevat ja kantavat vaikeiden aikojen yli
Jenniferistä suurin haaste yrittäjyydelle on työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen.”Etenkin jos on naimisissa toisen yrittäjän kanssa kuten minä olen. Silloin tarvitaan kyllä mummuloita ja fammuloita, muuten homma olisi mahdotonta.”
Perheen lisäksi myös yrittäjä tarvitsee verkostonsa.
”Välillä niskaan kaadetaan ihan liikaa ja silloin on hyvä saada itkeä tuskaansa. Monet purkavat omaa pahaa oloaan sinuun, ja se voi tuntua raskaalta etenkin jos itse on nuori.”
Myös ideoita on hyvä päästä testailemaan muiden kanssa. Jokainen yrittäjä löytää itsensä umpikujasta jossain vaiheessa uraansa, Jennifer muistuttaa. ”Itse asiassa niin voi käydä monta kertaa! Parhaan avun saa, jos on joku vanhempi luottohenkilö jonka kanssa keskustella asioista.”
Yrittäjänä joutuu myös tekemään yllättäviäkin päätöksiä.
”Ennen päätöksentekoa kannattaa kuitenkin hengittää syvään ja syödä jotain”, Jennifer hymyilee. ”Ja ehkä juoda kupillinen hyvää kahvia.”
Yrittäjä arvostaa helppoutta
Yrittäjä joutuu usein itse huolehtimaan yrityksensä paperitöistä ja markkinoinnista. Koska yöunet ovat tärkeitä, kannattaa kaikki häiriötekijät minimoida.”Kaiken arjen säätämisen jälkeen ei vain jaksa ylimääräistä draamaa. Yrittäjän päivään kuuluu pienten tulipalojen sammuttaminen. Minä arvostan joustavaa palvelua ja arjen helppoutta kaiken muun edelle.”
Cafferie siirtyi Tammisaaren Säästöpankin asiakkaaksi viime vuonna.
”Säästöpankkia suositeltiin minulle, ja olen ollut todella tyytyväinen! Pankkiasiointi voi tosiaan olla iloinen asia. Säästöpankista saa henkilökohtaista palvelua ihan kuten vanhaan hyvään aikaan.”
Jenniferin vinkit yrittäjille
-
Varmista, että sinulla on olkapää, johon voit tarpeen vaatiessa tukeutua. Moni yrittäjän on hyvin yksin eikä voi vaihtaa ajatuksiaan kenenkään kanssa. Sitä kuitenkin tarvitaan!
- Kokonaisvaltaisen elämän tasapainon löytäminen on yrittäjälle tärkeää. Työ ei saa jättää alleen ystäviä, perhettä tai harrastuksia. Töitä ei voi tehdä 90 prosenttia ajasta, itsestään pitää myös pitää huolta.
- Yrittäjänä pitää saada aikaan asioita. On parempi tehdä huonoja päätöksiä, kuin olla tekemättä ensimmäistäkään. Asioita voi aina korjata jälkikäteen ja epäonnistumisistaan oppia.
- Hanki hyvät vakuutukset ja tee varasuunnitelma. Olen valitettavasti saanut kokea, että moni asia voi mennä pieleen. Harvoin se kuitenkaan tapahtuu niin kuin olit ennakoinut. Omalla alallani pitää myös huomioida mahdolliset murrot ja varkaudet.
- Älä sano kaikkeen kyllä. Uusia mahdollisuuksia tulee. Luota vaistoosi ja tee asioita, joista nautit. Vuorokaudessa on vain 24 tuntia ja jokainen uusi työ pitää arvioida siltä kantilta, kannattaako sitä priorisoida vapaa-aikansa ja perheen kanssa puuhailemisen sijaan.
- Julkaistu