Pääkaupunkiseudulta saa nyt kerrostalokaksioita ja -kolmioita alle 150 000 eurolla
Pääkaupunkiseudullakin on mahdollista päästä omistusasumiseen kiinni kohtuullisen edullisesti. Eri puolilla Helsinkiä, Espoota ja Vantaata on tällä hetkellä myynnissä useita satoja alle 150 000 euroa maksavia vanhoja kerrostalokaksioita ja -kolmioita, jotka sijaitsevat hyvien julkisten kulkuyhteyksien ja palveluiden äärellä.
– Päinvastoin kuin usein ajatellaan, pääkaupunkiseudullakin on mahdollista päästä kohtuullisen pienellä rahasummalla kiinni omistusasumiseen. Helsinki ja Espoo ovat Suomen kalleimpia alueita, mutta yllättäen niistäkin voit saada ostettua kahden makuuhuoneen kerrostalokodin alle 150 000 eurolla, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
– Helsingissä 101–150 000 euroa maksavia kerrostalokaksioita ja -kolmioita on Oikotiellä myynnissä 201 ja Espoossa 66 kappaletta. Alle 100 000 euroa maksavia kaksioita ja kolmioita on näissä kaupungeissa myynnissä yhteensä yli 30. Alle 150 000 euron hintaluokassa on kaikenkokoisia ja -kuntoisia asuntoja esimerkiksi Konalasta, Pukinmäestä, Kivihaasta, Vuosaaresta, Siltamäestä, Myllypurosta ja Kannelmäestä, muutamia tuttuja asuinalueita Helsingistä mainitakseni.
Rantasen mukaan Espoon puolella alle 150 000 euron kaksioita ja kolmioita löytyy esimerkiksi Matinkylästä Kivenlahdesta, Soukasta, Viherlaaksosta ja Suvelasta, eli myös Länsimetron varrelta.
– Vantaalta löytyy tällä hetkellä melko paljon tarjontaa myös alle 100 000 euron hintaluokassa. Oikotiellä on myynnissä 102 kerrostalokaksiota ja -kolmiota Vantaalla, esimerkiksi Koivukylässä, Havukoskella, Pähkinärinteessä, Martinlaaksossa, Länsimäessä ja Mikkolassa. Pyyntihinnaltaan 101 000–150 000 euron hintaluokassa vanhoja kerrostalokaksioita ja kolmioita on Vantaalla myynnissä 228 kappaletta.
– Kaikilla näillä asuinalueilla ovat hyvien julkisten kulkuyhteyksien lisäksi kattavat lapsiperheiden peruspalvelut päiväkodeista kouluihin ja liikuntaharrastusmahdollisuuksiin, korostaa Rantanen.
Asunnon sijainti vaikuttaa omistusasunnoissa hintaan enemmän kuin vuokramarkkinoilla
– On selvää, että monissa näistä edullisimman hintaluokan vanhoissa asunnoissa saattaa hyvinkin lähitulevaisuudessa olla edessä mittavia remontteja. Vaikka asunto itsessään olisi remontoitu ja siistissä kunnossa, tulee taloyhtiön kunto ja taloudellinen tilanne selvittää erityisen huolellisesti ennen ostopäätöstä. Taloyhtiön tilanteella on merkittävä vaikutus myös pankin luottopäätökseen, painottaa Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.
– Taloyhtiön kunnon tulisi vaikuttaa asunnon ostopäätökseen yhtä paljon kuin asunnon kunnon. Jos ja kun kiinnostava potentiaalinen oma koti löytyy, asunnon taloudellisten riskien arviointiin, taloyhtiön tilinpäätöstietojen ja PTS:n läpikäyntiin sekä oman talouden pitkäjänteiseen suunnitteluun saa meiltä Nooasta henkilökohtaista asiantuntevaa apua, haluaa Grönlund muistuttaa.
– Asunnonostajan kannattaa ennen ostopäätöstä perehtyä yhdessä pankin asiantuntijan kanssa taloyhtiön kuntoon sekä remonttitarpeisiin ja -suunnitelmiin välttääkseen ikävät yllätykset kaupanteon jälkeen. On myös ensiarvoisen tärkeää arvioida ja laskea oman talouden tilanne ja maksukyky realistisesti tuleville vuosille, jottei tule tehtyä hätiköityä ja huonoa päätöstä.
– Asunnon alhaiselle hinnalle on aina syynsä. Asunnon ja taloyhtiön kunnon lisäksi sijainnilla on valtavan suuri merkitys hintaan. Myös asuinalueen maine ja vetovoimaisuus vaikuttavat hintoihin, sanoo Rantanen.
– Jos haaveilee oman asunnon ostamisesta, kannattaa tehdä laskelmia ja verrata omistusasumisen ja vuokralla asumisen kuluja keskenään. Esimerkiksi jos haluaisit ostaa 150 000 euroa maksavan kolmion Espoosta, 130 000 euron asuntolainan kuukausittainen lainanhoitokulu on 3,5 prosentin kokonaiskorolla ja 25 vuoden laina-ajalla 650 euroa, kertoo Grönlund. – Vielä kuukausittaiset vastikekulutkin huomioiden voi omistusasuminen tulla yllättäen jopa edullisemmaksi kuin vuokralla asuminen. Vuokramarkkinoilla asuinalueiden hintaerot eivät ole yhtä suuret kuin omistusasuntomarkkinoilla.
– Asuntokaupassa kannattaa aina olla tarkkana, olipa kyse uudesta tai vanhasta asunnosta. Kaikissa edullisimman hintaluokan vanhoissa asunnoissa ei ole erityistä välitöntä korjaustarvetta. Jos esimerkiksi tiedossa on, että yhtiöön on tulossa putkiremontti viiden vuoden päästä, voi yhdessä pankin asiantuntijan kanssa eri laskureita hyväksi käyttäen tehdä laskelmia tulevien kustannusten vaikutuksesta omaan talouteen ja maksukykyyn sekä arvioida, kuinka paljon kuukausisäästämistä olisi järkevää tehdä tulevien kustannusten varalta ja hyvän pesämunan keräämiseksi, sanovat Rantanen ja Grönlund.
Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:
Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi
Tommi Gronlund
Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija