Omakotitalon rakentamisen rahoitus – kaikki alkaa realistisesta kustannusarviosta
Itse suunniteltu ja rakennettu omakotitalo on monelle suuri unelma – koti, jonka toiminnot, materiaalit ja sijainti ovat tismalleen sitä, mitä itse tahdot! Unelman toteuttaminen on monivaiheinen projekti, jolle vakaan pohjan luo huolellinen suunnittelu. Mitä kaikkea rakentajan sitten tuleekaan huomioida uutta kotiaan ja sen rahoitusta suunnitellessa?
Suunnittele rakennettava omakotitalo omiin tarpeisiin sopivaksi
Omakotitalon rakentaminen lähtee aina liikkeelle suunnitelman laatimisesta ja kustannusten arvioinnista – oli kyse sitten talopaketista tai alusta loppuun itse rakennettavasta talosta.
Oman kodin rakentajalla on monia käytännön kysymyksiä ratkottavana. Millainen uuden kodin tulisi olla, ja mistä suunnitelma hankitaan? Minne talo halutaan rakentaa, ja valitaanko oma vai vuokratontti? Suunnittelussa on hyvä huomioida myös suunniteltavan talon markkina-arvo.
– Rakentamisen kustannukset ovat samat sijainnista riippumatta, mutta talon todellinen markkina-arvo määräytyy kokonaisuuden mukaan. Jos valmis talo halutaan myydä, on sijainti yksi merkittävimmistä hintaan vaikuttavista tekijöistä. Usein onkin kannattavinta rakentaa ensisijaisesti itselleen, Länsi-Uudenmaan Säästöpankin asiakkuusjohtaja Jarno Oksanen toteaa.
Kiinteistönvälittäjä voi laatia arviokirjan myös kiinteistöstä, jota ei ole vielä rakennettu. Arvio tulevasta markkina-arvosta perustuu tällöin muun muassa tontin arvoon sekä rakennussuunnitelmiin.
Kustannukset ja suunnitelmat kannattaa pitää realistisena alusta alkaen – yksi tärkeimmistä kysymyksistä onkin, minkä hintaiseen taloon rakentajalla on varaa, jotta talous pysyy tasapainossa läpi projektin ja sen jälkeen.
Rakentamista rahoittava pankki tarvitsee realistisen kustannusarvion - myös kulujen ylittymiseen on varauduttava
Rakentamisen rahoittaminen on aina hieman monimutkaisempaa, kuin tavallisen asuntolainan hakeminen. Rakentajan on ensitöikseen tehtävä rakennushankkeelle yksityiskohtainen kustannusarvio ja aikataulusuunnitelma, joissa on varauduttu myös yllätyksiin.
– Kokemukseni mukaan rakentamisen budjetti ylittyy hyvin usein, ja myös maksuvaran täytyy tällöin kestää se. Budjetin ylittymistä varten olisi hyvä olla myös lisävakuuksia tarvittaessa saatavilla. Näistä asioista keskustellaan jo lainaneuvottelussa, kun rakentamista lähdetään suunnittelemaan, Oksanen kertoo.
Rakennusbudjettiin lasketaan itse tontin sekä talon runko- ja pintamateriaalien kulujen lisäksi muun muassa sähkö-, putki ja maansiirtotyöt ja rakennustyön hinta – sekä tietysti rahoituksen kustannukset!
Kustannus- ja lainalaskurimme ovat käteviä apuvälineitä rakentamisen kustannusten ja rakennuslainan kulujen alustavassa arvioinnissa.
Innokkaimmankin remontoijan on syytä unohtaa kustannusarviosta oman työnsä panos – usein sen osuus nimittäin jää rakentajan arviota pienemmäksi eikä pankki voi laskea sille arvoa rahoitusta myöntäessä.
Omakotitalon rakentamisessa laina nostetaan vaiheittain
Viimeistään lainaneuvotteluihin lähtiessä kustannusarvion ja aikataulusuunnitelman realistisuus tulee varmistaa rakennusalan ammattilaiselta – myös silloin kun rakennutetaan talopakettia.
Rakennuslainan vakuutena on ensisijaisesti rakennettava kohde. Koska valmis talo on parempi vakuus kuin tyhjä tontti, jolle vasta suunnitellaan rakennuttamista, kasvaa kohteen vakuusarvo rakennustöiden edetessä. Rakennushankkeen alkuvaiheessa lainan omarahoitusosuus onkin usein suurimmillaan.
Jos omaa pääomaa ei ole, tarvitsee lainanhakija muita vakuuksia. Vakuudeksi käy rakennuksen tontti, omistusasunto tai sijoitusomaisuus, valtiontakaus tai esimerkiksi vanhemmilta saatava takaus.
Rakennushankkeissa laina nostetaan vaiheittain. Ennen uuden lainaerän myöntämistä pankki tarvitsee rakentajalta valmiusastetodistuksen, jonka työmaan vastaava mestari tai muu rakennusalan ammattilainen on allekirjoittanut.
Unelmat omakotitalosta todeksi rahoituksen ja kiinteistönvälityksen ammattilaisten avulla
Älä jää yksin rakennusprojektin suunnittelussa, vaan ota avuksesi Länsi-Uudenmaan asuntomarkkinat tuntevat kiinteistönvälityksen asiantuntijat sekä kokonaisvaltaisesti palvelevat rahoituksen ammattilaiset.
Länsi-Uudenmaan Säästöpankin rakennuslainaneuvottelussa kohtaat kokeneet asiantuntijat, jotka pitävät sinut aina ajan tasalla hankkeen rahoituksen etenemisestä.
– Kohtaamme sinut ja taloutesi aina kokonaisuutena. Jo neuvotteluiden alussa otamme huomioon mahdollisen budjetin ylittymisen, jotta saat taloutesi tilanteeseen parhaan mahdollisen rahoitusratkaisun. Meihin voi myös aina olla yhteydessä neuvottelujen jälkeen, mikäli jokin asia mietityttää, Jarno Oksanen kertoo.
Sp-Koti Valoan välittäjät puolestaan etsivät kanssasi unelmiesi tontin ja auttavat myös suunnitellun rakennuksen markkina-arvon määrittelyssä!
- Julkaistu