Kuolinpesän asuntokaupat

Lakinaisen blogin kirjoittajat.

Kuolinpesän asunto on mahdollista myydä hyvinkin varhaisessa vaiheessa, mikäli kuolinpesän osakkaat ovat asiasta yksimielisiä. Henkilön menehtymisen jälkeen perillisillä on lakisääteinen velvollisuus suorittaa perunkirjoitus, missä selvitetään myös omaisuuden arvo ja kuolinpesän osakkaiden henkilöllisyys. Perunkirjoitusprosessiin kuuluu samojen asiakirjojen keräämistä, joita tarvitaan myös asunnon myyntiä varten. Lisäksi asunnon arvioinnin yhteydessä osakkaat saavat usein luontevan yhteyden kiinteistönvälittäjään.

Koska kuolinpesän asunnon myynnistä tulee päättää yksimielisesti, ensimmäisenä on tärkeää selvittää, ketkä ovat myymässä asuntoa. Vaikka osakkaiden henkilöllisyys olisi osakkaille itselleen selvä, kauppa ei onnistu, mikäli selvitys ei ole riittävä. Tätä tarkoitusta kerätään katkeamaton sukuselvitys 15. ikävuodesta lähtien sekä mahdollisia muita liitteitä, joiden lukumäärä riippuu kunkin kuolinpesän tilanteesta. Tällaisia liitteitä saattavat olla testamentti, avioehtosopimus, osituskirjat aiempien avioliittojen jälkeen, menehtyneen osakkaan perukirja tai aiempi perinnönjakosopimus.

Kun perukirja on laadittu osaavalla tekijällä, perunkirjoituksen jälkeen osakkailla on kaikki riittävät selvitykset, joiden perusteella he voivat osoittaa osakkuutensa kuolinpesässä. Lisäksi perunkirjoitusprosessin aikana selviää, liittyykö asuntoon esimerkiksi lesken oikeuksista johtuvia juridisia seikkoja, jotka vaikuttavat asunnon myyntiin. Myös kiinteistönvälittäjällä on velvollisuus tarkastaa, että myyntiä varten tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa.

Erityisesti osakasjoukoltaan runsaammissa kuolinpesissä kauppojen tekemistä voi lisäksi helpottaa, jos perukirjan osakasluettelo vielä vahvistetaan Digi- ja väestötietovirastossa. Tällöin ostajalle ei tarvitse luovuttaa koko sukuselvitystä, vaan ostaja saa päätöksen perusteella luotettavan tiedon siitä, että perukirjaan merkityt osakkaat saavat edustaa kuolinpesää. Osakasluettelon vahvistaminen ei ole kuitenkaan pakollista.

Kun osakkaat ovat selvillä, on mahdollista siirtyä myyntivaiheeseen. Mikäli asunnon myynti toteutetaan kiinteistönvälittäjän kanssa, osakkaat voivat allekirjoittaa yhdessä toimeksiantosopimuksen kiinteistönvälittäjälle. On myös tyypillistä, että erityisesti suuremmissa kuolinpesissä osakkaat valitsevat keskuudestaan yhden henkilön, jolle he antavat valtakirjan kuolinpesän asunnon myyntiä varten. Näin kaikkia myyntiä varten tarvittaviin toimiin ei tarvita kaikkien osakkaiden erillistä hyväksyntää. On kuitenkin tärkeää, että tällainenkin valtakirja on laadittu tarkasti ja osakkaat ovat yksimielisiä siitä, millä ehdoilla kuolinpesän asunto voidaan myydä.

Kuolinpesän selvitys ja asunnon myynti on tavallisimmissakin tilanteissa tarkkuutta vaativa laji, johon vaadittava taito kertyy ammattilaiselle pitkän ja monipuolisen työkokemuksen kautta. Kun tarvittavat selvitykset ovat kerralla täydelliset ja asunnon myynti asiantuntevalla välittäjällä myynnissä, ei prosessin aikana tule esiin oikeustoimia lykkääviä, työläitä välivaiheita.

Julkaistu
Tutustu lakipalveluihimme

Ajankohtaista