Att sälja ett dödsbos bostad eller fastighet

Lakinaisen blogin kirjoittajat.

En dödsbos bostad eller fastighet kan säljas i ett mycket tidigt skede, om alla delägare är eniga om försäljningen. Efter arvlåtarens frånfälle har dödsboets delägare en lagstadgad skyldighet att förrätta bouppteckning, vars syfte är att utreda dödsboets tillgångar och skulder samt rättsinnehavare. Under bouppteckningsprocessen insamlas i stort sett samma dokument som behövs för försäljning av bostad eller fastighet. Dessutom skapar delägarna i samband med utvärderingen av bostadsegendomen en naturlig kontakt med fastighetsförmedlare.

Eftersom alla delägarna måste vara ense om försäljningen, är det viktigt att först utreda vem som kommer att sälja bostaden. Även om delägarnas identitet ofta är en självklarhet för dem själva, så lyckas inte försäljningen om inte utredningen är komplett. Släktutredningen bör vara oavbruten från 15 års ålder på varje person vars släktled utreds. Dessutom behövs i vissa fall även andra bilagor, såsom testamente, äktenskapsförord, avvittringsinstrument efter tidigare äktenskap, en avliden delägares bouppteckningsinstrument eller ett tidigare arvskiftesinstrument.

När bouppteckningen förrättats med hjälp av en sakkunnig jurist, har delägarna efter bouppteckningen alla de behövliga utredningarna för att kunna styrka sitt delägarskap i dödsboet. Under bouppteckningsprocessen uppdagas även om änkans rättigheter måste beaktas i bostadsförsäljningen. Därutöver är fastighetsförmedlaren skyldig att granska att de behövliga dokumenten är i skick.

Särskilt i dödsbon med en mer invecklad delägarstruktur kan det vara skäl att ansöka om fastställelse av delägaruppgifterna hos myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB). I sådana fall behöver inte köparen förses med hela släktutredningen, utan hen kan på basis av myndighetsbeslutet förlita sig på delägarförteckningen i bouppteckningen. Det är dock inte obligatoriskt att fastställa delägaruppgifterna.

Efter att delägarna utretts, kan dödsboet framskrida med försäljningen. Om bostadsförsäljningen ges till uppdrag åt en fastighetsförmedlare, kan delägarna tillsammans skriva under uppdragsavtalet. Delägarna kan även befullmäktiga en av delägarna att sköta om försäljningen. På så sätt måste inte varenda delägare ge sitt godkännande till varenda åtgärd. Det är dock viktigt att fullmakten uppgörs noggrant och att delägarna är ense om villkoren för försäljningen.

Dödsboets utredning och försäljningen av bostadsegendom kräver även i så kallade ordinära fall noggrannhet och omsorgsfullhet, vilka egenskaper förädlas genom lång och gedigen yrkeserfarenhet. När de behövliga utredningarna är kompletta från första början och bostadsförsäljningen sköts av en sakkunnig fastighetsförmedlare, drabbas inte delägarna av oväntade uppskov eller merarbete.

Julkaistu
Tutustu lakipalveluihimme

Ajankohtaista