Alaikäinen kuolinpesän osakkaana

Lakinaisen blogin kirjoittajat.

Mikäli joku kuolinpesän osakkaista on alaikäinen, on kuolinpesän asioita hoidettaessa huomioitava muutama tärkeä asia. Asia voi tulla ajankohtaiseksi kun isovanhemmat ovat esimerkiksi määrännee testamentissaan, että omaisuus on jaettava lapsenlapsille, joista joku on alaikäinen.

Ensimmäinen huomioitava asia on, että alaikäistä edustaa kuolinpesän osakkaana lapsen huoltaja, tai jos huoltajia on kaksi eli kyseessä on yhteishuoltajuus, huoltajat yhdessä. Alaikäisen oikeudet halutaan turvata täysimääräisesti, ja sen vuoksi jos alaikäisen huoltaja tai toinen heistä kyseisen kuolinpesän osakas, ei tämä voi edustaa alaikäistä. Huoltaja on siis esteellinen ja siksi joudutaan hakemaan alaikäiselle edunvalvojan sijainen.

Kuka voi toimia edunvalvojan sijaisena? Edunvalvojan sijainen voi olla julkinen edunvalvoja, joka toimii viran puolesta tehtävässä, tai huoltaja voi myös ehdottaa jotain muuta henkilöä. Ehdotetun sijaisen on kuitenkin hyvä hallita perusasiat perintöoikeudesta. Edunvalvojan sijaista haetaan Digi-ja väestötietovirastosta. Viraston käsittelyajat ovat tällä hetkellä noin 3-4 kuukautta.

Yleensä kuolinpesä jatkotoimet vaativat vielä erikseen lupaa, jotta kuolinpesä saadaan jaettua eli tehtyä perinnönjako kun joku kuolinpesän osakkaista on alaikäinen. Lupaa vaativat myös kuolinpesään kuuluvan asunnon tai kiinteistön myynti. Mikäli alaikäinen on kuolinpesän osakas ja kuolinpesässä on leski, joudutaan useimmiten toimittamaan ositus ja perinnönjako. DVV:n tehtävä lupahakemuksen käsittelyssä on tarkistaa että ositus ja jako on alaikäisen edun mukainen. Tarkistaminen edellyttää, että DVV:lle toimitetaan kaikki jakoluonnokseen liittyvät asiakirjat. DVV:n sivuilta löytyy kattava lista vaadittavista asiakirjoista.

Lupahakemuksen käsittely vie myös useamman kuukauden. Yhteenvetona voisi todeta että kun alaikäinen on kuolinpesän osakkaana, kuolinpesän selvitystyö ja jakaminen pitkittyvät vähintään 6-8 kuukaudella lisäbyrokratian johdosta. Hakemus edunvalvojan sijaiseksi kannattaa siis tehdä heti, kun on tiedossa, että alaikäinen ja hänen huoltajansa ovat saman kuolinpesän osakkaina. Alkuvaiheessa on siis hyvä varmistaa minkälainen lupa tarvitaan ja minkälaisia asiakirjoja tarvitaan lupahakemukseen, jotta kaikki olisi koossa kun lupahakemus tehdään.

Lopuksi muistutus; jos alaikäinen perii omaisuutta siten, että hänen nimissään oleva varallisuus ylittää 20 000 euroa, tulee alaikäisen huoltajille velvollisuus toimittaa vuosittain tili tositteineen alaikäisen varallisuuden hoidosta DVV:lle.

Julkaistu
Tutustu lakipalveluihimme

Ajankohtaista