Miksi antaisit kotisi myynnin ammattilaisen hoidettavaksi?
Ehkä sinäkin olet harkinnut oman kodin myyntiä ilman kiinteistönvälittäjän apua? Asunnon tai kiinteistön myyminen voi näyttää helpolta työltä, josta tuntuu turhalta maksaa tuhansien eurojen palkkiota ulkopuoliselle. Voihan sitä itsekin laittaa myynti-ilmoituksen nettiin, ottaa tarvittavat valokuvat, näyttää asuntoa, ottaa vastaan tarjouksia ja hieroa kauppoja potentiaalisten ostajien kanssa. Mutta onko se kuitenkaan ihan sama asia? On monta syytä, miksi suurin osa asunnoista ja kiinteistöistä myydään Suomessa kiinteistönvälittäjän avulla.
Ennen kuin päätät myydä kotisi itse, kannattaa pohtia riskejä, joita siihen liittyy sekä myyjän että ostajan näkökulmasta. Onko sinulla kiireisen arjen keskellä mahdollisuuksia, aikaa ja halua selvittää itse kaikki huoneistosi tai omakotitalosi myymiseen tarvittavat tiedot? Asunto- ja kiinteistökauppaan liittyy paljon myyjää velvoittavaa yksityiskohtaista lainsäädäntöä, joka muuttuu jatkuvasti. Myyjän vastuu myytävän kohteen mahdollisista virheistä on suuri. Kun annat ammattitaitoisen välittäjän huolehtia kotisi myynnistä, voit luottaa kaiken hoituvan oikein – asianmukaisesti lakipykälien mukaan. Myös moni ostaja kokee, että asunnon ostaminen välittäjän kautta on turvallisempaa.
Välittäjän työ on lisäksi aktiivista kontaktointia niin potentiaalisten ostajien kuin toimeksiantajankin suuntaan. Taustalla on paljon työtä ja valtava määrä yhteydenottoja, kun välittäjä tarjoaa kohdetta omalle verkostolleen ostettavaksi. On paljon ostavia asiakkaita jotka eivät tahdo tai ehdi itse seurata minkälaisia koteja tulee myyntiin ja siksi ovat valjastaneet luotettavan välittäjän hoitamaan asiaa heidän puolestaan.
Asuntokauppa on suurimmalle osalle suomalaisista elämän suurin ja tärkein kauppa. Usein pelissä on koko siihen asti kerrytetty omaisuus ja velkaa pankille. Jo siksi ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän käyttäminen on järkevää – ja välittäjän valintaan kannattaa panostaa.
Asunnon myymiseen liittyy paljon lakisääteisiä velvollisuuksia – ja myös riskejä
Asunto- ja kiinteistökauppaan liittyy paljon taloudellisia ja teknisiä riskejä, joissa omaa kotiaan itse myyvä ei-ammattilainen voi tietämättömyyttään ja tahattomasti mokata pahemman kerran, esimerkiksi tarjousvaiheessa, kauppakirjan laatimisessa ja kaupanteossa tai laiminlyömällä tiedonantovelvollisuuttaan.
Jos myyt itse, sinun tulee lain mukaan antaa ostajalle myytävästä kohteesta kaikki tiedot, jotka voivat vaikuttaa hänen ostopäätökseensä.
Käytännössä tämä tarkoittaa asunnon tai talon kaikkia teknisiä tietoja alkuperäisestä rakennustavasta ja -materiaaleista myyntihetken kuntoon sekä tiedossa oleviin vikoihin ja korjaustarpeisiin, koko korjaus- ja remonttihistoriaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan tulevista korjaushankkeista. Kun asuntoa myy välittäjä, sitoo lakisääteinen laaja selonotto- ja tiedonantovelvollisuus häntä. Hänen tehtävänään on hankkia asunnon tai kiinteistön myyntiin tarvittavat asiakirjat, kuten esimerkiksi isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys tai kiinteistörekisteriote ja rasitustodistus.
Välittäjän on myös oltava selvillä alueen kaavoitustilanteesta ja kerrottava ostajalle, jos asunnon tai kiinteistön läheisyyteen ollaan rakentamassa esimerkiksi kerrostaloja tai teitä puistoalueiden tilalle.
Hyvän välitystavan edellyttämää asiantuntemusta tarvitaan myös ostotarjousten käsittelyssä ja kaupanteon eri vaiheissa. Mitä tarkemmin kaikki asuntokauppaan liittyvät asiakirjat ostotarjouksesta sen hyväksymiseen tai vastatarjoukseen ja lopulliseen kauppakirjaan laaditaan kirjallisesti, sitä pienempi on riski ikävälle jälkipyykille kauppojen jälkeen.
On tärkeää aloittaa myynti oikealla hinnalla, älä anna asunnon tunnearvon sokeuttaa
Tuskin kukaan meistä mittaa oman kodin arvoa vain rahassa. Kodilla on paljon tunnearvoa. Se vaikuttaa omaan käsitykseemme asunnon tai kiinteistön markkina-arvosta. Lähes aina ajattelemme kotimme olevan hieman arvokkaampi kuin mitä se todellisuudessa on. Kuitenkin sillä, että asuntoa lähdetään heti alussa myymään oikealla hinnalla, on myynnin kannalta iso merkitys. Voit laittaa asunnon vain kerran ensimmäistä kertaa myyntiin ja ensiesittelyyn. Jos hinta on heti alussa aivan liian korkea, voi helposti käydä niin, että asunto jää roikkumaan myyntiin tuskallisen pitkäksi ajaksi.
Välittäjä on myös myynnin ammattilainen, joka tietää parhaat keinot ja kanavat potentiaalisten ostajien tavoittamiseen ja kiinnostuksen herättämiseen. Tänä päivänä on myös entistä tärkeämpää, että asunnon myyntikuvat ovat huolellisesti mietittyjä ja ammattilaisen ottamia – valoisia, laadukkaita ja jopa sisustuslehtimäisiä. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että koti stailataan ennen myyntikuvien ottamista.
Mieti rehellisesti: onko minusta myymään oma kotini – ja pysymään tiukkana hintaneuvottelussa?
Ensinnäkin ole itsellesi rehellinen. Oletko myyntihenkinen, osaatko tai pidätkö myymisestä? Onko vieraiden ihmisten kanssa asioiminen ja neuvotteleminen sinulle luontevaa? Monia nimittäin nämä asiat ahdistavat. Ja silloinhan sitä helposti siirtää toimeen tarttumista huomiseen – ja taas huomiseen.
Entä olisiko sinulle helppoa esitellä ja kehua omaa kotiasi? Oletko varma, että haluat tai kestät kuulla ikäviä kommentteja ja arvostelua asunnosta tai talosta, joka on ollut sinulle ja perheellesi rakas koti vuosien ajan?
Tai oletko luonteeltasi niin kiltti ja empaattinen, että halusit tai et, tunteet vaikuttavat usein päätöksiisi? Koetko tinkimisen kiusalliseksi, ja huomaatko antavasi hintaneuvotteluissa helposti periksi, varsinkin jos neuvottelukumppanina on erityisen mukavanoloinen ihminen?
Mieti ostajan kannalta: välittäjä tuo kauppoihin turvaa
Myös ostaja kokee todennäköisesti helpommaksi ja miellyttävämmäksi tutustua asuntoon ja neuvotella mahdollisista kaupoista neutraalin tahon eli välittäjän kanssa. Tutkitusti erityisesti nuorille ensiasunnon ostajille on tärkeää voida luottaa kaikkeen saamaansa tietoon ja kiinteistönvälittäjän asiantuntemukseen. Monet pelkäävät ottavansa ison riskin, jos ostavat asunnon suoraan myyjältä.
Asuntonäyttö ilman välittäjää voi myös olla vaivaannuttava ja kiusallinen kokemus ostajalle. Olet ehkä itsekin joskus juuttunut asuntonäyttöön, jossa myyjä on itse ollut esittelemässä rakasta kotiaan ja sen jokaista yksityiskohtaa? Vaikka olisit halunnut, et ole kehdannut kääntyä kannoillasi ensivilkaisun jälkeen jo eteisestä, jottet loukkaisi myyjää.
Kun pohdit oman kodin myymistä ilman välittäjää, mieti asiaa myös näiltä kanteilta. Pääset monessakin mielessä paljon helpommalla, kun sinun ei tarvitse laittaa omaa persoonaasi ja henkilökohtaisia tunteitasi peliin myynnissä. On myös todennäköisempää, että kotisi löytää uudet onnelliset omistajat nopeammin ja varmemmin ammattitaitoisen välittäjän avulla.
Muista nämä asiat, kun olet laittamassa kotisi myyntiin:
- Jos päätät myydä itse, muista myyjän vastuusi sekä selonotto- ja tiedonantovelvollisuutesi. Itse myymiseen liittyy enemmän riskejä.
- Jos käytät ammattilaista, panosta ammattitaitoisen ja pätevän välittäjän valintaan. Neuvottele tarvittaessa useamman välittäjän kanssa ennen kuin teet sopimuksen. Muista, että myös välityspalkkioista voi aina neuvotella.
- Allekirjoita välityssopimus vasta, kun olet lukenut ja ymmärtänyt sen jokaisen yksityiskohdan.
- Oikean realistisen myyntihinnan määritys on ensiarvoisen tärkeää heti alussa.
- Sovi kaikista asioista aina kirjallisesti.
- Tee päätökset järjellä, älä tunteella.
Tutustu Sp-Kodin välittäjiin
Jätä yhteydenottopyyntö