Wi-Box’ företagarrecept är att vara äkta och annorlunda

Wi-Box’ företagarrecept är att vara äkta och annorlunda
När Annika och Mika Äbb i slutet av 90-talet fick möjligheten att köpa Wi-Box Bageris bageriverksamhet funderade de en tid. När Annika och Mika hösten 1999 nappade på Ulla Näsmans förslag grundades Nya Wi-Box Bageri. Drygt 15 år senare gav de också liv åt en dyster byggnad som länge slumrat intill landsvägen. Deras nya restaurang, kafé och bageri sysselsätter redan 40 personer, om sommaren ännu fler.

Annikas första kontakt med Wi-Box Bageri kom i början av 90-talet i samband med arbetspraktik under konditorsstudierna. Det var givande att jobba på det ansedda företaget, grundat redan 1951. När de köpte bageriverksamheten blev paret Äbb företagare. I början sysselsatte bageriet ägarna och två anställda.

“Bollen började rulla. Småningom kom insikten att väggarna kom emot. År 2010 tog vi över bageriet i Horsbäck”, berättar Annika.
Tillväxthistorien fick ett nytt kapitel i juni 2016 när Wi-Box Bakery & Kitchen öppnades. I de nya lokalerna finns en lunch- och à la carte-restaurang, ett kafé och en brödbutik. Restaurangen är öppen alla dagar i veckan fram till klockan sju på kvällen och vardagar serveras frukost från kl. 5.30. Mika berättar att stället har vaknat ur en djup sömn, som Törnrosa.

Tillväxtföretag skapar välstånd för alla

Från idé till öppning av restaurangen gick det ungefär ett år. Projektet roddes i hamn tack vare gott lokalt samarbete. Hyresvärden Tom Nylund såg till att byggnaden renoverades och paret Äbb ansvarade för inredningen av restaurangen med hjälp av Fransisca Lindholm från Franco Interiör & Design i Ekenäs. För att finansiera planerna ansökte man om lån hos den lokala Sparbanken. Ekenäs Sparbank har varit en partner för Annikas och Mikas företag från början.

“Banken var med på noterna. De hade aldrig någonting emot det. Vi fick känslan att de ville vara med och bygga upp något”, säger Annika.

Förutom lånevillkoren påverkades valet av bank av hur servicen fungerar i praktiken.

“I Ekenäs Sparbank får man det gehör man väntar sig. Man får pengarna fort på kontot utan fördröjningar. Dessutom tar de emot mynt. Kunderna betalar kaffe och andra småsaker med mynt. Det ska finnas den servicen med kontanter i banken”, säger Annika.

Ekenäs Sparbanks verkställande direktör Berndt-Johan Lundström vill gärna se fler tillväxtföretag och nya småföretag i regionen.

“En hel del industrier har försvunnit här i regionen. Därför är det väldigt viktigt att nya företag uppstår. Att stöda dem i tillväxten är för oss ett sätt att stöda samhället och vara med och skapa arbetsplatser i området. Om samhället mår bra så mår människorna bra. Och då mår banken också bra”, säger Lundström.

Att utvidga verksamheten har krävt mycket av företagarna men också av personalen. Inom bolaget fanns det människor med kunskap om restaurang-, kafé- och bageriverksamhet, men ingen hade kombinerat dem förut.

“Vi hade inte erfarenhet av att sätta ihop så många pusselbitar. Men vi hade lyckan att få in personal som brann för det här. Alla har velat vara med och lära sig nya saker”, säger Mika.

Efterfrågan även i Österbotten

Den nya restaurangen har inte hunnit fylla ett halvår, men paret Äbb har redan fått förfrågningar om att komma till Österbotten också. Hur kan man lyckas med tillväxt, när en riksomfattande kedja finns på bara några kilometers avstånd och det i svåra tider kan vara lättare att vända sig inåt i stället för att skapa nytt?

“Vi har alltid tyckt om att gå mot strömmen. Varför gå ihop med stora kedjor när man kan göra sin egen grej? Man måste vara annorlunda.”

Mika tycker att banken och en bra bokförare är företagarens viktigaste samarbetsparter. De håller ett öga på företaget och reagerar på olika signaler. De ser till att företagaren har tänkt på allt som behövs innan det är för sent. En företagare som eftersträvar tillväxt måste vara modig och jobba hårt. Det gäller att vara redo att bjuda på sig själv också.

“Banken frågar vad du är villig att sätta in själv. Vilken är din egen insats?” säger Mika Äbb.

Lundström uppmuntrar andra företagare att berätta för banken om sina planer:

“Företag som det här behöver vi mer av. Om man har en välgenomtänkt affärsverksamhetsplan så kan man alltid komma och tala med oss.”

Annika och Mika har haft en stark vision om vad de vill göra och varför. Allt görs från början, av äkta råvaror. Kvalitet, service och kundtillfredsställelse ska vara på hög nivå.

“Vi har haft vår egen inställning att kunderna som kommer in ska få en upplevelse. Och enligt vad vi har hört så har de fått det. De säger att de gärna kommer hit igen. Kunderna vill ha det vi gör.”

Wi-Box’ milstolpar

  • 1951 Walter Boxberg och Helge Wikström grundar Wi-Box Bageri. Namnet bildas av de första stavelserna i ägarnas efternamn. Före 1960-talet ändrades ägarförhållandena och Walter och Hjördis Boxberg fortsatte verksamheten.
  • 1999 Annika och Mika Äbb köper företagets bageriverksamhet. Nya Wi-Box Bageri grundas. Ulla Näsman fortsätter att driva kaféet i Ekenäs centrum.
  • 2010 Ett nytt bageri byggs i Horsbäcks industriområde. Kunderna i industriområdet ger kaféet ett varmt mottagande.
  • 2014 Annika och Mika Äbb köper också Wi-Box Cafés affärsverksamhet av Ulla Näsman. Konditor Niklas Näsman övergår i bageriets tjänst.
  • 2016 Den nya butiken och restaurangen Wi-Box Bakery & Kitchen öppnas.
     

Foton: Nina Ahtola

Publicerat

Intressant just nu