Att leva på studentbudget: planera, spara och ät väl

Ska man som studerande leva på tonfisk och makaroner och tvätta kläderna hos sina föräldrar? Kan man spara för framtiden men också ha roligt?

Säästöpankin brändikuva.
Fredrika Gustafsson, 24, och Dennis Westerdahl, 20, har haft sommarjobb som har gett dem tillfälle att på paradplats bekanta sig med olika sätt att spara och sköta penningärenden. Samtidigt är även studielivets vardagsutmaningar bekanta för dem. Ika studerar ekonomi vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi och Dennis studerar företagsekonomi vid yrkeshögskolan Novia. Båda har sommarjobbat på Ekenäs Sparbank.

I Ikas och Dennis’ studielyor äts det varken meterpizza eller tonfisk. Båda har sina knep som inte är speciellt svåra. Vårt bloggarteam bad Ika och Dennis att dela med sig av sina tips för att få studielivet att gå ihop.

1.   Skilt sparkonto och brukskonto

Ika och Dennis rekommenderar att man har bara de pengar som behövs för ens månatliga utgifter på brukskontot. Brukskontot är avsett för dagens inköp och betalning av räkningar. De pengar man får från sommar- och andra jobb sätter man i stället på ett sparkonto. Genom att ha ett skilt sparkonto kan man förbereda sig på större utgifter som vitvaror eller resor.

2. Börja BSP-spara redan under studietiden

Det lönar sig att öppna ett BSP-konto redan under studietiden. För många blir det aktuellt att köpa en bostad efter studierna och då är det bra att vara förberedd. För ett BSP-lån ska man spara i minst två års tid och få ihop minst 10 % av priset på den bostad man köper.

“Det är bara fyra gånger om året som man ska göra en insättning på BSP-kontot och man kan inte lyfta pengarna. BSP-kontot ger bättre ränta än ett vanligt sparkonto. Man får nämligen en tilläggsränta på 4 % på pengarna. Det ger också ett fokus för sparandet,” säger Ika.

3. Fyll på kassan med ett lån

Om studiestödet och lönen från sommarjobbet inte räcker till hjälper ett studielån. Eftersom staten går i borgen för studielån behöver den studerande eller hens föräldrar inte ha egendom som säkerhet för att lyfta lånet. Det är lätt att få och ansöka om lån. Man kan komma till kontoret, men det krävs inte, utan man kan ansöka om lån via webbanken. En studerande som har 90 studiepoäng kan också få ett kreditkort. Det lönar sig att ansöka om kreditkort under studietiden, för andra än studerande måste ha en viss arbetshistoria innan ett kort beviljas. Om man skaffar kortet redan medan man studerar så finns det färdigt på fickan när man tar klivet ut i arbetslivet.

4. Lär dig laga mat

Om du inte tidigare har varit intresserad av matlagning kan det vara en motivationsfaktor att man kan spara genom att laga mat själv. Ika och Dennis vet att man lätt förfaller till mikropizza, i synnerhet om man bor ensam. Men färdigmat är dyr mat; det är både sundare och billigare att laga maten själv.

“Det är bra att laga en större sats på en gång, till exempel en stor mängd makaronilåda, och äta det flera dagar i rad. Det blir mycket billigare än att köpa färdigmat,” säger Dennis.

5. Planera

Ika har konstaterat att det allra viktigaste är att planera:

“Om man bara går till butiken och tänker, tja, vad ska jag äta idag, så går det åt mer pengar.”

Man kan också hålla resekostnaderna nere om man planerar på förhand. Dennis köper tågbiljetter i god tid, när billiga sparbiljetter finns att få. Vissa bussbolag säljer också billigare biljetter om man köper dem på förhand.

6. Konkurrensutsätt och jämför

Att jämföra priser och konkurrensutsätta tjänster kräver ansträngning, men ger tillfälle att spara. Ika berättar att hon konkurrensutsatte sitt elavtal genom en konkurrenssajt på webben och att hon nu köper sin el av ett bolag i mellersta Finland. På webbloppis och i Facebooks köp-och-sälj-grupper kan man göra fina fynd. På skolors anslagstavlor pågår också handel. Allt man köper behöver inte vara splitternytt.

7. Ta hand om dig själv

Ika och Dennis är överens om att man inte ska spara på den egna hälsans och sitt välmåendes bekostnad. Det lönar sig att utnyttja studerandeförmånerna för lunchmat och gym. Om man äter ordentligt och ser till att man får vila och motion så orkar man studera. Det gäller att njuta av livet också:

“Det är viktigt att också satsa på det sociala livet. Studietiden är en rolig tid!”
Publicerat

Intressant just nu