Sijoittajat juhlivat – kuinka kauan?

Koronapandemia katkaisi viime vuona pitkän taloussyklin. Osakemarkkinoilla koettiin myrskyisiä aikoja, mutta nämä ajat eivät kestäneet kauan. Mitä tuleva vuosi mahtaa tuoda tullessaan? Jatkuvatko juhlat osakemarkkinoilla vielä pitkään?

Mark Mattila
Osakemarkkinoilla tehdään jatkuvasti uusia ennätyksiä, korot ovat laskeneet entisestään, listautumismarkkinat käyvät kuumina, arvostustasot ovat korkealla ja bitcoin nousee pystysuoraan. Vaikka mittarit ylikuumista markkinoista hohtavat punaisina, silti ihmisiltä löytyy riskinottohalukkuutta. Mitä ihmettä markkinoilla siis tapahtuu tällä hetkellä? Ja kuinka kauan nämä juhlat jatkuvat, kun tuntuu siltä, että olemme jo jatkojen jatkoilla? Väittäisin, että juhlat ovat vielä hyvässä vauhdissa ja tulevat jatkumaan aamuun saakka. Keskeiset syyt tähän ovat keskuspankkien ennennäkemättömät toimet ja vaihtoehtojen puute.

Korona katkaisi ennätyspitkän taloussyklin

Ennätyspitkä taloussykli päättyi koronapandemiaan maaliskuussa viime vuonna. Taloussykli, joka alkoi kesällä 2009, kesti ennätykselliset 128 kuukautta. Se on kahdeksan kuukautta pidempään kuin edellinen ennätys, joka alkoi vuonna 1991. Myös sijoitusmarkkinat kokivat kovan kohtalon ja tietyt osakkeet laskivat lähes nollaan pahimpina paniikkipäivinä. Keskuspankit ja valtiot riensivät apuun pelastamaan markkinoita täydelliseltä romahdukselta, kääntäen rahapolitiikkansa ultrakevyeen tilaan. Yhdysvaltojen keskuspankki laski ohjauskorkonsa nollaan ja aloitti mm. massiiviset ostot bondimarkkinoilla. Myös EKP kasvatti osto-ohjelmiaan dramaattisesti, kun periferia valtioiden riskipreemiot nousivat hälyttävää tahtia. Yhdysvalloissa S&P 500 laski 35 % ja jälkeenpäin katsottuna se oli paras ostopaikka moneen vuoteen. Nyt osakemarkkinat tekevät uusia huippuja ja ottavat etunojaa talouden elpymiseen nähden. Onko uusi nousumarkkina siis alkanut? 

Mitä vuosi 2021 tuo tullessaan?

Tästäkin sijoitusvuodesta tulee varmasti tapahtumarikas. Yhdysvalloissa on jo tapahtunut vallanvaihto, ja kansalaisten vastakkainasettelu on räjähdysherkällä tasolla. Lisäksi koronarokotteiden jakelu sekä pistostahti ovat suurennuslasin alla. Keskuspankit näyttelevät jälleen pääosaa tässä mielenkiintoisessa draamassa. Talouksien kasvuun on ladattu suuria odotuksia. 

Sijoittajille, jotka mielivät saavuttaa tuottoja, vaihtoehdot ovat valitettavasti vähissä. On paljon institutionaalisia sijoittajia, jotka ovat regulaation takia pakotettuja sijoittamaan valtiolainamarkkinoille, vaikka keskikorko Euroopassa on tukevasti negatiivinen. Ainoa tuotonlähde heille on se, että korot laskevat vielä negatiivisemmiksi.  Korkomarkkinoiden näkymät ovat haastavat ja tuottotasot siellä matalat. Pääomia liikkuu silti korkomarkkinoillakin, osittain pakotettuna, mutta siellä on myös tuottoisia sijoituskohteita. Yrityslainat ovat edelleen kohteita, joissa on positiivisia, mutta matalia tuottotasoja. Raha tullee hakeutumaan osakemarkkinoille, joissa esim. osinkotuottotasot ovat houkuttelevia korkotasoon nähden. 

Mikä pysäyttää juhlat, inflaatio? 

Kuluvaan vuoteen lähdettäessä ilmassa leijailee paljon uhkakuvia, vaikka tuntuukin, ettei niistä juurikaan välitetä. Yleensä suurimmat riskit ovat sellaisia, mitä ei osata odottaa, esimerkiksi koronapandemia. 

Väittäisin kuitenkin, että inflaatio on puheenaihe, joka tulee nousemaan useasti pinnalle kuluvana vuonna. Nyt jos koskaan on syytä odottaa inflaatiota keskuspankkien massiivisten toimien jälkeen. Inflaatio-odotukset ovatkin nousseet, erityisesti Yhdysvalloissa. 

Koronarokotteen myötä taloudet todennäköisesti elpyvät ja öljyn hinta toipunee, kun liikkuminen ja kysyntä palautuvat lähemmäs normaalia. Nämä ovat tekijöitä, jotka ruokkivat inflaatiota. Kulutuskysyntä myös todennäköisesti nousee, kun ihmisillä on tarve päästä taas matkustamaan ja käyttämään erilaisia palveluita.  

Eli mielestäni näyttää melko todennäköiseltä, että inflaatiossa nähdään piristymistä ja sitä myöten korkojen nousua kohti hieman normaalimpaa ympäristöä. Mutta onko inflaatio sittenkin se tekijä, joka lopettaa nämä juhlat? Inflaationousu voi olla markkinoiden odotuksia nopeampaa ja se yllättää markkinat. Ympäristö, jossa inflaatio ja korkotaso nousee, on historiallisesti katsottuna ollut sellainen, joka on näkynyt negatiivisesti osakemarkkinoilla. 

Vuodesta 2021 tulee siis mielenkiintoinen. Tunnelin päässä näkyy jo valoa koronarokotteen myötä ja paluu normaaliin elämään häämöttää. Viime vuosi oli oiva muistutus siitä, miten paljon sattumanvaraisuutta ja arvaamattomuutta sijoittajat kohtaavat ja on tärkeää, ettei johda itseään harhaan. On tärkeää keskittyä pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmaansa, eikä välittää jokapäiväisestä melumäärästä, jota markkinoilta kuuluu.

Mark Mattila

Mark Mattila toimii korkosalkunhoitajana Sp-Rahastoyhtiö Oy:ssä, joka on osa Säästöpankkiryhmää. Tämän kirjoituksen näkemykset ovat kirjoittajan omia henkilökohtaisiä näkemyksiä, eivätkä välttämättä vastaa Säästöpankki –rahastoja hallinnoivan Sp-Rahastoyhtiön sijoitusnäkemystä.

Kirjoituksen sisältöä ei pidä ymmärtää sijoitussuosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi. Mikään tässä kirjoituksessa esitetty ei ole sitova tarjous ostaa tai myydä sijoitusrahasto-osuuksia tai muita arvopapereita eikä kehotus ryhtyä muuhun sijoitustoimintaan. Sijoittaja tekee jokaisen sijoituspäätöksensä itsenäisesti ja omalla vastuullaan.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista