Vuosi 2024 on alkanut vilkkaasti Kuopion asuntomarkkinoilla

Sp-Koti Kuopion yrittäjä Heli Harlen ja Säästöpankki Optian myyntijohtajan Jouni Pekkarisen mukaan tammikuu on alkanut positiivisissa tunnelmissa Kuopion asuntomarkkinoilla. Haetuimpia asuntotyyppejä ovat perhekokoiset rivitaloasunnot ja uudehkot omakotitalot. Myös asuntolainahakemusten määrän selvä nousu indikoi hyvää asuntokauppakevättä Kuopioon.

Jouni Pekkarinen ja Heli Harle

– Kuopion asuntomarkkinoilla vuosi on alkanut erittäin positiivisissa tunnelmissa. Tosin viime vuosikin oli täällä kohtuullisen hyvä asuntokauppavuosi verrattuna moniin muihin paikkakuntiin Suomessa. Myös joulukuu oli meille erinomainen kauppakuukausi, itse asiassa koko viime vuoden parhaamme. Se, että joulukuu on vuoden paras kauppamäärältään, on asuntomarkkinoilla täysin poikkeuksellista, kertoo yrittäjä Heli Harle Sp-Koti Kuopiosta

 

– Olen työskennellyt pankkialalla ja asuntorahoituksen parissa yli kolmekymmentä vuotta. En muista, että joulukuu olisi koskaan aikaisemmin ollut vuoden vilkkain asuntokauppakuukausi, kuten se nyt oli, vahvistaa Säästöpankki Optian myyntijohtaja Jouni Pekkarinen.

 

– Joulukuussa liikkeellä olivat ennen kaikkea ensiasunnon ostajat. He toivat tervetulleen piristysruiskeen loppuvuoteen. Iso osa kaupoista tehtiin heidän kanssaan. Kaikki ensiasunnon ostajat eivät kuitenkaan ehtineet tehdä kauppoja ennen vuodenvaihdetta ja hyödyntää varainsiirtoverovapautta. Ostopotentiaalia jäi runsaasti vielä tähän alkuvuoteen eli heitäkin on yhä markkinoilla liikkeellä. Siirtymäaika olisikin voinut olla muutaman kuukauden pidempi, sanoo Harle.

 

Kuopiossa kaivataan lisää asuntoja myyntiin – myyjien kannattaisi nyt aktivoitua

 

– Kuopiossa markkinoiden suurimpana haasteena on tällä hetkellä pula myytävästä. Hyvistä myyntikohteista on jatkuva pula. Tarjontamäärät ovat valitettavasti olleet jo jonkin aikaa selvässä laskussa. Toivottavasti trendi muuttuisi ja myyjät alkaisivat aktivoitua, sillä mekin odotamme asuntokaupan vilkastuvan kevään kuluessa. Asuntoja tarvitaan nopeasti lisää myyntiin, jottemme joudu kohta myymään eioota uutta kotia etsiville, Harle jatkaa.

 

– On huolestuttava yhtälö, että samaan aikaan kun asuntojen kysyntä kasvaa ja ostoaikeet ovat nousussa, tarjontamäärät laskevat. Kun uudehko perhekokoinen rivitaloasunto tulee meillä myyntiin, yhteydenottomäärät ovat huikeita. Ja kun asunto saadaan myytyä, aina jää monta potentiaalista ostajaa odottamaan uusia myyntiin tulevia kohteita.

 

– Asunnon kunnolla ja asuinalueella on iso merkitys asunnon kiinnostavuudelle. Uudehkot perheasunnot, jotka sijaitsevat hyvien lähipalveluiden äärellä, myydään nopeasti ja lähes aina lähelle pyyntihintaan. Ylipäänsä Kuopiossa asuntojen hinnat ovat pitäneet varsin hyvin. Hinnoissa ei ole ollut kovin suurta muutosta suuntaan tai toiseen, Harle jatkaa.

 

– Monilla oman asunnon myyntiä harkitsevilla tuntuu nyt olevan suurimpana huolenaiheena ja myyntiin laittamisen jarruna se, ettei uutta kotia ehkä löydy riittävän nopeasti, jos nykyinen menee nopeasti kaupaksi. Siksi haluan nyt kannustaa asunnon myyntiä harkitsevia ihmisiä toimimaan.

 

Nyt on hyvä aika myydä asunto monestakin syystä. Ostajat ovat liikkeellä ja monentyyppiselle asunnolle on kysyntää. Asuntojen hinnatkaan eivät ole vielä lähteneet nousemaan, kuten tälle vuodelle on ennustettu. Lisäksi asuntolainojen viitekorkoina käytetyt euriborit ovat laskeneet viime vuoden huippulukemista ja korkonäkymät ovat positiiviset, painottaa Harle.

 

Uusia asuntolainoja on haettu tammikuussa vilkkaasti Säästöpankki Optiassa

 

– Meille on tullut tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana asuntolainahakemuksia saman verran kuin koko joulukuussa yhteensä. Tämä indikoi asuntokaupan vilkastumista Kuopiossa, sanoo Jouni Pekkarinen.

 

– Asuntolainahakemusten määrät lähtivät meillä syyskuun jälkeen kasvamaan, ja loka–marraskuussa niitä tuli jo poikkeuksellisen paljon. Joulukuu olikin sitten Säästöpankki Optialle viime vuoden vilkkain asuntolainakuukausi nostettujen lainojen suhteen. Siksi rohkenen nytkin ajatella, että lainahakemusten osalta vilkkaasti alkanut tammikuu lupaa hyvää tuleville kevätkuukausille.

 

– Markkinat kaipaavat nyt ennen kaikkea rohkaisua ja myyjien aktivoitumista. Haluan muistuttaa siitäkin, että asunnon hankintaa suunnittelevan kannattaa hakea lainatarjous etukäteen, jotta sopivan ostokohteen osuessa kohdalle voi toimia nopeasti, muistuttaa Heli Harle.


Tutustu asuntolainalaskuriin ja tee lainahakemus netissä

Olemme sinuun pian yhteydessä ja sovimme ajan neuvottelulle esimerkiksi verkkotapaamisena. Katsomme talouttasi aina kokonaisuutena ja etsimme yhdessä sinulle parhaat ratkaisut.

Sp-Kodin myynnissä olevat kohteet löydät täältä. Tutustuthan myös ostotoimeksiantoon, jolla pääset kiinni kohteisiin, jotka eivät vielä ole julkisessa myynnissä ja saat käyttöösi Sp-Kodin kiinteistönvälittäjillä olevan hiljaisen tiedon. 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista