Säästöpankkiryhmän talouskatsaus: Suomen taloudessa loppuvuonna hentoista kasvua

Taantuma on Suomessa taittunut ja talous on kääntynyt hentoiseen kasvuun. Korkojen laskun myötä pk-yritysten investointimahdollisuudet elpyvät ja kasvuhakuisten yritysten määrä on jo hieman nousussa.

Maailmantalouden odotetaan kasvavan reilut 3 % tänä ja ensi vuonna. Talouden näkymissä on sekä huolen- että ilonaiheita. Positiivisella puolella inflaation hidastuminen mahdollistaa korkojen laskut, mikä tukee talouden elpymistä. Lisäksi Kiina on ilmoittanut merkittävästä elvytyspaketista, joka tuo piristystä sekä Kiinan että koko maailmantalouteen. Toisaalta teollisuuden tuoreimmat luvut ovat heikkoja, erityisesti Euroopassa, mikä luo epävarmuutta talouskasvun jatkumiselle.

Suomen talouden osalta Säästöpankkiryhmän ennusteeseen ei ole tehty suuria muutoksia elokuun alun jälkeen. Tänä vuonna odotamme BKT:n supistuvan 0,4 % ja ensi vuonna kasvavan 1,6 %. Vaikka tämän vuoden ennuste on kokonaisuutena miinuksella, sisältää se oletuksen, että loppuvuonna talous kasvaa, joskin heiveröisesti.

”Korkojen lasku tekee Suomen taloudelle hyvää. Suomi on korkoherkkä maa, sillä asuntolainat ovat usein vaihtuvakorkoisia ja rakentamisen sekä raskaan teollisuuden osuus on suuri. Suomi hyötyy erityisesti korkojen laskusta, paitsi jos lasku johtuisi euroalueen talouskehityksen heikkenemisestä, jolloin vaikutus olisi negatiivinen. Toistaiseksi tilanne on kuitenkin positiivinen”, arvioi Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

Kotitalouksien tilanne parempi, pk-yrityksillä edelleen haasteita

Kotitalouksien tilanne on helpottunut ja tämä kehitys jatkuu. Hintojen nousu on rauhoittunut ja ostovoima kasvaa, vaikka työttömyys nousee vielä hetkellisesti.

”Meitä Säästöpankkiryhmässä kiinnostaa erityisesti säästämisen teema ja ilahduttavaa on kotitalouksien säästämisasteen nousu”, iloitsee Mikkonen.

Asuntomarkkinoilla on jo nähtävissä orastavia elpymisen merkkejä ja kuluttajien luottamuksen kohentunut tilanne saattaa vaikuttaa asunnonostopäätöksiin. Pk-yritysten luottamus on edelleen matalalla tasolla, mutta pientä nousua on havaittavissa tämän vuoden keväästä. Positiivinen uutinen on, että kasvuhakuisten yritysten osuus on hieman noussut. Pk-sektorin kasvuhakuisuuden vilkastumisella olisi positiivinen vaikutus myös kansantalouteen. 

”Tuoreessa pk-yritysbarometrissa* kasvuhakuisten yritysten määrä on jo hieman lisääntynyt, ja pk-sektorin näkymät ovat ylipäätään valoisammat kuin vielä keväällä. Vaikka pitkään jatkunut epävarmuus voi aiheuttaa yrityksissä varovaisuutta, korkojen laskun myötä nyt voisi olla yrityksille suotuisa hetki tehdä investointeja”, Mikkonen toteaa.  
 

*Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa. Tuorein barometri on julkaistu 11.9.2024.

Säästöpankin talouskatsauksessa pääekonomistimme Henna Mikkonen käy lyhyesti ja ytimekkäästi läpi ajankohtaisia talousasioita yhdessä Säästöpankkiryhmän asiantuntijoiden kanssa. Katsaus julkaistaan tallenteena neljästi vuodessa.

Lisätiedot medialle:

Henna Mikkonen 
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti 

henna.mikkonen@saastopankki.fi,  +358 40 564 7918 

Säästöpankkiryhmä on edistänyt yksilön ja yhteisön taloudellista hyvinvointia jo yli 200 vuoden ajan. Tahdomme, että meidät tunnetaan rohkeudesta, asiantuntijuudesta ja intohimosta tehdä erinomaista asiakastyötä. Säästöpankkiryhmän muodostavat paikalliset Säästöpankit ympäri Suomen sekä Säästöpankkikeskus. Tarjoamme asiakkaillemme kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palveluja.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista