Tahdotko vaurastua? Korjaa ensimmäisenä sisäinen raha-asenteesi – se vaikuttaa rahatilanteeseesi yllättävällä tavalla
Säästöpankin vuoden 2023 teemana on ihmisten taloudellisen hyvinvoinnin parantaminen. Joka kuukausi Säästöpankki avaa uuden kulman suomalaisten taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Ensimmäinen askel on oman sisäisen raha-asenteen ymmärtäminen, mitä ilman vaurastuminen voi tyrehtyä heti alkuunsa. Näin korjaat omat raha-asenteesi ja otat niskalenkin taloudellisesta hyvinvoinnistasi.
Tänäkin vuonna Säästöpankki panostaa Säästöpankki-aatteen mukaisesti suomalaisten taloudellisen hyvinvoinnin parantamiseen konkreettisella tavalla. Säästöpankki nostaa kuukausittain esiin käytännönläheisiä keinoja kasvattaa omaa taloudellista hyvinvointia.
”Hyville vinkeille on nyt kysyntää, sillä hintojen nousu näkyy kaikkien kukkarossa. Ajalle on leimallista, että nyt myös hyvätuloiset joutuvat ehkä ensimmäistä kertaa miettimään, mihin rahansa käyttävät”, Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Karri Alameri kommentoi.
Myös Säästöpankin vuosittain teettämän Säästämisbarometri*-tutkimuksen mukaan kuluttajien kokema taloudellinen ahdinko on viime aikoina lisääntynyt.
”Ahdinko on ymmärrettävästi suurinta pienituloisilla, mutta hyvätuloisilla ahdinko on kasvanut edellisestä vuodesta kaikkein eniten. Lisäksi kuluttajien luottamus talouteen on nyt ennätysmatalalla”, Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen lisää.
Siksi tänä vuonna on hyvä hetki ottaa oma taloudellinen hyvinvointi kiikariin. Ensimmäinen askel taloudellisen hyvinvoinnin parantamiseksi on ymmärtää omaa sisäistä rahapuhetta, sillä se on kaiken vaurastumisen peruspilari.
Raha-asenne kumpuaa taustasta
Jos olet ihmetellyt, miksi omat rahat tuntuvat valuvan sormista läpi, vaurastumisen esteenä voivat olla pinttyneet, jo lapsuudesta perityt asenteet.
”Tutkimusten mukaan raha-asenne kumpuaa omasta taustasta ja siitä, miten rahasta on perheessä keskusteltu. Onko luotettu siihen, että rahaa tulee, kun sitä tarvitsee, vai onko pelkkä rahan ajattelu ahdistanut ja siitä puhumista vältelty. Näillä on iso merkitys meihin aikuisena”, erikoispsykologi, PsT Maarit Lassander valottaa.
Jotta oman raha-asenteen saisi kuntoon, on tärkeää tutkia omia varhaisia muistoja rahankäytöstä: Millaisia tunteita liittyy siihen, kun sait omaa rahaa? Ahdistusta tai pelkoa rahan loppumisesta? Vai positiivisia tunteita?
”Kokemukset helposti kertaantuvat, sillä ihminen alkaa muokata käsityksiään sen mukaan, vahvistaako uusi kokemus vanhoja kokemuksia”, Lassander lisää.
Miksi sisäinen rahapuhe voi olla esteenä vaurastumiselle?
Raha-asennettamme ohjaa ”oravanpyörä”, jossa on tuntemamme tunteet, ajatukset sekä toiminta.
”Jos sinulla on ahdistava tunne rahasta, voit ajatella, että et pysty ottamaan ohjia omiin käsiisi. Tästä kumpuaa toimintasi, kuten esimerkiksi raha-asioista puhumisen tai laskujen avaamisen välttely”, Lassander tiivistää.
Jos taas saat onnistumisen kokemuksia – esimerkiksi onnistut maksamaan seuraavan kuun laskut ajallaan – ajattelet, että et olekaan niin tumpelo raha-asioissa, josta syntyy tunne, että voit onnistua. Päätät, että seuraavalla kerralla teen samoin. Näin asenteesi muuttuu askel kerrallaan.
Puhu rahasta!
Moni ahdistuu aikuisena rahasta puhumisesta, ja tästä syystä siitä puhuminen on hyvä ottaa käytännöksi perheissä jo varhain.
”Kannattaa tehdä rahasta puhumisesta arkipäiväinen asia. Omien valintojen painottaminen on tärkeää, ja lapsille voi kertoa, miksi esimerkiksi teet kaupassa tietyn valinnan. Kannattaa korostaa etenkin positiivisia valintoja”, Lassander kertoo.
Positiivisia rahakokemuksia voi kokea ja opettaa myös pienemmillä tuloilla. Tärkeää on usko siihen, että omaa rahatilannetta voi kohentaa.
”Perheissä on hyvä luoda uskoa siihen, että suunnittelulla, säästämisellä ja valinnoilla pystymme saavuttamaan niitä asioita, jotka ovat meille tärkeitä. Otamme pieniä askelia, vaikka meillä ei olisi isoja sijoituksia. Pääsemme tavoitteisiin suunnittelemalla”, Lassander toteaa.
”Altista itsesi sille, mikä tuntuu ahdistavalta.”
Oma motivaatio on ensisijaisen tärkeä, kun negatiivisesta raha-asenteesta haluaa eroon.
”Vietä aikaa asian parissa ja perehdy omaan talouteesi: Mihin olet tyytyväinen, mihin tarvitset apua, haluatko keskustella jonkun kanssa? Toinen ihminen voi auttaa näkemään asiat uudesta näkökulmasta,”, Lassander toteaa.
Raha-asenteen parantamisessa pätee eräänlainen ”siedätyshoito”.
”Pitää altistaa itsensä juuri sille, mikä tuntuu kaikkein ahdistavimmalta”, Lassander kiteyttää ja jatkaa: ”Tutkaile asennettasi. Laskun avaaminen, tiliotteen tarkistus, rahasta puhuminen… miten asennoidut niihin? Jos esimerkiksi lykkäät laskun avaamista tai toivot, ettei laskua olisi olemassa, onko tällainen ajattelu sitä, mitä haluat lisätä? Auttaako välttely sinua vaurastumaan?”, Lassander vinkkaa.
Kolme askelta, joilla muutat sisäisen raha-asenteesi:
1. Tunnista, mitä ajattelet rahasta. Oivalla, että tapasi ajatella on opittua ja kumpuaa taustastasi. Ymmärrä, että tämä ei ole ainoa tapa ajatella – ja että tapasi ajatella ei ehkä ole sinulle rakentavin tapa ajatella.
2. Ota aikaa asialle – älä ohita sitä. Istahda alas ja katso tilannetta realistisesti. Päätä, että haluat muuttua ja kohdista motivaatiosi konkreettisiin askeliin.
3. Hae tukea, keskustele, hae toista näkökulmaa. Mieti myös, kehen tai mihin itseäsi vertaat: tutkimusten mukaan unelmaelämä, joka tällä hetkellä on liian kaukana omasta todellisuudestasi, voi ahdistaa. Some houkuttelee vertailemaan omaa tilannetta muihin, vaikka emme näe, mikä oikeasti on henkilön taloudellinen tilanne ja onko se rakennettu kestävälle pohjalle. Oman talouden työ kannattaa aina tehdä omasta tilanteesta.
Säästöpankkiryhmä järjestää 07.02.2023 klo 17.30–19.00 webinaarin raha-asenteiden ja sisäisen rahapuheen muuttamiseksi. Saat lisää tietoa ja vinkkejä oman taloudellisen hyvinvointisi parantamiseksi. Voit ilmoittautua tästä.
Lisätiedot:
Karri Alameri
Toimitusjohtaja
karri.alameri@saastopankki.fi, 045 656 5250
Henna Mikkonen
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti
henna.mikkonen@saastopankki.fi, 040 564 7918
Maarit Lassander
erikoispsykologi, PsT,
maarit@morrow.fi
Säästöpankkiryhmä on edistänyt yksilön ja yhteisön taloudellista hyvinvointia jo 200 vuoden ajan. Tahdomme, että meidät tunnetaan rohkeudesta, asiantuntijuudesta ja intohimosta tehdä erinomaista asiakastyötä. Säästöpankkiryhmän muodostavat paikalliset Säästöpankit ympäri Suomen sekä Säästöpankkikeskus. Tarjoamme asiakkaillemme kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palveluja.
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija