Yhdysvaltojen taloudesta saatavat luvut kertovat talouskasvun vauhdittuvan, mutta kärsivän merkittävistä ongelmista työvoiman ja tuotantopanosten saatavuuden osalta. Näistä ongelmista huolimatta kuluvan toisen vuosineljänneksen kasvulukuja on tarkistettu ylöspäin. Markkinoiden ennusteissa toinen vuosineljännes voi kasvaa vuositasolla lähes 10 % edellisestä vuosineljänneksestä (Q1 6,4 %).
Teollisuuden ostopäällikköindeksi (ISM) nousi toukokuussa odotuksia hieman enemmän huhtikuusta (toukokuu 61,2, huhtikuu 60,7). Indeksin nousu oli odotettu ja kertoo vahvasta kysynnästä, mutta myös tuotantoa rajoittavan tarjontaketjun ongelmista. Yrityksillä oli vaikeuksia löytää työntekijöitä. Myös valmistuksessa tarvittavien tarvikkeiden ja raaka-aineiden saannissa oli vaikeuksia.
Palvelusektorin ostopäällikköindeksi nousi toukokuussa vuodelle 1997 yltävän mittaushistoriansa korkeimmalle tasolle (toukokuu 64,0, huhtikuu 62,7). Indeksiin kuuluvat kaikki 18 sektoria kasvoivat. Myös palvelusektoria vaivasivat tarjontaketjun ongelmat.
Teollisuus- ja palvelusektoreiden tavaroiden ja tarvikkeiden saantiongelmat ja työntekijöiden löytämisen vaikeus kertovat talouden nopeasta avautumisesta. Mutta ne näkyvät myös kohonneina kustannuksina ja heijastuvat jatkossa kuluttajahintoihin.
Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen lisäys jäi hieman odotuksista. Uusien työpaikkojen määrä oli 559 000, mikä toi markkinoille hieman lohtua vaatimattoman huhtikuun lisäyksen jälkeen. Huhtikuun tavoin työllisyys kasvoi erityisesti palvelusektorilla, mutta myös koulujen avautuminen kasvatti lukua. Työllistettyinä on edelleen hieman lähes 8 miljoonaa työntekijää vähemmän kuin ennen pandemian alkua. Nykyisellä tahdilla kestäisi vuoden ennen kuin työllisyys olisi pandemiaa edeltävällä tasolla. Toukokuun työttömyysaste oli 5,8 %, mikä oli huhtikuuta matalampi (huhtikuu 6,1 %). Lasku selittyy työvoiman osallistumisasteen hienoisella pienentymisellä huhtikuusta (toukokuu 61,6 %, huhtikuu 61,7 %). Keskituntiansiot nousivat, mikä heijastaa kevään aikana nähtyä puutetta työvoimasta.
Yhdysvaltojen keskuspankin avomarkkinakomitea ei kokoustanut toukokuussa. Huhtikuun kokouksesta julkaistun muistion mukaan komitean enemmistö oli edelleen kevyen rahapolitiikan kannalla. Pieni osa komitean jäsenistä on kuitenkin esittänyt huolensa kohonneista inflaatioluvuista. Virallisen kannan mukaan vielä ei ole aika puhua rahapolitiikan kiristämisestä.
Markkinoilla on ollut huoli kevyen rahapolitiikan jatkumisesta kohonneista inflaatioluvuista huolimatta. Komitean jäsenet ovatkin puhuneet pitkin toukokuuta markkinakorkoja alas ja painottaneet nykyisten korkeiden inflaatiolukujen väliaikaisuutta. Erityisesti käytettyjen autojen ja hotellihuoneiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti huhtikuun ja toukokuun aikana rajoitteiden keventämisen yhteydessä. Keskuspankin puheet ovat toistaiseksi tehonneet. Yhdysvaltojen 10 vuoden korkotaso on ollut sivuttaisliikkeessä jo kaksi kuukautta. Tuoreet ja odotettua hieman matalammat työllisyysluvut hillitsivät myös puheita korkojen noususta. Keskuspankin odotetaan ottavan rahapolitiikan suunnan enemmän esille elokuun lopulla Jackson Holessa pidettävässä jokavuotisessa seminaarissa. Keskuspankin seuraavan kokouksen päätökset julkaistaan 16.6.2021.