Yhdysvaltojen talous kasvoi alustavien tietojen mukaan voimakkaan yksityisen kulutuskysynnän tukemana vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 6,4 % vuositasolla edellisestä neljänneksestä (Q4/-20 4,3 %). Rokoteohjelman edistyminen, rajoitteiden purku ja hallinnon kuluttajille kohdistamat tukipaketit nostivat kulutuskysynnän vuosineljänneksen aikana korkealle tasolle. Keskuspankin kevyt rahapolitiikka ja hallinnon suunnittelemat uudet tukipaketit ennakoivat vahvan kasvun jatkuvan myös alkaneella vuosineljänneksellä.
Teollisuuden ostopäällikköindeksi (ISM) laski huhtikuussa odotuksia enemmän maaliskuun ennätyskorkeasta tasosta (huhtikuu 60,7, maaliskuu 64,7). Laskusta huolimatta indeksin pisteluku on vahvasti kasvun puolella. Huolta aiheuttaa tarjontaketjun ongelmat sekä mikrosirujen että raaka-aineiden osalta. Tehtailla on vaikeuksia vastata vahvaan kysyntään, mikä asettaa paineita tavaroiden hinnannousulle jatkossa.
Myös palvelusektorin ostopäällikköindeksi laski huhtikuussa ennätyskorkealle yltäneen maaliskuun luvun jälkeen (huhtikuu 62,7, maaliskuu 63,7). Maltillisesti laskenut indeksiluku kertoo kuitenkin palvelusektorin edelleen jatkuvasta vahvasta kasvusta pandemian aiheuttamien rajoitteiden purkamisen jälkeen. Sektorin elpymisellä on suuri merkitys talouden kuluvan vuoden kasvuvauhdille.
Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen lisäys huhtikuussa jäi huomattavasti markkinoiden odotuksista. Uusien yöpaikkojen määrä oli 266 000, kun odotus oli miljoona uutta työpaikkaa. Maaliskuun tavoin työllisyys kasvoi erityisesti palvelusektorilla. Toteutuneen luvun ja odotusten välinen suuri ero aloitti markkinoilla pohdinnan Yhdysvaltojen talouden elpymisen tahdista. Työllistettyinä on edelleen hieman yli 8 miljoonaa työntekijää vähemmän kuin ennen pandemian alkua. Tästä huolimatta monet työnantajat ovat valittaneet vaikeuksista löytää työvoimaa. Huhtikuun työttömyysaste oli 6,1 %, mikä oli maaliskuuta hieman korkeampi (maaliskuu 6,0 %). Nousu selittyy työvoiman osallistumisasteen nousulla (61,7 %).
Yhdysvaltojen keskuspankin avomarkkinakomitean huhtikuun viimeisellä viikolla pidetty kokous ei odotetusti tuonut muutoksia keskuspankin rahapolitiikkaan. Ohjauskoron vaihteluväli on edelleen välillä 0 % - 0,25 % ja kuukausittaisten arvopapereiden ostojen määrä pysyy 120 miljardissa dollarissa. Kokouksen jälkeisessä lausunnossa komitea näki rokotusten edistymisen ja tukipolitiikan vahvistaneen maan taloudellista aktiviteettia ja työllisyystilannetta.
Keskuspankin mukaan viime aikoina kohonnut inflaatio on vain väliaikainen ilmiö, eikä aiheuta keskuspankin taholta muutoksia nykyiseen kevyeen rahapolitiikkaa. Inflaatio näyttäytyy toistaiseksi korkeana, kun sitä verrataan vuoden takaisiin alhaisiin tasoihin. Myös talouden avautumisesta seuranneet tuotantoketjujen ongelmat ja niiden aiheuttamat hintapaineet ovat väliaikaisia. Keskuspankin huomio on kiinnittynyt työllisyyskehitykseen, jossa täytyy tapahtua huomattavaa parantumista, ennen kuin se on lähellä pandemiaa edeltänyttä tasoa.
Keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellin mukaan komitea ei ole vielä keskustellut kevyen rahapolitiikan kiristämisestä. Taloudessa ei ole hänen mukaansa tapahtunut vielä sellaista merkittävää muutosta parempaan, joka edellyttäisi muutosta nykyiseen rahapolitiikkaan. Sijoitusmarkkinoilla keskuspankin viesti on ainakin toistaiseksi kuultu ja huomioitu. Yhdysvaltojen pitkät markkinakorot ovat huhtikuussa laskeneet maltillisesti noustuaan ensin voimakkaasti vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.
Huhtikuu ei pääsääntöisesti näyttäisi muuttaneen markkinoiden odotuksia keskuspankin tekemisistä. Pankin kevyen rahapolitiikan linja näyttäisi jatkuvan vielä toistaiseksi. Syksyn aikana pankilta odotetaan ilmoitusta rahapolitiikan muuttumisesta, jolloin ensimmäiset vähennykset nykyisiin arvopaperiostoihin tehtäisiin vuoden 2022 puolella. Nykyistä matalaa ohjauskorkoa ei nostettasi ennen vuoden 2023 loppua. Keskuspankin seuraavan kokouksen päätökset julkaistaan 16.6.2021.