Yhdysvaltojen näkymät ovat parantuneet maaliskuun aikana. Nopeasti laajentuneiden rokotusten seurauksena rajoituksia on purettu, mikä on kasvattanut taloudellista aktiviteettia ja palauttanut työpaikkoja palvelusektorille. Samaan aikaan hallinnon tukipaketit ovat pitäneet kulutuskysynnän vahvana. Talouden näkymien parantumisesta huolimatta keskuspankki on ilmoittanut jatkavansa kevyttä rahapolitiikkaansa. Uhkana taloudelle on rajoitteiden liian nopea purku alueilla, joissa tartuntoja on vielä runsaasti. Lisäksi liikkuvuuden lisääntyminen ennen laumasuojan saavuttamista, lisää riskiä uusien tarttuvimpien virusmuotojen ilmaantumiselle.
Teollisuuden ostopäälliköiden indeksi (ISM) nousi maaliskuussa korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 1983 (maaliskuu 64,7, helmikuu 60,8). Indeksin nousu oli laaja-alaista uusien tilausten, tuotannon ja työllisyyden johdolla. Teollisuuden tavaroiden valmistuksessa tarvitsemien tuotantopanosten toimitusajat ovat yhä pitkittyneet, mikä kertoo tuotteiden vahvasta kysynnästä. Kasvanut kysyntä, pidentyneet toimitusajat ja raaka-aineiden kallistuminen asetavat paineita tavaroiden hinnannousulle jatkossa. Yrityksillä on ollut myös vaikeuksia löytää ammattitaitoisia työntekijöitä.
Myös palvelusektorin ostopäälliköiden indeksi nousi ennätyskorkealle maaliskuussa (maaliskuu 63,7, helmikuu 55,3). Indeksin osatekijöistä taloudellinen aktiviteetti, uudet tilaukset ja työllisyys nousivat vahvasti. Sektori hyötyy suuresti rajoitteiden purkamisesta ja palveluiden kysynnän kasvusta. Kyselyssä sektorin kommentit sekä nykyisestä aktiviteetista että näkymistä vuoden 2021 jälkimmäiselle puoliskolle olivat optimistisia.
Maaliskuun työllisyysraportin julkistusajankohta sattui pitkäperjantaille, jolloin osa markkinoista auki vain lyhyen aikaa tai oli kokonaan kiinni. Julkistettu luku oli selvästi odotettua parempi. Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen lisäys oli maaliskuussa 916 000, odotusten ollessa hieman päälle 600 000. Luku oli suurin seitsemään kuukauteen. Koronaan liittyvien rajoitteiden purkaminen kasvatti työllisyyttä erityisesti palvelusektorilla. Maaliskuulle siirtyi myös rakennussektorin työpaikkoja huonojen sääolosuhteiden helmikuulta. Hyvästä luvusta huolimatta työttömiä on Yhdysvalloissa yhä yli 8 miljoonaa enemmän kuin juuri ennen pandemiaa.
Maaliskuun työttömyysaste oli 6,0 % (helmikuu 6,2 %). Lukua vääristää edelleen alaspäin työvoiman osallistumisaste (61,5 %), joka on alempi kuin pandemiaa edeltävänä aikana. Osallistumisaste, jolla tarkoitetaan niitä henkilöitä, jotka ovat työssä tai etsivät töitä, oli korkeimmillaan 63,4 ennen pandemian alkamista.
Yhdysvaltojen keskuspankin avomarkkinakomitean maaliskuun kokous ei tuonut muutoksia keskuspankin rahapolitiikkaan. Ohjauskoron vaihteluväli on edelleen välillä 0 % - 0,25 % ja kuukausittaisten arvopapereiden ostojen määrä pysyy 120 miljardissa dollarissa. Komitean kokouksen jälkeisessä lausunnossa merkittävin muutos oli maininta taloudellisen aktiviteetin ja työllisyyden parantumisesta.
Keskuspankin päivitetyn talousennusteen mukaan maan talous kasvaa tänä vuonna 6,5%. Muutosta edellisestä ennusteesta (4,2 %) voidaan pitää suurena. Seuraavien vuosien osalta kasvuennuste ei aikaisemmasta merkittävästi muuttunut. Kuluvan vuoden kasvuvauhdin lisäys ja sen inflaatiota mahdollisesti nostava vaikutus jää keskuspankin arvioissa lyhytaikaiseksi.
Keskuspankki näyttäytyisi pitäytyvän kevyen rahapolitiikan linjalla vielä toistaiseksi. Arvopaperiostoja jatkettaisiin ainakin kuluvan vuoden ajan, jolloin ensimmäiset vähennykset ostomääriin tapahtuisi vuoden 2022 puolella. Komitean tämänhetkisen näkemyksen mukaan ohjauskorkoa ei nostettaisi ennen vuoden 2023 loppua. Pääjohtaja Powellin mukaan vielä ei ole ajankohtaista puhua kevyen rahapolitiikan kiristämisestä. Mahdolliset tulossa olevat muutokset kerrotaan hyvissä ajoin etukäteen.
Markkinoiden huoli Yhdysvaltojen pitkien korkojen kehityksestä ei ole muuttunut sitten helmikuun. Keskuspankin maaliskuun kokouksen jälkeen aikaisemmin suhteellisen voimakkaassa nousussa olleen 10 vuoden lainan korkotason nousu pysähtyi ainakin toistaiseksi. Markkinoilla pelätään kuitenkin vahvojen talouslukujen ennakoivan odotettua voimakkaampaa talouskasvua ja korkeampia inflaatiolukuja. Keskuspankin seuraavan kokouksen päätökset julkaistaan 28.4.2021.