Sparbanken Långränta – ökat intresse när räntenivån ändrar

Högre räntor skapar möjligheter för placerare. Nu är en bra tid att titta på din egen placeringsportfölj och säkerställa tillräcklig diversifiering. Ränteplaceringar är åter ett intressant placeringsobjekt.

Sparbankens varumärke bild.
Räntorna har den senaste tiden stigit i snabb takt. För dem som har bostadslån innebär detta mer utmanande tider, men för placeraren är detta möjligheter. Varje placerare bör nu granska sin egen placeringsportfölj och fundera på dess allokering. Diversifiering är alltid förnuftigt, men det finns kanske för närvarande fler lönsamma diversifieringsobjekt än på länge. Till följd av de högre räntorna har bland annat euroländernas masskuldebrevslån blivit intressanta placeringsobjekt efter en lång slumrande tillvaro. 

Fonder med lång ränta skapar balans i portföljen

Placeringsfonden Sparbanken Långränta är en fond med långa räntor som främst placerar sina tillgångar i euro i euroområdet, i referensobligationer såsom obligationslån med fast ränta. Dessa obligationslån är placeringar med lång ränta vars värde förändras omvänt i enlighet med marknadsräntorna. När räntorna stiger sjunker placeringarnas värde.

”Vi såg ett gastkramande exempel på detta fenomen förra året när de långa räntorna stigit från en negativ nivå till över tre procent, när man såg på den genomsnittliga räntan i euroländerna”, säger ränteportföljsförvaltaren Mikko Rautiainen.

”Euroländernas bonder (obligationslån) var länge ett tråkigt eller till och med motbjudande objekt för placering av tillgångar, då Europeiska centralbanken (ECB) idkade en ovanligt lätt penningpolitik genom att pressa ner de långa räntorna med sina massiva köpprogram. Det lyckades genom att sänka dem så mycket att man tidvis arbetade med negativa räntor under långa perioder”, fortsätter Rautiainen.

Placeringarna stiger när räntorna sjunker

Under lång tid var räntorna i Europa exceptionellt låga. Bland annat. Tysklands räntor var nästan alltid negativa mellan våren 2019 och januari 2022, med undantag för de allra längsta räntorna, såsom 30-årsräntan. Placeringarna med så låg lång ränta saknade två viktiga faktorer som skulle göra dem till lockande placeringsobjekt. Den första är den saknade löpande räntan, som i praktiken inte fanns. En annan faktor är de nästan obefintliga möjligheterna att justera räntorna nedåt.

”När räntorna sjunker stiger värdet på de befintliga ränteplaceringarna, och detta sker i allmänhet när det av någon orsak blir panik på marknaden. När egendomsklasser med högre risk sjunker har placeringar med lång ränta alltså brukat stiga i takt med att räntorna sjunkit, varvid de balanserar placerarens portfölj ungefär som en portföljförsäkring genom att sänka portföljens totala risk”, säger Rautiainen.

Takten med vilken räntorna stiger har varit historiskt snabb och effekterna av den högre räntenivån börjar gradvis visa sig. Penningpolitiken släpar efter och den räntehöjning som ECB lovade i mars kan komma att sänkas ytterligare eller till och med inte förverkligas när ekonomin börjar avstanna. Redan i slutet av 2022 kunde man alltså se toppen i de långa räntorna, och riktningen i helhetsbilden börjar vända nedåt.

Blev du intresserad? Kontakta oss så utarbetar vi den bästa placeringsplanen för dig.

Som kund hos Sparbanken Privatbank får du personlig private banking-kapitalförvaltning för att ta hand om din förmögenhet på bästa möjliga sätt. Du får en egen privatbankir som förvaltar din förmögenhet i enlighet med en individuell plan. Sparbanken Privatbank – personlig och förtroendefull förvaltning av din förmögenhet. Sparbankens Kapitalförvaltning har rönt framgångar i prisutdelningen av Morningstar och Lipper Fund Awards, och enligt EPSI Rating ligger Sparbankens kundnöjdhet i alla kategorier klart över branschgenomsnittet.

Detta är inte en placeringsrekommendation eller ett placeringsråd, utan var och en ska själv bedöma huruvida fonden är lämplig för honom eller henne som placeringsobjekt. Värdet och avkastningen på placeringarna kan lika gärna minska eller öka. Den historiska avkastningen är ingen garanti för kommande avkastningar.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu