Konsumenternas förtroende vill inte stiga trots ökad köpkraft
Sparbanksgruppens chefsekonom Henna Mikkonen säger i sin senaste konjunkturöversikt för hushåll att Finlands ekonomiska utsikter fortfarande är svaga i början av året, men kommer att förbättras mot slutet av året. Hushållens skuldsättningsgrad har börjat minska, men arbetslösheten bland män fortsätter att stiga. Köpkraften börjar dock tydligt öka, vilket är en följd av att inflationen dämpas och löneökningarna är högre än vanligt.
De senaste åren har varit utmanande för finländska hushåll. Den finska ekonomin minskade med 1 procent år 2023, och inte heller under innevarande år är det ännu möjligt att uppnå en positiv tillväxt som helhet. I sin prognos i april uppskattade chefsekonomen för Sparbanksgruppen, Henna Mikkonen, att Finlands BNP skulle minska med 0,5 procent år 2024. Räntorna har stigit avsevärt, men detta har dämpat lyft av stora lån, vilket i sin tur har sänkt de finska hushållens skuldsättningsgrad. Inflationen har stigit de senaste åren, vilket har hållit räntorna höga, men med en lugnare inflation kommer Europeiska centralbanken snart att börja sänka räntorna.
Köpkraften på uppgång – lättnad för bostadsmarknaden
Finlands ekonomi är mycket räntekänslig. I Finland är de allra flesta bostadslån bundna till rörliga räntor, vilket innebär att ränteförändringar snabbt överförs till människors lånekostnader. Detta, tillsammans med den allmänna osäkerheten och den försvagade köpkraften, har också tydligt minskat volymen av bostadstransaktioner, och bostadspriserna har fallit med i genomsnitt drygt 10 procent sedan ett par år tillbaka.
”Räntesänkningen är bra för Finlands ekonomi och lugnande nyheter för alla med bostadslån. Man bör dock komma ihåg att även om räntesänkningen ger lättnad för skuldsatta hushåll är det, som det ser ut idag, inte möjligt att återgå till tiden med nollränta. Vi förväntar oss också att den svaga takten på bostadsmarknaden kommer att fortsätta ett tag, men sänkningen av styrräntan som förväntas i juni bör stimulera bostadsmarknaden under andra halvåret”, säger Mikkonen.
Förutom fallande räntor kommer den dämpade inflationen att bromsa prisuppgången, vilket tillsammans med löneökningarna och högre pensioner kommer att öka hushållens köpkraft.
”Nedgången i konsumenternas köpkraft som vi sett de senaste åren är så stor att det kommer att ta flera år till att komma ikapp. Konsumenterna är fortfarande mycket försiktiga, och inte all ökning av inkomsterna kommer att riktas mot konsumtion, utan sparandet kommer också att öka i år. Det är förnuftigt att bygga upp besparingsbuffertar ifall de har behövt användas de senaste åren”, säger Mikkonen.
Sysselsättningssituationen försämrades – särskilt i mansdominerade branscher
Mikkonen observerade i sin ekonomiöversikt i början av året att arbetslösheten i mansdominerade branscher har börjat öka. Den fortsätter att öka och har ökat betydligt mer än kvinnors arbetslöshet. Detta återspeglas också i Sparbankernas kortdata, där en skillnad kunde noteras mellan kvinnors och mäns kortbetalningar.
Det minskade antalet sysselsatta är dock enbart den privata sektorns problem. Antalet anställda inom den offentliga sektorn har ökat.
”Även om utvecklingen på arbetsmarknaden har gått mot det sämre har situationen som helhet försvagats mycket måttligt. En anledning till detta är den långvariga kompetensbristen på arbetsmarknaden. Företagen har redan länge sagt att det är svårt att hitta kompetenta arbetstagare. Även om denna utmaning nu har lättat är det fortfarande det näst största hindret för tillväxt i finländska företag, det största hindret är otillräcklig efterfrågan”, säger Mikkonen.
Konsumenternas förtroende är ytterst lågt
Till följd av krigsutbrottet i Ukraina och den snabba inflationen samt stigande räntor sjönk de finländska konsumenternas förtroende till en rekordlåg nivå. Många faktorer verkar dock redan vara lite bättre i konsumenternas vardag, vilket innebär att förtroendet långsamt kan förväntas börja stiga.
”Prisökningen har lugnat ner sig, köpkraften växer igen och räntesänkningen finns i sikte redan inom en snar framtid. Arbetsmarknadsläget skapar dock motvind och konsumenterna upplever att risken för arbetslöshet är större än tidigare. Sammantaget förväntar vi oss dock att konsumenternas förtroende gradvis återhämtar sig i år. Andelen som måste använda sina besparingar eller bli skuldsatta har minskat något de senaste månaderna. Omkring 55 procent av konsumenterna kan fortfarande spara, även om deras andel före inflationsökningen var drygt 60 procent”, sammanfattar Mikkonen.
Läs mer i översikten och se inspelningen på finska.
Mer info och intervjuer:
Henna Mikkonen
Chefsekonom, Sparbanksgruppen
henna.mikkonen@saastopankki.fi, 040 564 7918
Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Vi donerar en del av vårt resultat för att stödja den lokala välfärden. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.
- Skriven
- Typ
- Nyhet
- Utgivare