Intresset för aktie- och fondsparande har ökat märkbart – förtroendet för socialskydd svagt

Finländarnas intresse för aktie- och fondsparande har ökat märkbart de senaste åren. Enligt Sparbanksgruppens Sparbarometer placerar allt fler finländare i fonder och börsaktier. Men förtroendet för socialskydd har försvagats under året, vilket kan leda till en önskan att förbättra det ekonomiska välbefinnandet.  

Finländarnas intresse för aktie- och fondsparande har ökat tydligt de senaste åren. Enligt Sparbanksgruppens Sparbarometer hade 33 procent av finländarna fondplaceringar i oktober 2024, när talet ett år tidigare var 31 procent. Andelen finländare som har börsaktier eller aktieplaceringar har ökat ännu mer. Nu hade 22 procent av finländarna aktieplaceringar, medan talet förra året var 18 procent. Också det riskfria kontosparandet har ökat märkbart i popularitet; så många som 52 procent av finländarna har ett sparkonto, när talet år 2023 var 46 procent. 

"Det växande intresset för aktie- och fondsparande visar att finländarna har en önskan att förbättra sitt ekonomiska välbefinnande och bereda sig på framtiden. Utvecklingen är ett positivt tecken på ekonomisk medvetenhet och långsiktigt sparande", menar Pasi Sirola, ansvarig chef för Sparbanksgruppens kapitalförvaltnings försäljningskanaler. 

Enligt Sparbarometern är finländarna nöjda med sitt beslut att börja spara eller placera; 35 procent är mycket nöjda med sitt beslut och 43 procent är ganska nöjda. Mycket få är missnöjda med sitt beslut att börja placera, och andelen har minskat ytterligare, från 6 procent för ett år sedan till 3 procent. 

Förtroendet för sysselsättningsläget och socialskydd svagt 

Så många som 49 procent av finländarna tror att Finlands socialskydd i framtiden kommer att ligga på en betydligt lägre nivå än i dag. Skillnaden till förra årets 42 procent är betydande. Det här märks också på finländarnas växande uppskattning för en fast anställning; 44 procent av finländarna ansåg att en fast anställning är mycket viktig, då andelen förra året var 41 procent. Allt fler är också oroliga för om de själva kommer att ha en fast anställning om några år. Andelen som oroar sig för sin anställning har på ett år vuxit från 18 procent till 22 procent.  

Det ökande intresset för aktie- och fondsparande har flera positiva effekter på ekonomin - både för hushållen och för samhället i stort.  Förmögenheten växer och kunskaperna i ekonomi och placerande ökar. Väl genomfört placerande sprider förmögenheten effektivt och minskar beroendet av att till exempel löneinkomsten eller pensionen i sig är tillräcklig. Det här kan öka den ekonomiska stabiliteten och minska den ekonomiska stressen, särskilt under ekonomiskt osäkra tider. 

När väl genomförda placeringar ger vinst, har placerarna mer inkomster att använda. Det leder ofta till att hushållen konsumerar mer, vilket i sin tur stimulerar ekonomin. Placerande kan dessutom hjälpa hushållen att skydda sig mot inflationen, eftersom aktiers och fonders avkastning kan överstiga inflationens verkningar. Det ökande intresset för placerande främjar ekonomisk medvetenhet och långsiktig ekonomihantering. Det här kan leda till bättre ekonomiska beslut och en starkare ekonomi i framtiden, trots en osäker omgivning. 

Placeringarnas hållbarhet allt viktigare 

Med hållbart placerande avses en placeringsprocess som inte bara tar hänsyn till ekonomiska faktorer, utan också till miljön, samhället och god förvaltningssed, de så kallade ESG-faktorerna. Hållbarhetsprinciperna är viktiga i Sparbanksgruppens placeringsprocess och tillämpas i alla Sp-Fondbolags fonder.  

"Enligt vår hållbarhetsenkät (2024) anser allt fler kunder att placeringarnas hållbarhet är minst lika viktig som avkastningen. Hållbart placerande är ett bra sätt att få bättre avkastning på besparingar som ligger på ett konto. Fondplacerande är för många det enklaste och effektivaste alternativet, eftersom det krävs en hel del ansträngning för en enskild aktieplockare att utreda ett placeringsobjekts hållbarhet. Vid fondplacering säkerställer experter på placerande och hållbarhet att placeringsobjekten är hållbara", säger Sirola. 

Mer info och intervjuer:

Pasi Sirola 

direktör för kapitalförvaltningens försäljningskanaler

+358406703379 

pasi.sirola@saastopankki.fi 

Sparbarometern är en riksomfattande undersökning som Sparbanksgruppens årligen låter göra. Svaren samlades in som en webbenkät 4.9–11.9.2024 och den besvarades av 1363 personer. Målgruppen var finländare i åldern 18–69 år. Undersökningen genomfördes av Dagmar Oy. 

Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Vi donerar en del av vårt resultat för att stödja den lokala välfärden. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu