Käänneyhtiösijoittaminen – miten parantaa onnistumistodennäköisyyttä?

Yrityksiä ajautuu vaikeuksiin syystä tai toisesta ja niiden markkina-arvot romahtavat. Ison yleisön silmissä yrityksistä tulee hylkiöitä, mutta opportunistinen sijoittaja tietää, että kriiseissä piilee mahdollisuus.

Säästöpankin brändikuva.

Kautta historian yrityksiä on ajautunut vaikeuksiin ja niiden suuntaa on yritetty kääntää. Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla, rautatieyhtiöiden rahoituskuvioiden mennessä solmuun, kutsuttiin yleensä apuun legendaarinen pankkiiri J.P. Morgan. Hän järjesteli uudelleenrahoituksia ja istutti kyvykkäitä ihmisiä kriisiyhtiöiden johtoon. Sijoittajat luottivat häneen, koska hän oli osoittanut olevansa sanansa mittainen mies. Lopputulema oli yleensä enemmän kuin tyydyttävä.

”Onnistuneet käänneyhtiöt ovat luoneet uskaliaille riskinottajille omaisuuksia. Suin päin käännetilanteisiin ei kuitenkaan kannata rynnätä. Todennäköisyys onnistuneelle käänteelle on lähtökohtaisesti alhainen ja riskit merkittävät. Harva meistä on J.P. Morganin kaltaisessa asemassa, missä voimme omalla tekemisellämme vaikuttaa lopputulemiin.

Tästä ei kuitenkaan kannata lannistua. Olemalla erittäin valikoiva ja hintatietoinen, voi parantaa onnistumistodennäköisyyttä”, sanoo Säästöpankkien Varainhoidon menestynyt salkunhoitaja Johan Hamström.

Valitse pelisi huolella

Jotta sijoittaja voi arvioida edellytykset onnistuneelle käänteelle, pitää hänen ensin ymmärtää, miksi yhtiö on ajautunut vaikeuksiin. Yleensä vaikeudet johtuvat seuraavista tekijöistä tai niiden yhdistelmistä: heikko talous- tai toimialasuhdanne, huono johtaminen, heikko rahoitustilanne tai rakenteelliset ongelmat.

”Huono johtaminen tai haastava rahoitustilanne on yleensä suhteellisen helposti ratkaistavissa, jos liiketoiminta on muuten tervettä. Vaikein yhdistelmä on huonosti johdettu, ylivelkaantunut yhtiö, jonka loppumarkkina on rakenteellisesti ongelmallinen.

Kustannusrakenteen muokkaaminen kilpailukykyiseksi ja rahoitustilanteen tervehdyttäminen on tärkeää, mutta mikään yritys ei menesty tai luo arvoa omistajilleen pelkästään säästämällä. Pidemmällä aikavälillä onnistunut käänne vaatii, että liiketoiminta palautuu kasvu-uralle”, sanoo Hamström.

Oikeat ihmiset, oikeilla paikoilla

Toimintaedellytysten ohella ihmiset, jotka on palkattu yhtiöön johtamaan käännettä, ovat avainasemassa. Kokemus vastaavista tilanteista, vahvat näytöt, tilanteeseen sopiva osaaminen ja erinomaiset kommunikaatiokyvyt nostavat onnistumisen todennäköisyyttä.

”Ihmisten ohella pitää arvioida muutosehdotusten ja tavoitteiden uskottavuutta”, tiivistää Hamström.

“Price is what you pay, value is what you get”

Kun on selkeä näkemys toimintaedellytyksistä ja ihmisistä, on aika arvioida yrityksen arvo käänteen onnistuessa. Ja se, mitä siitä on valmis maksamaan tänään ottaen huomioon siihen liittyvän merkittävän epävarmuuden.

”Mieluimmin kannattaa erehtyä varovaisuuden puolelle, kun olla liian optimistinen. Jos käänteeseen liittyy pääomarakenteen tervehdyttäminen, kannattaa varautua siihen, että nykyisten omistajien osuus voi laimentua merkittävästi. Usein yhtiön velkakirjat voivat olla osakkeita houkuttelevampia”, toteaa Hamström.

Älä rakastu luuseriin. Myönnä tappiosi, opi ja siirry eteenpäin

Käänne ei tapahdu yhdessä yössä. Käännetilanteet vaativat kärsivällisyyttä ja yllätyksiin on hyvä varautua.

”Seuraa, miten hyvin yritys onnistuu täyttämään antamiaan lupauksia. Jos tulokset jäävät jatkuvasti odotuksista, on parempi rajata tappiot ja säästää jäljellä olevat pelimerkit seuraavaan kohteeseen.

Käänneyhtiösijoittaminen on haastavaa, mutta myös opettavaista ja parhaassa tapauksessa hyvin tuottavaa. Vastoinkäymisiltä ei voi välttyä, mutta samalla oppii tuntemaan itsensä paremmin sijoittajana”, summaa Hamström.

 

Kuuntele Säästöpankkien Varainhoidon uudesta Salkunhoitajan matkassa -sijoituspodcastista Johan Hamströmin ja teollisuusneuvos Lauri Ratian mielenkiintoinen keskustelu siitä, miten onnistunutta käännettä johdetaan. Ratia on kriisiyhtiöiden pelastaja, joka on yksi Suomen kovimmista ja tunnetuimmista yrityskääntäjistä. Hän on ollut mukana mm. Turun telakan, Terrafamen ja Stockmannin muutoksessa.

Säästöpankkien Varainhoito tarjoaa aktiivista ja yksilölliset tarpeet huomioivaa varainhoitoa yksityishenkilöille, yrityksille ja instituutioille. Olemme vastuullinen ja täysin kotimainen toimija. Toimintaperiaatteemme on pitkäjänteinen ja läheinen kumppanuus asiakkaidemme kanssa.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista