Testamentin tekeminen voi olla tarpeen, kun haluat vaikuttaa omaisuutesi jakoon.

Tässä juttusarjassa Nooa Säästöpankin lakipankkiirit kertovat avioehdon, testamentin ja edunvalvontavaltakirjan merkityksestä. Tärkeintä on kartoittaa tilanne omalta kohdalta, miten omaisuus käyttäytyy eri tilanteissa ja tehdä päätös asiakirjojen mahdollisesta laatimisesta.

Säästöpankin brändikuva.

Elämän jälkeinen sinfonia: Testamentti säveltää perintömme säveliä

Testamentilla turvaat rakkaasi sekä varmistat sen, että omaisuutesi jakautuu kuolemasi jälkeen niin kuin haluat. Testamentti ei ole ikään sidottu, vaan sen voi tehdä kuka tahansa täysi-ikäinen ja täysivaltainen henkilö. Siitä hyötyvät niin nuoret aikuiset, jotka suunnittelevat tulevaisuuttaan, kuin eläkeläiset, jotka haluavat varmistua siitä, että elämäntyönsä ja omaisuutensa päätyvät oikeisiin käsiin. Testamentin teko ei ole synkkä eikä hankala prosessi, vaan sen teko tuo tullessaan vapauden, rauhan ja turvallisuuden tunteet. Lakipankkiirimme auttaa tässä prosessissa ja varmistaa, että testamenttisi sisältää toiveesi ja tahtosi.

Testamentin tekeminen on tarpeen monenlaisissa tilanteissa, etenkin silloin kuin haluat, että omaisuutesi jaetaan kuolemasi jälkeen muulla tavalla kuin laissa määrätyn periaatteen mukaan. Testamentilla voit määrittää tarkasti, kenelle omaisuutesi menee, välttäen perintöriitoja ja epäselvyyksiä läheistesi keskuudessa. Lisäksi sillä voidaan turvata niin avio- kuin avopuolisonkin asema.

Avoliitossa puolisoilla ei synny samanlaista avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, mikä aviopuolisoille syntyy avioliiton myötä. Tämä tarkoittaa siis sitä, etteivät avopuolisot peri lainkaan toisiaan ilman testamenttia. Avoleski ei voi myöskään hallita ensiksi kuolleen puolison jäämistöä lakiin perustuen, eli avopuolisoilla ei ole myöskään samanlaista hallintaoikeutta, mikä aviopuolisoilla on – ei edes puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon. Avolesken asema, joka jää muuten huomioimatta, voidaan turvata siis ainoastaan testamentilla.

Aviopuolisoillakaan ei ole ehdoton oikeus toistensa omaisuuteen. Onkin hyvä huomata, että aviopuolisot perivät toisensa vain, mikäli vainajalta ei ole jäänyt rintaperillisiä. Testamentilla voitkin turvata aviopuolisosi elämän niin, että hän saa jatkaa elämäänsä turvallisesti. Testamentilla voit lisäksi esimerkiksi jättää lahjoituksia hyväntekeväisyyteen tai tukea sinulle tärkeitä projekteja myös kuolemasi jälkeen. Lapsettomien avioparien on mahdollista päättää testamentilla, ettei omaisuus jakaudukaan molempien kuoleman jälkeen kummankin elossa oleville sukulaisille, vaan kohteeksi voi valikoitua esimerkiksi hyväntekeväisyysyhdistys.

Kiinnostaako perintöverosuunnittelu? Testamentilla perillisesi voivat nimittäin myös säästää perintöveroissa. Perintöveron suuruus lasketaan henkilökohtaisen perintöosuuden ja sukulaissuhteen perusteella, mutta hajauttamalla perintöä on kuitenkin mahdollista vaikuttaa perintöveron määrään. Testamentti onkin tarpeen moneen eri tilanteeseen ja se on teko, joka osoittaa vastuuntuntoa ja välittämistä sekä tuo ilmi oman tahtosi.

Tutustu myös blogisarjan muihin osiin:

Ota reippaasti yhteyttä! Autamme mielellämme elämän tärkeiden asiakirjojen laadinnassa.

Julkaistu
Ota yhteyttä Lue lisää testamentistä

Ajankohtaista