Uskomuksia voi haastaa tiedolla ja tekemisellä - myös raha-asioissa!

Koska olet viimeksi pohtinut omia uskomuksiasi, haastanut niitä mielessäsi sekä teoissasi? Uskomukset toimivat usein sisäisinä lakeina, muokkaavat identiteettiä ja ohjaavat vahvasti tekemistä. Älä anna uskomusten rajoittaa vaurastumistasi vaan lähde rohkeasti haastamaan niitä.

Säästöpankin brändikuva.

Työskentelen taloudellisen hyvinvoinnin valmentajana ja missioni on auttaa Nooa Säästöpankin asiakkaita taloudellisten tavoitteiden saavuttamisessa. Joskus se vaatii vanhojen uskomusten kyseenalaistamista ja tapojen uudelleen opettelua. Esimerkiksi tällä hetkellä on helppo lähteä mukaan uskomukseen, että kaikki hinnat ovat nousseet ja siksi en pysty säästämään.

Uskomuksilla kannattaa leikitellä

Uskomus voisi hyvin olla, etteivät hinnat olekaan nousseet. Voisiko olla mahdollista, ettei kuitenkaan pystyisi säästämään? Olisiko sittenkin mahdollista säästää, vaikka hinnat olisivatkin nousseet? Tai olisiko mahdollista säästää, vaikkei hinnat olisikaan nousseet? Eli uskomusta on mahdollista sekoittaa ja kääntää omassa mielessä. Tämä auttaa tiedostamaan, kyseenalaistamaan ja luo alun mahdolliseen tarvittavaan aktiviteettiin.

Valmennuksessa pyrin avaamaan uskomusta kysymyksellä: ”onko uskomus oikeasti totta?” Moni asia on kallistunut ja osa paljonkin, mutta onko kuitenkaan ihan kaikki? Onko hintojen nousu todellinen syy siihen, ettei voi säästää? Kannustan kysymään itseltäsi: ”Mikäli hinnat eivät olisi nousseet, kuinka paljon olisin silloin säästänyt?”

Helpot vinkit kyseenalaistamaan omia uskomuksia ja löytämään säästövaraa

Pohdinnan lisäksi tulee tehdä konkreettisia tekoja:

  1. Budjetoi, seuraa ja analysoi menojasi. Ota tästä käyttöösi budjettilaskuri.
  2. Löydä menoistasi jotain mitä voit puolittaa, poistaa, vähentää, harventaa, vaihtaa. Tulet huomaamaan, että todellisuudessa on aika paljon kiviä käännettävänä.
  3. Osta vain ja ainoastaan tarpeeseen. Kysy ostotilanteessa itseltäsi tarvitsenko oikeasti tämän?
  4. Tiedosta tunne ostohetkessä. Huomaa, mikä oli ostopäätökselle laukaiseva tekijä. Kaiken toiminnan takana on jokin tarve, joten pohdi, mikä tarve tilanteessa on taustalla.
  5. Ota etäisyyttä tilanteeseen ja tarkastele. Impulsiivisuus saattaa johtaa heräteostoksiin ja odottamista kannattaa tietoisesti harjoitella.

Tärkeintä on aktiivinen ote, asenne ja harjoittelu

Uskomuksen tai minkä tahansa kehittämisen osalta tärkeintä on aktiivinen ote ja asenne sekä säännöllinen harjoittelu. Meistä tulee monesti hyviä siinä mitä harjoittelemme, joten pane merkille, mitä itse harjoittelet päivittäin. Joskus jo pelkkä toteaminen, että uskomus ei ole totta, voi riittää sen nujertamiseen.

Itse olen tämän kevään aikana haastanut omaa uskomustani, että en saa kasveja kasvamaan enkä osaa hoitaa puutarhaa. Tämä uskomus ei ole rajoittanut juurikaan elämääni, mutta päätin kuitenkin tarttua haasteeseen. Istutin muutamia eri siemeniä ja sain ne kasvamaan hienosti. Nyt voin hylätä vanhan uskomuksen ja saan nauttia puutarhani antimista. Tuntuu hyvältä oppia uutta, vaikka se ei aina ole helppoa. Tuntuukin, että olen nyt valmis tarttumaan seuraavaan uskomukseeni.

Julkaistu
Tilaa budjettilaskuri

Ajankohtaista