Nooa Säästöpankin luottokanta kasvoi markkinakehityksen vastaisesti ja liiketulos vahvistui

Korkokehitys säilyi rahoitusmarkkinoiden keskeisenä teemana koko viime vuoden. Nyt katseet ovat lukittuina korkojen laskuun. Laskeva korkotaso ja inflaatio helpottavat kuluttajan arjessa, vaikka talouden nousu taantumasta eteneekin hitaammin. Asuntomarkkinoiden ja rakentamisen tilanne säilyy vaikeana myös tänä vuonna. Kotitalouksille ja yrityksille on siis tiedossa niin haasteita kuin helpotusta.

Nooa Säästöpankin vuosi 2023 sujui hyvin. Luottokanta kasvoi markkinakehityksen vastaisesti ja liiketulos vahvistui. Korkokate nousi korkotuottojen nousun myötä, mutta samalla jälleenrahoituksen kustannus painoi tulosta. Määräaikaiset talletukset tekivät näyttävän paluun pitkän nollakorkoajan jälkeen. Asuntomarkkinoiden volyymit painuivat historiallisen matalalle tasolle.

”Tuloksissa näkyy oman aktiivisen asiakastyömme hedelmiä, kuten se, että markkinoiden vastaisesti oma luottokantamme kasvoi. Elinkustannusten nousu ja korkojen nousu näkyy asiakkaiden taloudessa. Tästä huolimatta luottoriskimme ovat maltillisella tasolla. Mikään helppo tilanne ei kuitenkaan ole, vaan niin asiakkaidemme kuin oman taloutemme hallinta vaatii tarkkuutta”, kertoo toimitusjohtaja Pekka Haajanen. ”Käymme asiakkaan kanssa aina läpi talouden kokonaisuutta ja keskustelemme monista tavoista oman talouden turvaamiseksi. Henkilöasiakkaan elämässä suurin yksittäinen sijoitus on usein asunto. Varallisuuden kerryttäminen ajan yli säästäen myös muuhun kuin asuntovelan lyhennyksiin on keskeistä oman taloudellisen turvan kannalta,” sanoo Haajanen.

Pekka Haajanen - Nooa Säästöpankki.

Nooa Säästöpankki Oy on pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uusimaalla toimiva säästöpankki, joka kuuluu Säästöpankkien yhteenliittymään ja Säästöpankkiryhmään. Vuosi 2023 oli pankin 20. toimintavuosi. Pankin asiakaskunta muodostuu henkilöasiakkaista sekä yrittäjistä, ammatinharjoittajista ja pienyrityksistä. Pankin kaikesta antolainauksesta asuntovakuudellista on 85 prosenttia. Yritysrahoituksen osuus on kaikesta antolainauksesta 13 % ja kasvaa jatkossa. Varallisuudenhoidon erityistarpeisiin vastaavat yksityispankin asiantuntijat.

Korkojen nousu säilyi keskeisenä teemana koko alkuvuoden. Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla vahvistuivat odotukset korkojen laskusta ja keskeiset luottomarkkinoiden viitekorot euriborit taittuivat syyskuun loppupuolella maltilliseen laskuun. Odotukset korkokehityksestä ovat alkuvuonna 2024 edelleen vallitsevana teemana niin asuntomarkkinoilla kuin yritysten ja pankkien toimintaympäristössä laajemminkin. Korkotason ja elinkustannusten nousu painaa kuluttajien kukkarossa ja velkarahoituksen kohonnut hinta rajoittaa yritysten halukkuutta velanottoon. Määräaikaiset talletukset ovat samalla tehneet näkyvän paluun markkinoille ja sijoittajan salkkuun.

Asuntomarkkinoiden volyymit painuivat alkuvuonna historiallisen matalalle tasolle. Loppuvuonna nähtiin merkkejä toipumisesta. Varainsiirtoveron muutokset saivat ensiasunnon ostajat liikkeelle ja asuntokauppaketjut lähtivät purkautumaan. Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla oli loppuvuonna tavallista vilkkaampaa. Nooa Säästöpankin asuntoluottokanta kehittyi markkinoiden yleistä kehitystä suotuisammin koko vuoden. Henkilöasiakasrahoituksen kasvu ylitti 4 %. Yritysasiakkaiden rahoitus kasvoi vuodessa lähes saman verran, 3,5 %, ja kohdistui eri toimialoihin. Asuntoyhteisöille myönnetty luottokanta puolestaan supistui hieman, n. 2 %.

Rahasto- ja vakuutussäästöjen määrä kasvoi vuodessa 5 %. Talletusten kysyntä sijoittaja-asiakkailta kasvoi samalla kun yritysvarojen määrä supistui. Pankin jälleenrahoituksesta suurin osa, noin kaksi kolmannesta, tulee talletusvaroina henkilö- ja yritysasiakkailta. Talletusvarainhankinnan ylittävältä osalta pankki hankkii jälleenrahoituksensa Säästöpankkien Keskuspankilta.

Nooa Säästöpankki panostaa asiakkaiden taloudellisen turvallisuuden edistämiseen, vastuullisesti ja paikallista hyvinvointia tukien. Pankin asiakastyytyväisyys on erinomaisella tasolla, mikä kertoo kasvollisen, laadukkaan asiakaspalvelun merkityksestä. Säästöpankkiryhmän yhteinen verkko antaa toiminnalle vahvan pohjan. Lisäksi asiakkaitamme palvelevat Sp-Kodin kiinteistönvälittäjät, joiden kautta asiakkaamme saavat käyttöönsä koko valtakunnallisen Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjun verkoston. Tytäryhtiömme Sp-Koti Urbaanit Kodit tarjoaa asiantuntevan palvelunsa asiakkaidemme hyödyksi, pankin kanssa yhteistyössä ja molempia yhtiöitä hyödyttäen.

Tulos

Nooa Säästöpankki Oy:n liikevoitto tilikaudelta oli 2,9 miljoonaa euroa (2,3 miljoonaa vuonna 2022). Korkokate oli 8,7 miljoonaa euroa (7,4) ja nettopalkkiotuotot 8,0 miljoonaa euroa (8,7). Liiketulosta nostivat korkokatteen vahvistuminen, maksuliikenteen ja varallisuudenhoidon palkkiotuottojen hyvä kehitys, sijoitustoiminnan tulos sekä odotettavissa olevien luottotappioiden kääntyminen nettovaikutukseltaan positiiviseksi. Liiketulosta laskivat antolainauksen palkkiotuottojen supistuminen, hallintokulujen ja niiden sisällä erityisesti it-kulujen kasvu, sekä liiketoiminnan muiden kulujen kasvu.

Säästöpankkiryhmä ja Säästöpankkien yhteenliittymä

Nooa Säästöpankki Oy kuuluu Säästöpankkiryhmään ja Säästöpankkien yhteenliittymään. Säästöpankkiryhmä on Suomen vanhin pankkiryhmä, joka koostuu Säästöpankkien yhteenliittymän muodostaneista Säästöpankeista, keskusyhteisönä toimivasta Säästöpankkiliitosta sekä Säästöpankkien yhdessä omistamista tytär- ja osakkuusyhtiöistä. Nooa Säästöpankin omistavat Säästöpankkiryhmään kuuluvat säästöpankit.

Toimintaympäristömme

Viime vuotta varjostivat energiakriisi, inflaatio ja nopeasti noussut korkotaso, joiden pelättiin ajavan etenkin Euroopan taloutta taantumaan. Taloudet osoittautuivat kuitenkin odotuksia kestokykyisemmiksi. Yritykset ja kotitaloudet sopeutuivat tilanteeseen yllättävän hyvin. Eurooppa oli maailmantalouden heikko lenkki, kun taas USA:n talouskehitys säilyi yllättävän vahvana kohonneesta korkotasosta huolimatta.

Suomessa talouskehitys heikkeni selvästi. Korkojen nousu ja inflaatio ovat näkyneet yksityisen kulutuksen ja investointien – erityisesti rakennusinvestointien – heikkoutena. Kotitalouksien ostovoima supistui vuosina 2022-2023 ennätyksellisen paljon. Säästämisbarometrimme mukaan kotitalouksien kokema taloudellinen ahdinko lisääntyi viime vuonna ja kuluttajien luottamus pysyi selvästi pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella.

Loppuvuonna tilanne alkoi helpottaa ja ostovoima kääntyi nousuun. Tälle vuodelle odotellaan jo korkojen laskuja niin USA:ssa kuin Euroopassakin. Maailman tilanne säilyy kuitenkin herkkänä ja riskit koholla. Sota Ukrainassa ja taistelut Lähi-Idässä jatkuvat.

Nooa Säästöpankin avainluvut 2023 (2022)

  • Vakavaraisuussuhde, %: 21,58 (19,75)
  • Liikevoitto (1 meur): 2,9 (2,3)
  • Koko luotonanto (1 meur): 936,9 (903,8), josta välitettyjä luottoja 305,9 (264,9)
  • Tase (1 meur): 821,8 (911,6)
  • Omat varat yhteensä (1 meur): 69,4 (67,2)

(suluissa olevat luvut ovat vertailukaudelta 1.1.-31.12.2022)

Tunnetko oman taloutesi mahdollisuudet?

Varaa aika Nooa Säästöpankkiin

Kirjoitettu
Tyyppi
Raportit ja julkaisut
Julkaisija

Ajankohtaista