Yhdysvaltojen taloudesta saatavat luvut kertovat kohtuullisesta talouskasvusta, mutta hidasteina ovat ongelmat työvoiman ja tuotantopanosten saatavuudessa. Näistä ongelmista huolimatta kolmasvuosineljännes on alkanut suhteellisen vahvoissa merkeissä. Samoin kuin Euroopassa, näkymiä varjostavat koronaviruksen deltamuunnoksen nopea leviäminen ja edelleen jatkuvat ongelmat tuotantopanosten tarjontaketjussa.
Teollisuuden ostopäällikköindeksi (ISM) laski heinäkuussa kesäkuusta (heinäkuu 59,5, kesäkuu 60,6). Indeksiä laskivat sen osatekijöistä tuotanto ja uudet tilaukset. Positiiviselle puolelle voidaan laskea työllisyyden paraneminen. Pandemian aiheuttamat tarjontaketjun ongelmat vaivaavat yhä taloudellista toimintaa. Pahin on ehkä takanapäin, mutta kestää aikansa ennen kuin tilanne normalisoituu.
Palvelusektorin ostopäällikköindeksi nousi heinäkuussa mittaushistoriansa korkeimmalle tasolle (heinäkuu 64,1, kesäkuu 60,1) lähes kaikkien indeksiin kuuluvien sektorien kasvaessa. Sektori kärsi edelleen työvoiman huonosta saatavuudesta ja kustannusten noususta.
Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen lisäys heinäkuussa yllätti markkinat positiivisesti. Uusien työpaikkojen määrä oli 943 000. Myös kesäkuun työllisyyslukuja tarkistettiin ylöspäin. Kuten aikaisemminkin työllisyys kasvoi erityisesti palvelusektorilla, jossa työpaikkojen lisäys oli 659 000. Heinäkuun hyvistä luvuista huolimatta työllistettyinä on edelleen hieman yli 3 miljoonaa työntekijää vähemmän kuin ennen pandemian alkua.
Heinäkuun työttömyysaste oli 5,4 %, mikä oli kesäkuuta matalampi (kesäkuu 5,9 %). Työttömyysaste laski työvoiman osallistumisasteen hienoisesta noususta huolimatta (heinäkuu 61,7 %, kesäkuu 61,6 %). Keskituntiansiot nousivat 0,4 % kesäkuusta.
Parantunut työllisyystilanne tukee kulutuskysyntää. Jos heinäkuun suhteellisen vahvat työmarkkinaluvut saavat jatkoa tulevina kuukausina, keskuspankin kevyt rahapolitiikka voi muuttaa suuntaa jo syksyn aikana. Heinäkuun luvuissa ei kuitenkaan vielä näy koronaviruksen deltamuunnoksen vaikutusta, joka voi olla talouskasvua vaimentava tekijä.
Yhdysvaltojen keskuspankin avomarkkinakomitean lausunto heinäkuun kokouksen jälkeen toi nykyisen kevyen rahapolitiikan päättymisen hieman lähemmäksi. Pankin mukaan taloudessa on menty kohti pankin tavoitetta täystyöllisyydestä ja hintavakaudesta. Talouden sektorit, jotka ovat eniten kärsineet pandemiasta, ovat edistyneet pandemian jälkeisessä palautumisessaan, mutta eivät vielä riittävässä määrin. Keskuspankki jatkaa edelleen arvopapereiden kuukausittaisia ostojansa.
Markkinoilla keskuspankin lausuntoa pidetään varovaisena askeleena kohti kevyen rahapolitiikan kiristämistä. Keskuspankilta odotetaan syksyn aikana ilmoitusta kuukausittaisten arvopaperiostojen vähentämisestä. Rahapolitiikan tuleva suunta voi tulle esille myös elokuun lopulla Jackson Holessa pidettävässä keskuspankin jokavuotisessa seminaarissa. Ilmoitus rahapolitiikan kiristämisestä tulee joka tapauksessa hyvissä ajoin ennen sen varsinaista toteutusta.
Markkinoilla pidetään ostojen nykyistä määrää rahoitusmarkkinoiden tilanne huomioiden jo ylimitoitettuina. Ostojen vähentäminen ei markkinoille olisi negatiivinen asia. Koronaviruksen deltamuunnoksen nopea leviäminen ja vielä toistaiseksi korkeahkot työttömyysluvut voivat viivästyttää pankin seuraavaa liikettä. Keskuspankin seuraavan kokouksen päätökset julkaistaan 22.9.2021.