Globaali talouskasvu on hidastumassa. IMF:n tammikuisen ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa kuluvana vuonna 2,9 %. Se tarkoittaa keskimääräistä vaisumpaa kasvua. Tätä voidaan pitää kuitenkin vallitsevassa ympäristössä hyvänä uutisena. Vielä viime vuoden loppupuolella vallitsi vahva näkemys siitä, että maailmantalous on ajautumassa taantumaan. Alkuvuoden aikana sen sijaan on vahvistunut näkemys, että pahimmat pelot eivät ole toteutumassa ja taantumaltakin voidaan välttyä monissa maissa.
Talvi on ollut leuto ja pelättyä sähköpulaa ei olla nähty. Myös energian hinnat ovat laskeneet. Tämä on parantanut erityisesti Euroopan talouden näkymiä. Tätä painotti myös Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde Suomen vierailunsa yhteydessä helmikuun loppupuolella. Vaikka euroalue ehkä välttääkin taantuman, ei talouskehitystä voi ruusuiseksi kuvata. Parhaimmillaankin BKT:n kasvu on tänä vuonna vaisua.
USA:ssa julkaistu talousdata oli helmikuussa odotuksia parempaa. Yksityinen kulutus on pysynyt korkealla, mutta jatkossa korkojen nousun uskotaan iskevän myös kuluttajien kulutusintoon. Työllisyystilanne on edelleen vahva. Sen sijaan asuntomarkkinoilla kehitys on ollut erittäin heikkoa ja korkokäyrä ennustaa taantumaa. Data kertoo siis hieman ristiriitaista viestiä USA:n talouden tilasta. Joka tapauksessa koko vuoden tasolla kasvu on hidastumassa selvästi viime vuoden 2,1 %:sta lähemmäs nollaa.
Kiinan talous on puolestaan lähtenyt elpymään ripeästi koronasulkujen päättymisen jälkeen. Kiinan talouskasvuennusteita onkin nostettu kautta linjan. Viime vuonna Kiinan talous kasvoi 3 % ja tälle vuodelle odotetaan yli 5 %:n kasvua. Kiina onkin yksi niistä harvoista maista, joissa kasvu kiihtyy kuluvana vuonna.
Ekonomistina on helppo iloita odotuksia paremmasta talousdatasta, mutta kyseessä on kaksiteräinen miekka. Talouden kohtuullisen hyvä vire nimittäin tarkoittaa samalla sitä, että inflaatio ei ehkä laskekaan niin nopeasti, kun vielä aikaisemmin odotettiin. Tämä puolestaan johtaa siihen, että keskuspankit joutuvat kiristämään rahapolitiikkaansa enemmän kuin vielä tovi sitten ajateltiin. Viime viikkoina odotukset koronnostoista ovatkin lisääntyneet.
Iso kuva on kuitenkin edelleen se, että suurin korkojen nousu lienee jo takana päin, vaikka lähikuukausina vielä koronnostoja nähdäänkin. Myös inflaation odotetaan maltillistuvan kuluvan vuoden aikana, vaikka se ei tapahdukaan suoraviivaisesti kuukausi kuukaudelta ja tahti on todennäköisesti hitaampaa, kuin mitä keskuspankit toivoisivat.
Vaikka euroalueen talous on ainakin toistaiseksi välttänyt taantuman, näin ei ole Suomen osalta. Suomen talous on jo taantumassa, sillä bkt supistui viime vuoden 3. ja 4. neljänneksellä. Kokonaisuutena Suomen talous kasvoi 2,0 % viime vuonna, mutta näinkin ripeä kasvu perustuu alkuvuoden hyvään vetoon. Loppuvuonna talous tosiaankin jo supistui.
Odotamme Suomen talouden supistumisen jatkuvan vielä alkuvuonna 2023. Vuoden jälkipuoliskolla päästään taas kasvuun kiinni. Taantuma jäänee siis onneksi lieväksi ja lyhytkestoiseksi. Etenkin kuluttajien ahdinko alkaa helpottaa vuoden edetessä, kun inflaatio maltillistuu ja palkankorotukset tuovat helpotusta ostovoiman supistumiseen. Yritysten tuloskunto on heikentymässä, mutta mitään dramaattista pudotusta tuskin nähdään. Kokonaisuutena odotamme kuitenkin talouskasvun jäävän 0,7 % miinukselle vuonna 2023.
Henna Mikkonen
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti