Vuosi 2023 on alkanut taloudellisesti haastavassa ympäristössä. Globaali talouskasvu on hidastunut, ohjauskorkoja on nostettu ja inflaatio on yhä korkealla ympäri maailman. IMF:n tuoreen arvion mukaan maailmantalouden kasvu hidastuu kuluvana vuonna 2,9 %:iin.
Vaikka kasvu on hidastumassa, vaikuttaa kuitenkin siltä, että syksyn pahimmat pelot eivät ole toteutumassa. Talvi on ollut leuto ja pelättyjä sähkökatkoja tai tuotannon lopettamisia energiapulan vuoksi ei olla nähty. Etenkin Euroopassa julkaistu talousdata on ollut jo monta kuukautta odotuksia parempaa. ”Taantuma on peruttu” -kirjoittelu lehdissä on lisääntynyt. Vaikka kriisiskenaariot eivät olekaan toteutumassa, on talouskehitys silti Euroopassa parhaimmillaankin vaisua.
USA:ssa puolestaan koronnostot alkavat hiljalleen näkyä talouden aktiviteetissa ja julkaistu talousdata on viime aikoina ollut odotuksia heikompaa. USA:n talouskasvu on hidastumassa selvästi alkuvuoden aikana. Taantuman uhka on todellinen myös USA:ssa.
Kiinassa sen sijaan talouden näkymät kirkastuivat selvästi sen jälkeen, kun koronan sulkutoimista luovuttiin viime vuoden lopulla. Taloudessa on paljon patoutunutta kysyntää, joka nyt hiljalleen alkaa purkautua. Tästä hyötyy myös Euroopan matkailuala.
Inflaatio säilyy isona talousteemana myös vuonna 2023. Viime vuonna inflaatio nousi globaalisti lukemiin, joita ei olla nähty vuosikymmeniin. Yleinen odotus on, että kuluvan vuoden aikana inflaatio maltillistuu. Tästä on nähty jo selviä merkkejä, etenkin USA:ssa.
Inflaation maltillistuessa myös koronnostojen päättyminen alkaa siintää näköpiirissä. Helmikuun alussa niin USA:n kuin Euroopan keskuspankit nostivat jälleen ohjauskorkojaan, ja viestivät, että korkoja nostetaan vielä jatkossakin. Lähikuukausina koronnostot todennäköisesti jatkuvat, mutta voi hyvinkin olla, että nostot tulevat päätökseensä tämän vuoden aikana. Suurin nousu myös markkinakoroissa lienee siis nähty.
Suomen talous on Säästöpankin näkemyksen mukaan jo ajautunut taantumaan. Talouden lievä supistuminen alkoi jo viime vuonna ja näkemyksemme mukaan jatkuu myös alkuvuonna 2023. Vuoden jälkipuoliskolla päästään taas kasvuun kiinni. Taantuma jäänee siis onneksi lieväksi ja lyhytkestoiseksi. Etenkin kuluttajien ahdinko alkaa helpottaa vuoden edetessä, kun inflaatio maltillistuu ja palkankorotukset tuovat helpotusta ostovoiman supistumiseen. Yritysten tuloskunto on heikentymässä, mutta mitään dramaattista pudotusta tuskin nähdään. Kokonaisuutena odotamme kuitenkin talouskasvun jäävän 0,7 % miinukselle vuonna 2023.
Henna Mikkonen
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti