Tre ord som kan förhindra katastrofala följder: "Jag hade fel."
Det är svårt att erkänna att man har fel. Det hindrar oss från att lyckas.
Beteendet som ledde till Fishers fall är inte unikt. Vi har alla en tendens att säga till oss själva att vi har rätt i våra åsikter. Vi tar med öppna armar emot information och åsikter som stöder våra egna åsikter och förringar dem som inte tycker detsamma. Ju starkare och mer offentligt vi har uttryckt våra åsikter, desto svårare blir det att ändra dem.
En annan sak som vanligtvis glöms bort vad gäller placeringar är att fråga vilka framtida förväntningar som finns på dagens priser? Att förstå förväntningarna ger en indikation på hur svagt resultatet kan bli om vi har fel i våra åsikter.
Framtiden är osäker och situationerna förändras snabbt. Våra chanser att lyckas som placerare undergrävs av vår alltför stora tillit till vår väletablerade övertygelse och våra väletablerade åsikter, liksom vår svaga insikt om vad de bör relateras till.
Vad kan John Maynard Keynes lära oss?
John Maynard Keynes är idag känd som en av vår tids största nationalekonomer. Men det är inte därför vi bör vara intresserade av honom i detta sammanhang. Mindre uppmärksamhet har ägnats åt det faktum att han under flera decennier var en mycket framgångsrik kapitalförvaltare på Kings College Cambridge. Och framgången berodde absolut inte på starka åsikter om marknadens turbulens eller på att han särskilt ofta hade rätt, snarare tvärtom.
Under första världskriget, när han var rådgivare till den brittiska regeringen, reste han till det krigshärjade Frankrike för att köpa värdefull konst till dumpade priser med brittiska skattebetalares pengar. Efteråt visade det sig vara en mycket bra affär. Jag tror att det i nationalekonomen dolde sig en liten värdeinvesterare. Han förstod att man i priserna hade bakat in dystra förväntningar på framtiden. Även om han skulle ha haft fel, skulle resultatet inte ha blivit katastrofalt.
Men pengarna trivdes inte länge i Keynes fickor. Enligt berättelsen trivdes han själv på casinot i Monte Carlo, förtjänade och förlorade en förmögenhet genom att spekulera på valuta- och aktiemarknaden. På 1920-talet försökte han med sina teorier förutsäga och dra nytta av förändringar i de ekonomiska konjunkturerna. Resultatet var inte smickrande, som man ju kunde gissa, men det kan inte jämföras med en katastrof som Fishers.
Våra erfarenheter formar oss
Med tiden formades Keynes tillvägagångssätt av hans erfarenheter. Han rådde till att undvika att förutspå de ekonomiska konjunkturerna och att fokusera på att hitta välskötta företag och förvärva deras aktier, och att sluta försöka vara alltför smart vad gäller timing.
Aktieplacering är en sannolikhetsbaserad verksamhet där en betydande del av våra val oundvikligen med tiden kommer att visa sig vara en besvikelse. Att förutspå framtiden är osäkert. Längs vägen sker alltid oväntade förändringar som förändrar banan för våra investeringar. Detta var förmodligen vad Keynes hade insett och lärt sig av sina erfarenheter.
Jag tror att om man vill lyckas som placerare måste man kunna forma sina egna perspektiv och åsikter i takt med att fakta förändras. Detta kräver att vi är öppna för olika åsikter och är ärliga mot oss själva.
Hur kan jag bli bättre på att ändra mina åsikter?
Jag tror inte att det finns en enkel mirakelmedicin för detta. Men med våra egna val kan vi förbättra oss ett steg i taget. Att erkänna att det är mycket sannolikt att vi har fel är ett bra första steg.
När jag väljer placeringsobjekt försöker jag alltid först förstå vilken typ av framtid den rådande aktiekursen har och i vilken typ av verksamhetsmiljö och med vilken sannolikhet dessa skulle kunna förverkligas. Först efter detta försöker jag skapa en bild min egen vision.
Därefter försöker jag fundera över varför och av vilka skäl min egen åsikt skulle kunna vara fel. Jag tvingar mig själv att lyssna och överväga de synpunkter som märkbart skiljer sig från mina.
Jag försöker inte alltid att ha rätt, utan att med tiden ha mindre fel. Små skillnader har en stor inverkan i slutändan.
John Maynard Keynes: ”When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?”
Min läsningsrekommendation: Michael Mauboussins och Alfred Rappaports bok "Expectations Investing".
Johan Hamström är ekonomie magister och aktieportföljförvaltare hos Sparbanken Kapitalförvaltning. Hamström utsågs till bästa finländare i serien Bästa portföljförvaltare av Europaaktier i Citywire Nordic Awards 2019. Hamström skriver ner mångsidiga tankar om placering, ekonomiförvaltning och skapande av förmögenhet.
Publicerad i Kauppalehtis blogg (på finska) 14.7.2021.
- Skriven
- Typ
- Nyhet
- Utgivare